Comisia Europeana va trimite, astazi, Guvernului de la Bucuresti o scrisoare de notificare referitoare la taxa de prima inmatriculare auto, acesta fiind primul pas al procedurii oficiale de constatare a incalcarii Tratatului Uniunii de catre Romania.
Executivul comunitar a informat guvernul roman, la inceputul acestui an, in legatura cu faptul ca taxa incalca prevederile UE, dupa care au urmat consultari bilaterale pentru solutionarea problemei. Pana in acest moment, autoritatile romane nu au efectuat nici o modificare a taxei.
Prin urmare, constatand ca Romania continua sa aplice masuri discriminatorii fata de automobilele de mana a doua achizitionate din alte state ale Uniunii, Comisia va trece la cea de-a doua etapa a procedurii de "infringement" (incalcare a prevederilor Tratatului UE).
Conform art. 226-228 din Tratatul UE, atunci cand Comisia Europeana considera ca un stat membru a incalcat dreptul comunitar, ii trimite acestuia o scrisoare formala de notificare, cerandu-i sa furnizeze observatii in termen de doua luni. Daca tara respectiva nu inceteaza incalcarea dreptului comunitar, iar informatiile transmise nu sunt satisfacatoare pentru Comisie, aceasta emite un aviz motivat, ale carui prevederi statul membru trebuie sa le indeplineasca in termen de doua luni. In caz contrar, Comisia Europeana aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie (CEJ), a carei decizie este obligatorie. Daca statul membru nu respecta decizia CEJ, Comisia poate, dupa trimiterea unei noi notificari formale si a unui nou aviz motivat, sa aduca respectiva chestiune in fata CEJ pentru a doua oara, cerand impunerea unei sanctiuni financiare (amenzi), conform art. 228 din Tratatul CE.
Pana in prezent, Comisia Europeana a mai folosit procedura de "infringement" referitoare la taxa auto impotriva Poloniei, Greciei, Olandei, Finlandei, Ungariei, Ciprului si Danemarcei. Ungaria a fost condamnata de CEJ si obligata la restituirea sumelor platite ca taxe auto neconforme cu acquis-ul comunitar.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, au declarat, in aceasta saptamana, ca Executivul roman nu intentioneaza sa renunte la taxa de prima inmatriculare auto.