UPDATE 3 iunie Turkish Airlines a publicat, miercuri, un comunicat de presă în legătură cu ştirile apărute în ultimele săptămâni referitor la existenţa unor discuţii între companie şi autorităţile române pentru preluare unui pachet de 49% din acţiunile TAROM. “Referitor la ştirile din ultima perioada (video Stirile TVR) care susţin că Turkish Airlines intenţionează să preia 49% din actiunile TAROM, precizăm că în momentul de faţă Consiliul Director nu a luat nici o decizie în acest sens”, informează site-ul specializat în aviaţie aeronews.ro.
UPDATE 27 mai Turkish Airlines ar putea cumpăra 49% din compania aeriană naţională TAROM, informează Ştirile TVR. Se pare că în aceste zile se poartă discuţii foarte serioase la cel mai înalt nivel -cu premierul Ponta şi cu ministrul Transporturilor, Ioan Rus- pentru ca operatorul turc să devină acţionarul TAROM. Se speră ca prin vânzarea pachetului minoritar de acţiuni şi prin investiţiile promise de compania turcă, TAROM să poată fi scoasă din impasul financiar în care se află de câţiva ani.
***
În turneul din ţările arabe de la începtului lunii mai premierul Victor Ponta a anuţat public că se poartă discuţii „în fază exploratorie” cu unele companii aerine pentru vânzarea TAROM-ului. Printre acestea se numără Qatar Airways, Emirates, Etihad şi Turkish Airlines. Motivul vânzării îl reprezintă lipsa banilor pentru modernizarea aeroportului Henri Coandă și relansarea companiei naţioanale TAROM.
Consulul general al Turciei la Constanța, Ali Bozçalışkan, a ţinut să ofere, luni, la conferința „Relațiile istorice româno-turce” de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, „o informație de ultimă oră: Turkish Airlines face tot posibilul pentru a lua TAROM-ul!”, informează replicaonline.ro
VEZI ŞI GALERIE FOTO & VIDEO. 45 de ani de la inaugurarea Aeroportului Internaţional Henri Coandă
Bozçalışkan a mai spus că în acest moment „cooperarea între România și Turcia a ajuns la cel mai înalt nivel. Din punct de vedere politic, relațiile dintre cele două țări, de asemenea, sunt foarte bune. Aceste relații se văd foarte bine și în zona Mării Negre, precum este NATO. Și din punct de vedere economic relațiile sunt foarte bune. Se fac afaceri de 6,5 miliarde de dolari și se dorește să se ajungă la 10 miliarde de dolari. În al doilea rând, în România sunt foarte mulți investitori turci, iar numărul celor care lucrează în cadrul firmelor turcești este, la momentul actual, de 60.000. Ne dăm seama de relațiile dintre cele două state și prin faptul că există zboruri de la București către Istanbul în fiecare zi, câte trei, iar din Constanța, câte trei pe săptămână. (…)”.