Procurorii anticorupție au extins urmărirea penală pentru spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și constituire a unui grup infracţional organizat în cazul lui Sorin Oprescu.
Pe lângă extinderea urmăririi penale împotriva fostului edil general al Capitalei, procurorii anticorupţie au institutit şi sechestru pe casa acestuia și a partenerei sale de viață, în vederea confiscării extinse. Procurorii arată că s-a dispus indisponibilizarea prin sechestru a cotei indivize de 5/6 dintr-un imobil situat în Bucureşti, sectorul 1, cu o suprafaţă utilă totală de 244,19 mp şi cota parte indiviză ce reprezintă 101,64 mp teren, ambele bunuri aflate în proprietatea lui Sorin Oprescu, până la concurența valorii de circa 1,2 milioane lei.
De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea prin sechestru a unui imobil aparținând partenerei de viață a lui Sorin Oprescu, situat în București, sectorul 1, până la concurența valorii de 2,4 milioane lei. La dispunerea acestei măsuri s-au avut în vedere prevederile referitoare la confiscarea extinsă, se arată într-un comunicat al DNA.
Primarul suspendat al Capitalei a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv şi fiind suspendat din funcţie, din 15 septembrie.
Şpaga din maşină
Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administraţiei Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis “Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar.
Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susţin anchetatorii.