1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialViata de mizerie a zimbrilor

Viata de mizerie a zimbrilor

Un singur cos de gunoi serveste intreaga zona. Acesta este plin si pare ca a fost golit de ceva vreme. Cu toate acestea, directorul Directiei Silvice Hunedoara, Lucian Stratulat, asteapta hartii oficiale pentru a da ordin personalului din subordine sa curete rezervatia.
In timpul saptamanii, rezervatia de langa Hateg pare pustie. Doar cainii padurarului care ingrijeste rezervatia isi fac simtita prezenta, luandu-i in primire pe turisti inca de la poarta. De la intrare,  o alee ingrijita conduce spre o cabana cocheta. Imprejurimile sunt curate iar pe alee nici urma de noroi. O femeie, probabil sotia padurarului, intercepteaza turistii si incaseaza taxa de vizitare. Vizitatorii nu primesc nici o explicatie despre ceea ce urmeaza sa vada in rezervatie.

Protocolul, mai important decat zimbrul
Imediat dupa cabana, lucrurile incep sa se strice. Drumul se transforma intr-o carare neingrijita, plina de noroaie si balti. Pe marginea cararii incep sa apara imprastiate sticle de plastic si ambalaje de diverse alimente, aruncate probabil de turisti sau "carate" de vant din cosul de gunoi plin pana la refuz. Se vede clar ca nimeni nu s-a deranjat sa adune gunoaiele de pe marginea drumului. La cateva sute de metri de cabana se mai pot vedea ruinele unor custi, locuite candva de doi ursi, un mistret si o vulpe. In preajma ruinelor este un adevarat depozit de gunoaie. Inca un loc unde se aduna deseurile se gaseste  pe valea unui torent care intersecteaza drumul. Padurarul care trebuie sa curete zona nu este de gasit. Chiar si nevasta acestuia parca a disparut in neant.
Angajati ai Ocolului Silvic din Hateg, care insa nu vor sa-si dezvaluie identitatea, sustin ca la cabana din rezervatia de zimbri se fac aproape toate chefurile conducerii. "Normal ca seful Directiei nu vede gunoaiele daca ajunge acolo numai noaptea si nu se deplaseaza decat la cabana", afirma unul dintre silvicultorii din zona.

Directorul vrea adrese oficiale

Contactat telefonic si intrebat despre colectia impresionanta de gunoaie din Padurea Slivut, directorul Directiei Silvice Hunedoara a dat un raspuns socant: "Faceti dumneavoastra o adresa oficiala din partea ziarului ca sa pot eu lua masuri". De parca pentru a-si curata casa directorul are nevoie de o adresa oficiala de la vecini. Mult mai pragmatic s-a dovedit directorul tehnic al Directiei Silvice Hunedoara, Dorel Cristea, care a pus mana pe telefon si a dat ordin sa se faca urgent curatenie in rezervatia de zimbri. "Eu nu am mai fost de mult pe acolo, dar e foarte bine ca ne-ati semnalat. Nu este normal sa nu fie curat", a declarat Cristea.

Saracia afecteaza animalele

In rezervatia din tara Hategului mai traiesc doar patru zimbri, fata de 23 de exemplare cate erau in 1958, cand a fost infiintata. Zimbrii din tara Hategului traiesc destul de prost, in ciuda faptului ca personalul administrativ al Ocolului Silvic Hateg este preocupat de soarta lor. Putinele exemplare care mai exista sunt afectate de stresul specific animalelor in captivitate si linia genetica nu a mai fost reinnoita de 45 de ani.

» Braconaj istoric

In captivitate, zimbrii traiesc aproape 30 de ani, in salbaticie mai putin.  In Europa de Vest, zimbrul a disparut acum un mileniu, cu o exceptie. Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis acum 245 de ani, in Transilvania acum 217 ani. In estul Europei, zimbrii au fost ucisi cu toate ca erau proprietatea unor regi (al Poloniei, al Lituaniei si ai tarului Rusiei). Sigismund Intaiul al Poloniei chiar a instituit pedeapsa cu moartea pentru braconarea lor. Pornindu-se de la cele cateva exemplare care se mai gaseau in gradini zoologice, zimbrul a fost reintrodus in salbaticie cu incepere din 1951.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă