7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialTudorel Toader: Cei de la CSM au dat aviz negativ pe soluțiile...

Tudorel Toader: Cei de la CSM au dat aviz negativ pe soluțiile propuse de ei. Proiectul Legilor Justiției își urmează cursul

Proiectul de legi ale justiției își urmează cursul, a declarat, luni, la Iași, ministrul Justiției Tudorel Toader, care nu și-a ascuns uimirea față de avizul negativ dat de CSM, informează Agerpres.

Aflat la Iași pentru a lua parte la festivitatea de deschidere a anului universitar 2017-2018 de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", ministrul Tudorel Toader a precizat că nu se pune problema rescrierii proiectului de legi ale justiției. Conform acestuia, pachetul propus are are foarte multe soluții venite de la CSM, are foarte multe soluții de punere de acord cu soluțiile Curții Constituționale.


"Secția de procurori a votat in corpore împotriva legilor justiției propuse de Tudorel Toader, care au destule deficiențe, dar introduc și elemente extrem de necesare justiției. Este clar că proiectele de legi, așa cum sunt ele făcute, vizează câteva elemente, printre care reașezarea judecătorului acolo unde îi este locul. Publicului i s-a lăsat impresia că justiția se face în parchete, că acolo vezi oamenii cu cătușe", a declarat Băsescu.

 

"N-ai ce să rescrii acolo. E vorba doar de câteva soluții, puncte asupra cărora părerile sunt diferite. În rest există o convergență. Eu mă așteptam să primesc de la CSM avize punctuale pe fiecare propunere legislativă, nu unul în bloc, dar este opțiunea dânșilor, ne raportăm la tehnica legislativă, la Constituție, iar proiectul de lege își va urma, cu anumite modificări, parcursul", a declarat ministrul Toader.

În ceea ce privește avizul negativ dat de magistrații CSM, ministrul Justiției a spus că este rezervat în ceea ce privește avizul dat, chiar dacă acesta este unul consultativ.

"Am anumite rezerve față de acest aviz negativ, consultativ fiind, pentru că în proiectul de lege Ministerul Justiției a reținut foarte multe dintre propunerile formulate chiar de către CSM. Cele mai multe propuneri vin de acolo. Înțeleg, prin urmare, că CSM a dat aviz negativ pe soluții propuse de CSM. Proiectul de lege propune modificări pentru punerea de acord a legilor justiției cu deciziile Curții Constituționale. Nu poți da aviz negativ, nu poți spune că nu ești de acord cu o modificare ce transpune deciziile Curții Constituționale", a declarat ministrul Justiției.


Mariana Ghena, șefa Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, joi, după votul asupra legilor Justiției, că în acest proiect normativ există elemente "de mare vulnerabilitate, care ar duce la o involuție a sistemului judiciar". Totuși, Mariana Ghena a susținut că a remarcat că ministrul Tudorel Toader este deschis la negieri pe aceste texte, fiind dispus "să nu mai preia Inspecția Judiciară".

Tudorel Toader a recunoscut totodată că "e adevărat că proiectul de lege propune modificarea multor soluții legislative pe care le-am apreciat, dar Parlamentul va decide dacă nu cumva sunt anumite privilegii".

"Acela de a te pensiona din judecător, procuror, azi, de a te reîncadra mâine-poimâine tot pe post de judecător, procuror, dar pe o altă procedură decât cea de la CSM, acela de a fi procuror la Parchetul de pe lângă Judecătorie cu grad și salariu de Parchetul de cel mai înalt nivel, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, acela de a deține spațiu locativ aparținând Ministerului Justiției și după pensionare sau după decesul fostului magistrat. Sunt multe soluții în actuala redactare pe care eu am propus să fie eliminate pentru că se creează acest decalaj, acest privilegiu în fața legii. Ele sunt propuneri în revenire în parametrii normalului, dacă mă pot exprima așa, parametri în care orice persoană se raportează la exigențele constiuționale", a mai spus ministrul Justiției.

Tudorel Toader s-a aflat luni la Iași pentru a lua parte la ceremonia de deschidere a anului universitar 2017-2018 organizată la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", unde este rector suspendat pe perioada mandatului de ministru. La festivitate au mai participat ministrul Educației, Liviu Pop, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, dar și ambasadorul Austriei în România, Gerhard Reiweger.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă