Judecătorul CCR, Toni Greblă, a declarat, duminică seară, cu privire la dosarul în care este cercetat de DNA, că nu a făcut niciodată afaceri comerciale.
„Eu, din 22 decembrie 1989, de când sunt în viața publică nu am desfășurat niciun fel de activitate comecială. Nu am acțiuni, nu știu cum se face un ordin de plată. Eu nu mă pricep la afaceri, puteam să le fac direct din 22 decembrie, când toată lumea a încercat măcar o afacere. Eu n-am încercat, pentru că n-am vrut să combin viața publică cu viața comercială”, a adăugat judecătorul CCR.
Magistratul a afirmat că regretă că acest dosar afectează imaginea judecătorilor de la Curtea Constituțională și va decide în zilele următoare dacă își va da demisia.
„Este regretul vieții mele, nu aș fi vrut să trăiesc aceste clipe. Decizia nu e deloc simplă, dacă demisionez înseamnă că mi-al recunoaște vina, iar mie nu mi-au fost aduse la cunoștință acuzațiile, iar dacă nu demisionez, înseamnă că țin foarte mult la acest scaun. În următoarele zile voi lua o decizie, una înțeleasă, sper”, a spus Greblă.
Judecătorul CCR a dat și lămuriri despre crescătoria pe care o deține în județul Gorj, percheziționată zilele trecute de procurorii DNA.
„Acea fermă de struți este o gospodărie așezată în extravilanul unei localități rurale din Gorj, perchiziționată, unde au fost găsiți 7 struți, 20 de găini, 7 rațe și 4 gâște. Asta este toată ferma. Nu cred că poate fi numită fermă, este un lucru la care ne-am asociat 3 persoane și am vrut să realizăm un loc unde să ne putem retrage din când în când la țară și să beneficiem de anumite produse”, a spus Greblă.
El a mai explicat și cum a ajuns să fie nașul lui Dan Bîrcină, pus sub acuzare pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, constituirea unui grup infracţional organizat și dare de mită.
„Eu sunt din Târgu Jiu, o localitate cu 80.000 de locuitori, și acolo nu poți să faci abstracție de comunitatea romă. Ei au nevoile lor și trebuie să fii atent la nevoile lor. Eu am lucrat în a-i sprijini cu eliberare de acte. Când am acceptat să fiu naș la fiica lui Dan Bîrcină, care s-a căsătorit cu președintele tineretului de la partida romilor. A fost o nuntă absolut decentă. Imaginile difuzate în presă nu sunt de la acea nuntă, ci de la a doua, că fata s-a recăsătorit, iar eu nu i-am mai fost naș și la a doua nuntă. Eu îi cunosc pe mai toți cei din Târgu Jiu, pentru că v-am spus că este o localitate mică”, a completat acesta.
Joi dimineață, judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost dus cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.
În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Greblă şi administratorul mai multor firme, generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880, deputaţii PSD Iulian Iancu şi Lucian Şova, membru în Consilul Naţional al PSD, respectiv vicepreşedinte al PSD Bacău, şi Horia Hăhăianu, director în cadrul Transelectrica SA.
DNA susţine că, începând din august 2014, Toni Greblă Toni a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetăţean turc, Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetăţeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket. Cei cinci, adaugă anchetatorii, au constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.