22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialUltimul act al „revoluţiei" de la ICR

Ultimul act al „revoluţiei” de la ICR

Fostul ministru de Externe a fost votat ieri la şefia Institutului Cultural Român, după ce grupul parlamentar PNL  a cerut acest lucru, chiar dacă regula spune că Marga ar fi trebuit întâi să fie audiat de comisiile de specialitate. Unul dintre cei doi vicepreşedinţi va fi scriitorul Horia Gârbea, sprijinit de PSD, iar PDL va anunţa propria propunere săptămâna viitoare.

Senatul a aprobat numirea fostului ministru de Externe, Andrei Marga, la şefia ICR, deşi acesta nu a fost prezent la audierile pregătite de comisiile de specialitate. Potrivit cutumei, înainte de votul parlamentarilor, preşedintele şi vicepreşedinţii institutului ar fi trebuit audiaţi în cadrul comisiei de cultură şi celei de politică externă din Senat. Aceste discuţii deschise ar fi fost un prilej bun pentru a afla de la noul şef planurile de viitorul ale Institutului. Amănunte care ar fi fost mai mult decât necesare pe fondul acuzelor aduse USL, potrivit cărora prin trecerea ICR sub controlul Senatului, unde Uniunea are majoritate, s-ar urmări doar politizarea ICR. Numirea lui Marga a fost aprobată de Senat cu 50 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 5 abţineri. Iniţial, senatorul PSD Sergiu Nicolăescu a cerut amânarea audierielor, întrucât Marga nu a fost prezent în Parlament, fiind plecat din ţară. Propunerea lui Nicolăescu a fost însă respinsă de parlamentari.

La rândul său, senatorul PDL Radu F Alexandru a declarat că există o cutumă parlamentară potrivit căreia propunerile pentru instituţii trebuie să treacă prin audierile din comisiile de specialitate. „Nu ştim ce votăm, ce legătură au aceşti oameni cu ICR”, a mai spus senatorul PDL.

Argumentele lui Alexandru au fost combătute de senatorul Dan Radu Ruşanu. „Cutuma aşa spune, dar regulamentul spune că îl votează plenul fără a fi audiat. Colegii domnului Feldman au respectat Regulamentul şi nu cutuma şi vă rog să respectaţi Regulamentul”. Marga este susţinut pentru şefia ICR de PNL şi PSD.

Gârbea: N-am nici cea mai mică idée despre ce se pertece la ICR

Pentru postul de vicepreşedinte al ICR, PSD l-a propus pe scriitorul Horia Gârbea. „Mă simt onorat pentru această propunere. Luni urmează să fiu audiat de comisiile de specialitate. După ce voi primi voturile parlamentarilor, voi putea vorbi mai multe despre ICR”, a declarat scriitorul pentru RL. Însă nici Gârbea nu a putut da detalii privind orientarea pe viitor a ICR. „M-am gândit la nişte planuri, am nişte idei pe care aş vrea să le dezvolt la ICR, dar mai întâi trebuie să văd bugetul. Nu cunosc nicio cifră, n-am nici cea mai mică idee despre ce se petrece acolo”. Pentru cea de-a doua funcţie de vicepreşedinte, grupul parlamentar al PDL din Senat va face o propunere de candidat. „Când domnul Gârbea va fi audiat la Senat, PDL va prezenta şi propunerea pentru al doilea post de vicepreşedinte. Va fi o surpriză”, a declarat Radu F. Alexandru.

Horia Gârbea este doctor în inginerie din 1999 şi scritor. Din 2000 a fost secretar al secţiei de dramaturgie a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti. În 2005 a fost ales preşedinte al ASB. A publicat poezie, proză, teatru, critică literară şi teatrală, eseuri. A obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Dramaturgie pe anul 1999 şi Premiul Academiei Române pe 2001.

La începutul lunii august, preşedintele ICR,  Horia Roman Patapievici,  împreună cu vicepreşedinţii Tania Radu şi Mircea Mihăieş şi-au prezentat demisiile după ce Curtea Constituţională a decis că Ordonanţa de Urgenţă, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui sub cea a Senatului, este constituţională.

Reducere de 30%

După rectificarea bugetară,  activitatea institutului este blocată din cauza lipsei de fonduri. „O reducere de această dimensiune a bugetului ICR blochează activitatea Institutului, compromite parteneriatele aflate deja în derulare şi afectează credibilitatea instituţiei, construită cu un efort deosebit începând cu 2005. Consecinţele unei asemenea reduceri au fost expuse de conducerea ICR în cadrul unei întâlniri cu ministrul Finanţelor Publice, domnul Florin Georgescu. În pofida asigurărilor primite, reducerea de peste 30% a fost operată în şedinţa Guvernului din data de 23 august 2012″, se arată în comunicat.

Cele mai citite

Sophia Loren, actrița considerată o legendă a cinematografiei mondiale, împlinește 90 de ani

Actrița legendară Sophia Loren va celebra vineri seară, la Roma, împlinirea vârstei de 90 de ani, într-o petrecere privată organizată într-un hotel de lux...

Sophia Loren, actrița considerată o legendă a cinematografiei mondiale, împlinește 90 de ani

Actrița legendară Sophia Loren va celebra vineri seară, la Roma, împlinirea vârstei de 90 de ani, într-o petrecere privată organizată într-un hotel de lux...

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...
Ultima oră
Pe aceeași temă