14.1 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialTinuturile secuiesti, mult prea indepartate de Bucuresti

Tinuturile secuiesti, mult prea indepartate de Bucuresti

Basescu vrea un dialog cu UCM

Primarul din Odorhei, Szasz Jeno, ne-a declarat ca seful statului va purta un dialog „sincer” cu Uniunea Civica Maghiara (UCM), ca rezultat al intalnirii care a avut loc saptamana trecuta intre cei doi. Szasz ne-a dezvaluit ca Basescu nu considera UDMR un partener sincer, drept urmare acesta ar vrea o intelegere cu Uniunea Civica. Mai mult, primarul a specificat ca UCM nu va sprijini proiectul de lege initiat de UDMR privind statutul minoritatilor. „Aceasta lege nu va insemna decat instaurarea dictaturii UDMR. Doar aceasta formatiune va avea dreptul sa dicteze in privinta maghiarilor”, a spus Szasz.

Verestoy, facut vinovat pentru saracia secuilor

Maghiarii de rand sunt dezamagiti ca udemeristul Atilla Verestoy s-a imbogatit pe spatele lor. „Comparati bugetul pe care l-a avut orasul nostru timp de 15 ani si veti vedea ca a fost mult mai mic decat a castigat Verestoy dupa Revolutie”, a intarit aceasta idee primarul urbei. Primarul da vina pentru saracia din aceasta regiune pe centralizarea excesiva. „Sa va dau un exemplu. Numai o singura firma a dat la bugetul central 390 de miliarde de lei. Iar bugetul orasului nostru a fost anul trecut de 380 de miliarde de lei. Adica banii nu se intorc la comunitate, ci la Bucuresti, care ii imparte cum doreste.” Drumurile arata groaznic si in Odorheiu Secuiesc. Nenumarate cladiri stau sa cada, desi multe dintre ele pot fi declarate monumente istorice. Pentru aceasta situatie, aceeasi motivatie: nu exista bani la buget.

Tensiuni inerente

Directoarea singurului liceu romanesc din zona a refuzat sa vorbeasca cu noi pe motiv ca nu avem programare. Chiar ne ia la intrebari pentru ca facem fotografii. Dupa ce s-a intors cu spatele la noi, a inceput sa vorbeasca in maghiara cu femeia de serviciu si cu paznicul scolii. In cele din urma am reusit sa stam de vorba cu profesorii acestui liceu. „Suntem o minoritate in aceasta localitate. Nu avem carti in limba romana. Am primit cu putin timp in urma o donatie de carte. Avem doar internetul. Nu avem un teatru in limba romana”, s-a plans o profesoara. Departe de a fi vorba de un conflict interetnic, totusi tensiunile dintre romani si maghiari sunt o realitate. Limba romana se preda la Odorheiu Secuiesc ca si limba straina. Romanii refuza, cu mici excep-tii, sa vorbeasca despre problemele lor. „Dumneavoatra plecati si noi ramanem. Lucram la ungur, mergem la doctor la ungur, megem la magazine la ungur”, a venit argumentatia unui roman care trebuie sa supravietuiasca in aceasta zona. Toti insa ajung la aceeasi concluzie: sa ne integram in UE si toate problemele se vor rezolva de la sine.

Ieri, o zi obisnuita

Ieri a fost o zi normala pentru locuitorii din Odorhei, in ajunul sarbatorii maghiarilor de pretutindeni. „Vom sarbatori ca in fiecare an. Nu va fi ceva deosebit. Multi tineri vor iesi pe strazi pentru ca va fi si un concert rock”, ne-a spus un localnic. „Nu am auzit de proclamarea republicii Tinutul Secuiesc, de trupele paramilitare din Ungaria, despre manevrele militare romanesti din zona”, a adaugat acelasi interlocutor.

Miscare discreta a politistilor

Pe strazi nu se vede decat o miscare discreta a jandarmilor, politistilor, a agentilor SRI, imbracati in civil, care "scaneaza” tot orasul. Unii locanici au devenit suspiciosi si se uita lung la fiecare persoana necunoscuta. Altii ne zambesc si ne invita sa vizitam locurile frumoase din oras. „Suntem gazde bune. Nu scoatem furcile”, ne ironizeaza un localnic maghiar, care ne sfatuieste la ce pensiune sa ne cazam. Am aflat, totodata, din discutiile pe care le-am purtat cu localnicii ca ziaristii straini sositi zilele acestea la Odorhei vor sa stie cand vor avea loc confruntari interentice intre romani si maghiari.

Guvernul n-a cerut masuri deosebite

Premierul Tariceanu a declarat ieri ca nu a solicitat masuri de paza deosebite pentru sarbatorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. „Eu am convingerea ca toti cetatenii romani de nationalitate maghiara au aceleasi drepturi si obligatii ca orice cetatean roman fata de respectarea legislatiei si a Constitutiei romanesti”, a spus seful Guvernului. El a aratat ca le va trimite un mesaj cetatenilor romani de nationalitate maghiara, in care va sublinia „progresele pe care le-am facut impreuna in ceea ce priveste o convietuire pasnica si stabilirea unor relatii excelente cu Ungaria”.

Cele mai citite

Raed Arafat dă explicații despre posibilitatea unui sistem de tip Ro-Alert la cutremure

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până...

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...
Ultima oră
Pe aceeași temă