5.2 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialTVR, sub controlul total al USL. Nici un membru al opoziţiei nu...

TVR, sub controlul total al USL. Nici un membru al opoziţiei nu se va regăsi în Consiliul de Administraţie

În ciuda promisiunilor că vor depolitiza instituţia publică, reprezentanţii actualei puteri fac exact contrariul. „TVR devine o televiziune de partid”, avertizează societatea civilă.

 

Televiziunea Româ­nă a fost, încă de la înfiinţare, „prizo­niera” statului. Legea nr. 41 din anul 1994, care stabileşte organizarea şi funcţionarea acestei instituţii, nu lasă loc de dubii şi stipulează că TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului. Efectele s-au văzut la fiecare schimbare de putere, când conducerile Televiziunii şi Societăţii de Radiodifuziune au fost înlocuite cu preferaţii nou-veniţilor.

Jurământul pe care preşe­dintele şi membrii Consiliului de Administraţie trebuie să-l depună în faţa Parlamentului a fost nu o dată încălcat: „Jur (…) să-mi îndeplinesc cu onoare, conştiinţă şi fără părti­nire atribuţiile ce-mi revin potrivit funcţiei”. 

De-a lungul ultimilor ani, au existat câteva încercări de modificare a legii în scopul limitării controlului politic asupra televiziunii publice. Toate au eşuat. Politicienii de la putere au promis, pe rând, că vor scoate instituţia de sub jugul politic.  Printre ei s-au numărat şi fostul premier Emil Boc, cel care a vorbit nu o dată despre nevoia de a elibera TVR de influenţele politice. Dar acelaşi Emil Boc cerea, în primăvara lui 2010, să i se facă loc în grila de programe, săptămânal, miercurea, pentru cel puţin o jumătate de oră.

La nivel declarativ, nici premierul Victor Ponta n-a rămas insensibil la situaţia din TVR: „Eu nu vreau să se schimbe o conducere pusă de PDL şi de Traian Băsescu cu o conducere pusă de USL sau de PSD (…). Nu vreau să fie nimeni de la USL la conducerea Televiziunii”.

Rezultatul: în urmă cu două zile, comisiile de cultură ale celor două Camere au respins propunerile PDL pentru Consiliul de Administraţie al TVR. Astfel, locurile din Consiliu au fost împărţite aşa: PSD-3, PNL-3, UDMR-1, UNPR-1. Pe vremea guvernării PDL, Consiliul de Administraţie includea trei membri de la PDL, dar şi trei de la PSD şi unul de la PNL.

„Premisele unei politizări totale”

„Se repetă scenariul prin care noua majoritate parlamentară îşi adjudecă prada”, au transmis reprezentanţii ActiveWatch, care au cerut modificarea legii.  „Diferenţa faţă de situaţiile anterioare este dată de elimina­rea completă a reprezentanţilor opoziţiei din viitorul Consiliu de Administraţie al TVR. Acest fapt creează premisele unei politizări totale a instituţiei (…). Deciziile controversate sau abuzurile vechilor administraţii au ajuns la cunoştinţa publicului şi datorită reprezentanţilor partidelor de opoziţie aflaţi în CA;  actuala configuraţie elimină această posibilitate, existând un risc considerabil ca TVR să devină o televiziune de partid.”

Ce spune legea

Membrii Consiliului de Admi­nistraţie al TVR sunt desemnaţi prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor în şedinţa comună a celor două Camere, potrivit legii. „Grupurile parlamentare reunite din cele două Camere înaintează propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în Parlament”, menţionează articolul 19, alinea­tul 2.  Acest pasaj a iscat discuţii aprinse după  ce propunerile PDL au fost respinse. În timp ce reprezentanţii PDL au vorbit despre o „încălcare grosolană a legii”, cei ai USL n-au interpretat acest pasaj ca o piedică în calea înlăturării opoziţiei. Ieri, majoritatea senatorilor şi deputaţilor au respins cererea PDL ca raportul privind numirea noului Consiliu al TVR să fie retrimis la comisie. PDL a anunţat că se va adresa Curţii Constituţionale.

Cei 13 membri titulari propuşi pentru CA al TVR sunt:

   Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu (PSD)

   Claudiu Săftoiu, Lucia Hossu Longin şi Irina Radu (PNL)

   Nicoleta Nicolicea (UNPR)

   Nagy Zoltan Levente (UDMR)

   Raico Cornea (minorităţi)

   Romina Surugiu (Preşedinţie)

   Gabriel Tufeanu (Guvern)

   Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR).

Cele mai citite

Proteste masive și ciocniri violente în Valencia după gestionarea criticată a inundațiilor

Sâmbătă, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în Valencia, manifestându-și revolta față de gestionarea considerată dezastruoasă a inundațiilor recente de către...

Noul Cod Silvic: Acces liber în orice pădure din țară și măsuri stricte pentru protecția naturii

Noua lege prevede obligativitatea centurilor verzi la nivel național, o măsură esențială pentru protejarea mediului Proiectul de lege privind noul Cod Silvic a fost pus...

Primele voturi prin corespondență din diaspora, au fost recepționate de Poșta Română

Acțiunea se înscrie în acordul semnat între Compania Poșta Română și Autoritatea Electorală Permanentă Într-un comunicat de presă, Compania Națională Poșta Română a transmis că...
Ultima oră
Pe aceeași temă