3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. TUPEU: Procurorul Elisabeta Ponea, pentru care s-au pus pile din cabinetul...

EXCLUSIV. TUPEU: Procurorul Elisabeta Ponea, pentru care s-au pus pile din cabinetul premierului Ponta, vrea APĂRAREA REPUTAȚIEI!

Procurorul Elisabeta PONEA, care a vrut post de șef de secție la DNA sau la Parchetul Înaltei Curți și pentru care s-a pus în mișcarea rețeaua DUICU de trafic de influență din cabinetul premierului Ponta, cu soțul – șef al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți – arestat, a avut tupeul să ceară apărarea reputației, după ce au apărut stenogramele convorbirilor în presă.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a discutat, marți, raportul Inspecției Judiciare de apărare a reputației doamnei procuror Ponea, în loc să discute un eventual raport de sancționare a acestui magistrat deoarece, pe de o parte apare in interceptări – se conversează duios cu protectorul ei , baronul PSD de Mehedinți, Adrian DUICU -, pe de alta, știa că pentru promovarea ei se trag sfori prin Guvernul României, inclusiv la Ministerul Justiției, unde doamna procuror a fost la interviu, propusă de partid, în condițiile în care un magistrat nu are voie să aibă conexiuni cu nici un partid politic.

Însă, Inspecția Judiciară nu a început nici o verificare a Elisabetei Ponea pentru a se stabili dacă a încălcat statutul de magistrat, ne-a comunicat biroul de presă al instituției. De ce? Răspunsul a fost laconic: "Nu am fost sesizați pentru declanșarea unor astfel de verificări, iar domna Ponea și-a retras cererea de apărare a reputației, așa că nu am declanșat nici o verificare".

Cum acest raport al Inspecției, care consemnează doar faptul că procurorul Ponea și-a retras cererea de apărare a reputației, tot se supune discuției plenului CSM, instituție care GARANTEAZĂ independența Justiției,  este un bun  prilej  pentru ca membrii forului magistraților să ceară declanșarea verificărilor procurorului  Elisabetei Ponea.  

CSM poate da sancțiuni numai în baza unui raport al Inspecției care constată că faptele celui verificat au afectat grav imaginea Justiției. Dacă în  Plenul CSM de astăzi NU se va face o astfel de sesizare, se poate interpreta complicitatea instituției și, implicit, încurajarea practicii de obținere de funcții de conducere în magistratură cu susținere politică.

Am încercat să luăm legătura telefonică atât cu președintele CSM, judecătorul Adrian Bordea, cât și cu vicepreședintele, procurorul Gheorghe Muscalu, dar nu am reușit. Probabi, astăzi au o agendă de lucru foarte încărcată.

În CSM opiniile sunt divergente. Unii membri contactați de noi susțin că ar trebui sesizată Inspecția, alții că nu ar trebui pe motiv că nu există temei legal. 

Din CSM face parte și judecătorul Norel Popescu, cel care îl sfătuia pe baronul PSD DUICU în legătură cu dosarul său de incompatibilitate de pe rolul Curții de Apel Craiova și îi dădea asigurări că va câștiga procesul cu ANI, ceea ce s-a și întâmplat deaorece soțul procurorului Elisabeta Ponea, șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea ( arestat alături de baronul DUICU) și-a pus în funcțiune relațiile pe care le avea la această instanță, prin sora sa, șefa secției contencios, judecătoarea Adina Calotă Ponea, după cum rezultă din dosarul DNA.

Însă, în CSM sunt 19 membri. Norel Popescu, fost președinte al Tribunalului Mehedinți, apropiat al lui DUICU ( potrivit documentelor DNA), ar putea lua apărarea procurorului Elisabeta Ponea, însă el ar trebui să fie în inferioritate. Va fi mai puternic Norel Popescu ( în eventualitatea că o va apăra pe Elisabeta Ponea) decât Statutul magistraților? Sau nu înțelegem noi, unii jurnaliști, că nu trebuie sancționat  un magistrat care ajunge să fie propus, prin pile politice la cel mai înalt nivel, pentru o importantă  funcție de conducere în sistemul judiciar?

Interceptări din dosarul baronului PSD de Mehedinți,  Adrian Duicu, în care apare procurorul Ponea și care ar trebui să declanșeze reacția CSM

În ceea ce privește folosul pretins de către Ștefan Ponea pentru soția sa, Elisabeta Ponea, respectiv numirea într-o funcție de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, procurorii susțin că din mijloacele de probă administrate pe parcursul urmăririi penale au reieșit următoarele aspecte relevante:

"În 8 iulie 2013, Adrian Duicu l-a contactat telefonic pe Adrian Bădescu, consilier în cadrul Cancelariei Prim-ministrului și președinte al TSD Mehedinți, căruia i-a spus să-i transmită lui Vlad Stoica, șef al Cancelariei Prim-ministrului, ca acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei Elisabeta Ponea", se spune în referatul DNA.

Potrivit documentului, în cadrul discuției, Adrian Duicu a convenit cu Adrian Bădescu ca acesta să-i spună șefului Cancelariei premierului că primii doi s-ar fi întâlnit și că nu au discutat aceste aspecte ''sensibile'' la telefon.

"Adrian Duicu: Deci am vorbit de toate comunele, numai de treaba mea nu l-am întrebat de ce nu am fost. Am fost cu el la masă, m-a luat cu el cu mașina. (…) N-o să-i spun lu' Vlad prin telefon eu.

Adi Bădescu: Așa?

Adrian Duicu: Să-i ducă CV-ul lu'… m-a întrebat de CV-ul lu' …

Adi Bădescu : Vlad?

Adrian Duicu: Lu' madam Ponea. Da.

Adi Bădescu: A! Lu' … așa? Am înțeles.

Adrian Duicu: Lu' doamna… doamna lu' șefu' … a lu' Ponea.

Adi Bădescu: Aha. Am înțeles.

Adrian Duicu: Știi?

Adi Bădescu: Bine. Bine.

Adrian Duicu: Spune-i lu' Vlad tu că eu nu pot să-i spun. Îi spun că o să-i spui tu ceva că eu… Că ți-am spus ție, că m-am întâlnit cu tine și ți-am spus, nu la telefon.

Adi Bădescu: Da. Da. Am înțeles.

Adrian Duicu: Să ducă CV-ul pentru… pentru procuroru', pentru Ponea.

Adi Bădescu: Aha. Am înțeles.

Adrian Duicu: Lu' doamna Ponea.

Adi Bădescu: Îhî.

Adrian Duicu: Neapărat îi spui lu' Vlad! Da?

Adi Bădescu: Da.

Adrian Duicu: M-a întrebat de el unde e.

Procurorii mai arată că, ulterior, în aceeași zi, Adrian Duicu l-a contactat pe Vlad Stoica, pentru a se asigura că Adrian Bădescu i-a transmis ''mesajul''.

În 11 iulie 2013, Adrian Duicu a mai purtat o discuție telefonică pe aceeași temă cu Adrian Bădescu:

(…)

Adi Bădescu: Și cu ăla, nu știu. Îi mai aduc aminte și azi să-i dea lu' ăl mare.

Adrian Duicu: Cu?

Adi Bădescu: CV-ul, îi mai aduc aminte și azi să i-l dea lu' ăl mare.

Adrian Duicu: Da. Da. Da. (…)

De asemenea, s-a reținut de DNA că, în 2 septembrie 2013, Adrian Duicu i-a transmis lui Ștefan Ponea un mesaj SMS cu următorul conținut: ''Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta''

"La data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Elisabeta Ponea să fie numită în funcția de procuror șef al Secției Judiciare a Direcției Naționale Anticorupție", se mai spune în documentul DNA.

Nu numai soțul, Stefan Ponea, a vorbit cu Duicu despre numirea soției sale pe o funcție de șef la București, ci și doamna Ponea a vorbit cu baronul PSD de Mehedinți. Redăm și această interceptare, care poate fi interpretată ca o reverență a procuroarei în fața lui DUICU.

Ponea Elisabeta: "Bine, domnule președinte! Vroiam să vă salut! Vi-l dau pe Ștefan"

La data de 18.05.2013 baronul Duicu discuta cu sotii Ponea, aflati in concediu. Dupa o discutie cu seful IJP Mehedinti, baronul PSD continua discutia cu Elisabeta Ponea, care la vremea respectiva ocupa functia de sef al Parchetului pe langa Curtea de Apel Craiova. 

Ponea Elisabeta: Ce faceti domnu’ presedinte? Buna ziua. 
Duicu Adrian: Saru’ mana doamna procuror. Ce faci? I-ai luat mintile cu totu’ pe-acolo! Nu mai stie nimic de el, prin Helsinki. 
Ponea Elisabeta: (rade)…E! Nici chiar asa!
Duicu: Mai des trebuie sa-l duci acolo, nu-l tine pe-aici prin prosteala asta ca…
Ponea Elisabeta: Da. (Razand) Ce faceti? 
Duicu: Foarte bine ati facut. Bravo voua! Uite, prin oras, ma duc spre casa.
Ponea Elisabeta: A! Foarte bine. 
Duicu: Bravo voua ca v-ati facut timp si v-ati dus pe-acolo ca…chiar merita! 
Ponea Elisabeta: Pai…Auziti? E atat de putin timp…
Duicu: Chiar merita! Numa’ munca si…
Ponea Elisabeta: Pai, asa este. 
Duicu: Bravo voua! 

Ponea Elisabeta: Bine, domnule președinte! vroiam să vă salut. Vi-l dau pe Ștefan.
 Duicu: Bine. Saru’ mana. Multumesc mult. Saru’ mana. 
Ponea: Bine. La revedere. 
Duicu: Saru’ mana. 
Ponea Constantin Stefan: Alo? 
Duicu: Bravo tie. 
Ponea: Prin Riga e iar foarte frumos, am trecut pe acolo.
Duicu: Cu ce sunteti, cu microbuz banuiesc, nu? 
Ponea: Nu, cu un autocar de asta frumos (…)

Știre în curs de actualizare!

Cele mai citite

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă