Artistul Tudor Chirilă a postat, vineri, pe pagina sa de Facebook, un mesaj adresat primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, cu privire la cenzurarea unui eveniment care ar fi trebuit să se desfăşoare, joi, la Teatrul Excelsior, din Bucureşti.
"Doamna Gabriela Firea, felul în care înţelegeţi să cenzuraţi orice ţine de amintirea protestelor din ianuarie-februarie îmi aduce aminte de tovarăşa Suzana Gâdea. Reflexele astea de cenzură ceauşistă n-o să vă ducă nicăieri. Ar trebui să le explicaţi subordonaţilor dumneavoastră din conducerile instituţiilor de spectacole că înainte să invoce argumentul penibil al <<culturii depolitizate>> ar trebui să-şi amintească că ei sunt numiţi politic şi că una din problemele instituţiilor de spectacole din România este tocmai politizarea lor prin favorizarea şi angajarea celor loiali sistemului. Iar dumneavoastră ar trebui să înţelegeţi că protestele împotriva OUG 13 au fost un fenomen social, nu unul politic. Şi aveţi grijă că în ultima vreme teatrul angajat politic a luat amploare chiar în curtea ARCUB-ului, ceea ce e un lucru bun, pentru că ăsta e unul din rolurile artei în ziua de azi. Dar atâta vreme cât nu vizează în mod direct clica dumneavoastră de abonaţi la banii statului presupun că nu vă deranjează", a scris Tudor Chirilă pe pagina sa de Facebook.
Reacţia artistului vine după ce reprezentanţii publicaţiei "Decât o Revistă" (DoR) au acuzat conducerea Teatrului Excelsior, instituţie aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, că au cenzurat un eveniment al publicaţiei în cadrul căruia urma să fie difuzat un scurt film despre protestele din luna februarie, din Piaţa Victoriei.
Acţiunile conducerii Teatrului Excelsior au fost criticate şi de ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent, care au cerut Primăriei Generale a Capitalei să îi demită pe managerul general al instituţiei, Adrian Găzdaru şi directoarea artistică Maria Rotar, cei care s-ar fi opus evenimentului.
Teatrul Excelsior a transmis, printr-un comunicat postat pe site, că instituţia consideră că "o parte din eveniment vizează o poziţie politică faţă de care Teatrul Excelsior, prin statutul şi misiunea sa, trebuie să-şi păstreze o poziţie neutră".
"Teatrul nu a interzis difuzarea filmului, ci a solicitat organizatorilor să adapteze momentul lor pentru cadrul în care materialul urma să fie difuzat, adică un eveniment destinat publicului larg, susţinut pe scena unei instituţii care desfăşoară o activitate dedicată copiilor şi tinerilor, cu precizarea că formula actuală a materialului frizează sfera politică şi depăşeşte spaţiul şi tema culturală a evenimentului. Prin urmare, considerăm că nu am limitat un act artistic, ci am încercat să nu ne asociem mesajelor cu conţinut politic", a explicat instituţia.