Agentiile imobiliare clujene au inceput sa promoveze oferte de terenuri din Ungaria. Diferentele de pret pentru un metru patrat de pamant sunt extrem de mari daca elementul de comparatie este pretul solicitat de vanzatorii din zona Transilvaniei. Cea mai mare diferenta se inregistreaza intre terenurile din jurul Clujului, unde, in zona parcului industrial Tetarom III, din cauza aparitiei fabricii Nokia, preturile au ajuns la peste 100 de euro pe metru patrat, de 30 de ori mai mult decat in tara vecina. Pe piata exista oferte de terenuri in Ungaria, cu suprafete de pana la 14 hectare in intravilan, al caror pret de vanzare este intre 3 si 7 euro/metru patrat. "Terenurile sunt indicate pentru investitii industriale, prin facilitatile de transport pe care le ofera unele dintre ele, respectiv acces la calea ferata, rampa de descarcare", a explicat reprezentanta agentiei imobiliare care are in portofoliu oferta maghiara. Aceasta a mai spus ca din fisa de prezentare a suprafetelor reiese ca in zona exista si un potential balneo-turistic, terenurile fiind amplasate foarte aproape de doua lacuri incluse in circuitul turistic termal din Ungaria.
Potrivit expertului imobiliar Gheorghe stefan, "diferenta de pret dintre terenurile din Ungaria si cele din jurul Clujului este imensa, iar explicatia vine din faptul ca terenurile de la noi sunt supraevaluate. Terenurile mari din jurul Clujului sunt, in general, vandute de persoane fizice, iar oamenii nu au simtul realitatii. Ei cer in fiecare an mai mult numai pentru ca a trecut timpul, iar in cazul suprafetelor din zona Jucu-Apahida, tranzactiile sunt pur si simplu blocate, pentru ca la peste 100 de euro metrul patrat nu mai este interesant pentru nici un investitor sa cumpere teren acolo". Potrivit lui stefan, cel mai ieftin teren costa 30-40 euro/metru patrat pe directia Cluj-Turda sau Cluj-Baciu-Nadasel, in timp ce pe directia Cluj-Gilau preturile au ajuns la 80-100 de euro metru patrat. si in aria Bulevardul Muncii-Apahida, in fosta zona industriala a orasului, preturile au depasit 100 euro/metru patrat.
»Zona turistica
Berettyoujfalu, localitatea in care se afla terenurile oferite la vanzare, este situata la 25 de kilometri de Oradea, fiind amplasata la intersectia dintre drumul european E 60 (cel care asigura legatura dintre Oradea si Budapesta) si E 573 (un drum paralel cu granita romano-maghiara, care asigura legatura rutiera nord-sud in Ungaria, catre Debrecen si Seged), unde a ales Mercedes sa construiasca in defavoarea zonei Clujului. Totodata, pe la Berettyoujfalu va trece autostrada maghiara, aflata in constructie, care va fi legata de Autostrada Transilvania, ceea ce va creste pe termen mediu potentialul zonei respective.