Mircea Diaconu, eroul din „Asfalt Tango” şi celălalt erou, campionul de raliu şi premier eco-drive Victor Ponta, aflat peste weekend în deplasare ca să privească un meci de fotbal în Polonia, au lăsat în urmă un val de proteste din partea unor nume recunoscute internaţional în cultura românească. Decizia USL de a trece Institutul Cultural Român în subordinea Parlamentului printr-o ordonanţă de urgenţă pentru „depolitizare”, este considerată „epurare” şi „practică brutală, îngrijorătoare”.
Iată câteva din reacţiile artiştilor şi oamenilor de cultură români, citate de AFP a publicat în acest weekend un material controversatei maziliri a conducerii ICR. France-Presse scrie în articolul dedicat scandalului pe care politicienii l-au iscat în cultura românească, că reacţia artiştilor e mobilizare puternică, rapidă şi în general rară, într-o ţară care a ieşit de sub dictatură în urma cu 23 de ani.
Scriitorul Norman Manea, profesor de literatura la New York a declarat: „Ar fi dezastruos ca practicile brutale şi aroganţa politicienilor de ieri şi de azi să dicteze în manieră nefastă destinul culturii”.
Scriitorul Vasile Ernu i-a scris plin de revoltă lui Ponta: „Sunt suprins să văd că la doar o lună după ce aţi luat puterea, dumneavoastră şi guvernul pe care îl conduceţi practicaţi aceeaşi logică de funcţionare: ordonanţe de urgenţă, nominalizări politice de funcţionari, revanşă politică. Nu asta criticaţi cu atâta frenezie în urmă cu câteva luni?”.
Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, regizori premiaţi la Cannes, împreună cu scenografi, coregrafi, actori, au semnat o petiţie în care îi cer premierului social-democrat Victor Ponta să anuleze hulita ordonanţă de urgenţă.
Cristian Mungiu, castigator al Palme d’Or in 2007 şi al cărui film „După dealuri” a câştigat trofeele pentru scenariu şi interpretare feminină anul acesta la Cannes, a descris HG-ul lui Victor Ponta astfel: „E o epurare de cea mai oribilă speţă”.
„Ce e grav e că această schimbare referitoare la ICR s-a facut printr-o ordonanţă de urgenţă de către aceiaşi oameni care considerau – parţial îndreptăţit, de altfel – acum 3 luni, că o asemenea modalitate de decizie e improprie şi nedemocratică. Acum nu li se mai pare nedemocratică şi acţionează exact ca cei pe care îi criticau, neavând nici măcar delicateţea de a simula o dezbatere publică. Nu pare să conteze decât înlocuirea grabnică şi fără judecată a tuturor celor asociaţi cu puterea dinainte, fără nici o analiză a competenţelor şi a rezultatelor lor. Există pericolul ca odată cu conducerea să fie aruncaţi peste bord şi profesioniştii care au făcut instituţia să funcţioneze şi să fie distruse structuri, programe, iniţiative care au funcţionat foarte bine – doar pentru ca sunt implementate de cei dinainte. E o epurare de cea mai oribilă speţă – la fel de reprobabilă ca una etnică, ideologică sau rasială.
În ce îl priveşte pe Horia-Roman Patapievici, dacă mâine îi va da cineva cu o caramidă în cap, din păcate cred că vor fi foarte mulţi compatrioţi de ai noştri care vor jubila şi care vor considera că a primit ceea ce merita – sentimentul este că ne aflăm în plină mineriadă, mai lipsesc doar minerii. E dezarmanat sa constaţi că după ataţia ani ne aflăm tot acolo şi e înspăimântător să trebuiască să-ţi creşti copii într-o ţară în care ura şi intoleranţa sunt împărtăşite deopotrivă de toate taberele, lipsa de moralitate fiind atotprezentă”.
Regizorul Cătălin Mitulescu a criticat la rându-i dur actul lui Ponta: „Îmi doresc ca în Romania performanţa să fie apreciată. Această măsură nu face decat să nege rezultatele remarcabile pe care le-a avut ICR în aceşti ani şi să arunce această instituţie în jocurile politice.”
Regizorul Corneliu Porumboiu atacă şi el hotărârea lui Ponta în termeni la fel de duri: „Îmi este greu să cred că Institutul Francez, Institutul Goethe sau British Council ar fi devenit ceea ce sunt acum dacă ar fi funcţionat ca o minge de ping-pong între diverse partide politice. Cultura, pentru mine, e dincolo de politică şi de gusturi personale, iar politica culturală trebuie făcută de oameni specializaţi în management cultural. Institutul Cultural Roman a format şi are acum aceşti oameni şi ar fi păcat ca, înca o dată, s-o luăm de la început.”
Societatea civilă, reacţie la fel de dură
Alianţa pentru o Românie Curată a publicat pe site-ul său o scrisoare deschisă, în care protestează faţă de „intenţia declarată a Guvernului de a regla situaţia Institutului Cultural Român” printr-o ordonanţă de urgenţă, afirmand că e o falsă urgenţă: „Nu are loc nici un jaf al banului public sau vreo altă ameninţare la adresa Culturii din partea acestei instituţii… Institutul Cultural Roman a fost supus unui control prelungit al Curţii de Conturi astfel încat, indiferent de criticile care se pot aduce acestei instituţii sau unor persoane care o conduc, e limpede că nu exista nici un motiv care să justifice urgenţa. Printre semnatarii acestui apel există unii care au criticat în decursul anilor ICR şi conducerea sa actuală şi credem că este necesară o dezbatere publică pentru a discuta cât şi cum putem cheltui în timpuri de austeritate pentru promovarea culturii române în străinătate, ca şi cele mai potrivite pârghii instituţionale pentru a numi şi supraveghea conducerea ei. Dar reglarea printr-o ordonanţă de urgenţă nu e forma potrivită” sustin semnatarii protestului Cristian Pârvulescu (Asociatia Pro Democraţia), Alina Mungiu Pippidi (Societatea Academică din Romania) şi Vasile Ernu (Critic Atac) Cristina Guseth (Freedom House Romania), Răzvan Bobulescu (Alma Mater), Roxana Wring (Asociatia Pro.Do.Mo), Ştefan Vlaston (EDU CER), Cristian Ghinea (Centrul Român de Politici Europene), Radu Nicosevici (Academia de Advocacy).
ONG-iştii i-au cerut public primului ministru Victor Ponta şi ministrului Culturii, Mircea Diaconu, să anuleze HG-ul şi să iniţieze o dezbatere care să producă neîntârziat un proiect de lege introdus pe cale ordinară în Parlamentul României.
France Presse citează declaraţiile unui angajat al ICR care îşi declară temerea că institutul va deveni „ostatic” al „numirilor politice” din partea parlamentarilor, „pentru care cultura se rezumă uneori doar la un spectacol de folclor”.
Până acum, ICR era plasat sub autoritatea simbolică a preşedinţiei, conform unei legi adoptate la vremea respectiva chiar de PSD. AFP comentează că azi, când preşedintele e membru al opoziţiei, legea nu mai este bună.
Ce a făcut ICR în 7 ani?
-Prin programele ICR au fost traduşi în diverse limbi zeci de autori romani (329 de titluri) printre care Mircea Cărtărescu, Eugen Barbu, Filip Florian, Dan Lungu, Varujan Vosganian sau Alina Mungiu-Pippidi.
-peste 2 milioane de spectatori au asistat doar în 2011 la evenimente organizate de ICR în cele 17 filiale din afară, de la New York la Tel Aviv şi Paris. În ultimii doi ani, prin intermediul activităţilor ICR, Gheorghe Zamfir a cântat la Bruxelles, Tudor Gheorghe la Chişinău, iar ansamblul Raro a concertat la Carnegie Hall în New York şi la Wigmore Hall în Londra. ICR Lisabona a găzduit o expoziţie de icoane bizantine.
-activitatea ICR a fost apreciata la nivel european, H.R.Patapievici fiind ales la conducerea retţelei institutelor culturale europene (EUNIC) a cărei preşedinţie a deţinut-o pana in 2011. EUNIC este un organism constituit la propunerea British Council din care fac parte cele mai prestigioase institute culturale europene (Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Goethe, etc.).
-în 2013 Romania va fi invitată de onoare a Salonului Internaţional de Carte de la Paris.
-În prezent ICR are deschise reprezentante in 17 orase din intreaga lume (la New York, Paris, Istanbul, Stockholm, Chisinau, Londra, Viena etc.).
-bugetul ICR a fost redus cu 15% în ultimul an, ajungând la 11 milioane de euro.