» Fostul antrenor al lotului feminin de gimnastica al Romaniei, Bela Karoly, a cerut o investigatie cu privire la posibilitatea falsificarii actelor de identitate in baza carora au fost inscrise la Olimpiada sportivele chineze, despre care spune ca ar avea 14 ani, nu 16, cat ar fi necesar pentru a participa la Jocurile de la Beijing.
» O alta afirmatie a sa a incins spiritele in Romania: Karoly sustine ca Nadia Comaneci nu implinise varsta regulamentara pentru participarea la Montreal in 1976.
» Trei mari gimnaste din Romania au confirmat ca anul nasterii le-a fost modificat in pasaport pentru a putea participa la competitii de senioare.
Fostul antrenor al lotului feminin de gimnastica al Romaniei, Bela Karoly, a cerut deschiderea unei investigatii cu privire la varstele sportivelor din lotul Chinei, despre care spune ca au doar 14 ani, nu 16, cat cere regulamentul. Karoly este acum presedinte al Federatiei Americane de Gimnastica, iar afirmatia sa a starnit valva la Beijing. "Lasati-le sa zambeasca inca o data si poti sa vezi ce dinti de lapte au. Ceea ce au facut chinezii contravine spiritului olimpic", a declarat Karoly presei americane, preluata de Hotnews.ro.
Pe Karoly l-a deranjat nu varsta de participare stabilita de regulamentul olimpic, ci faptul ca delegatia Chinei a incalcat prevederile acestuia. El nu are nimic impotriva ca gimnastele sa concureze de la 14 ani, daca asta nu incalca regulamentul, iar argumentul sau a fost performanta Romaniei la JO de la Montreal din 1976: "Pai, Nadia mai lua 10 (la Olimpiada de la Montreal din 1976 – n.r.) daca nu avea 13 ani si jumatate?". Prin aceasta declaratie, Karoly pune sub semnul intrebarii data cunoscuta a nasterii Nadiei Comaneci – 12 noiembrie 1961. Regulamentul olimpic din acea vreme preciza ca, pentru ca o gimnasta sa poata participa la Jocurile Olimpice de seniori, trebuia sa fi implinit 14 ani inaintea inceperii competitiei. Olimpiada de la Montreal s-a desfasurat in iulie si, prin urmare, Nadia Comaneci avea – oficial – 14 ani si 8 luni.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), Octavian Belu, s-a abtinut de la comentarii cu privire la spusele lui Bela Karoly, dar in apararea Nadiei Comaneci au sarit un alt fost antrenor roman de gimnastica si o fosta colega de lot, Anca Grigoras. "Eu sunt mai mare ca ea cu 4 ani si 4 zile", spune apasat Grigoras, "si o stiu de la Onesti, dinainte sa lucreze cu Karoly. La Montreal avea 14 ani impliniti". "Pun mana in foc ca nu a fost modificata varsta Nadiei pentru participarea la olimpiada", jura si Nicolae Vieru, fost antrenor al lotului romanesc de gimnastica feminina. El a declarat totusi ca, la asemenea competitii de anvergura, tarile participante "fac orice ca sa castige" si a recunoscut ca gimnastele chineze de la Beijing, "la prima vedere, par mai mici".
Desi sustine ca nu se pot modifica actele gimnastelor – "Actele vorbeste", a spus el in gluma – Nicolae Vieru recunostea problema in 2002: "Schimbarea varstei gimnastelor era o practica la nivel international. Ne-am luat si noi dupa altii". Declaratia facuta pentru cotidianul "Pro Sport", se referea la perioada de la inceputul anilor ’90 si la anii ’80, cand forurile sportive internationale au descoperit falsuri in cazul a trei gimnaste romane: Daniela Silivas, Gina Gogean si Alexandra Marinescu. Dintre acestea, Silivas a si explicat intamplarea, pentru acelasi ziar: "Unul dintre oficialii Federatiei mi-a spus: «Uita-te la pasaport, de astazi nu mai ai 13 ani, ci 15». Nimeni nu m-a intrebat daca sunt de acord cu asta, eram doar un copil. Ei aveau nevoie de medalii si toata lumea implicata in gimnastica stia despre aceste practici".
Acelasi lucru il sustine si Bela Karoly: "Varsta este un lucru usor de schimbat intr-o tara autoritara, pentru ca aici guvernul are sub control actele oficiale". Declaratiile sale au fost facute in contextul in care doua componente ale lotului feminin de gimnastica al Chinei, He Kexin, favorita la titlul olimpic la paralele, si Jiang Yuyuan, sunt banuite ca nu ar avea varsta minima permisa (16 ani) pentru a participa la Olimpiada. Asa cere regulamentul oficial al Jocurilor Olimpice, care a suferit doua modificari din 1976 si pana acum.
Prima data in 1987, cand varsta minima de participare la concursul de gimnastica feminina seniori a fost ridicata de la 14 la 15 ani, si a doua oara in 1997, cand varsta minima a fost stabilita la 16 ani. Daca in 1976 trebuia ca sportiva sa fi implinit deja varsta minima inaintea inceperii competitiei, acum regulamentul spune ca gimnasta poate participa la olimpiada daca implineste varsta minima in cursul intregului an al concursului.