1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialUniversitatea de Vest Timişoara: Teza de doctorat a şefei DNA, Codruţa Kovesi,...

Universitatea de Vest Timişoara: Teza de doctorat a şefei DNA, Codruţa Kovesi, are 4,9% grad de similaritate cu alte surse. Sesizarea este nefondată pentru 4141 de rânduri din cele 4705 analizate și parțial fondată pentru restul

UPDATE 17.50: Universitatea de Vest Timișoara (UVT) va accepta decizia Ministerului Educației în privința lucrării de doctorat a șefei DNA, a precizat purtătorul de cuvânt al UVT, Florin Jurca, pentru Agerpres. Sursa citată a mai precizat că a transmis la București răspunsul cu datele tehnice.

„Răspunsul nostru a venit în urma unei solicitări a Ministerului Educației și urmează ca acea instituție să continue demersurile conform propriilor regulamente. Rezultatul sau decizia acestui organism vor fi acceptate de UVT. Instituția noastră nu mai are nimic de făcut pe această solicitare, în momentul de față”, a precizat Florin Jurca.

Surse din UVT au menționat pentru Agerpres că universitatea timișoreană mai are o solicitare similară, tot referitoare la lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, venită din partea Asociației Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca, care „va primi, probabil, același răspuns” pe care UVT l-a transmis Ministerului Educației.

16.00: Teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, are un grad de similaritate de 4,9 la sută cu alte surse, a precizat Universitatea de Vest Timișoara, într-un comunicat de presă remis României Libere. 

Teza de doctorat supusă analizei are 11.512 rânduri, cele 564 de rânduri, găsite ca fiind similare cu alte surse, ceea ce reprezintă un grad de similaritate de 4,9 %, precizează UVT. 

În absenţa unui raport a unei comisii de specialitate, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT îşi asumă în acest moment gradul de similaritate verificat de membrii ei în raport cu sesizarea. Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT concluzionează că sesizarea este nefondată pentru 4141 de rânduri din cele 4705 rânduri sesizate și parțial fondată pentru restul.

Potrivit comunicatului de presă, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a consultat toate documentele puse la dispoziție de către autorii sesizării și de către persoana vizată şi a urmat toate procedurile legale pentru a analiza sesizarea menţionată mai sus. 

„Comisia a făcut toate demersurile legale în vederea constituirii unei comisii de specialişti în Drept penal, conferenţiari sau profesori universitari, coordonatori de doctorat, care ar fi putut să analizeze, în raport cu sesizarea, teza de doctorat menţionată mai sus. În urma acestor demersuri, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a constatat că nu s-au întrunit condițiile de a forma o comisie de specialiști, care ar putea să analizeze, în raport cu sesizarea, teza de doctorat.

În urma comparaţiei au fost excluse situaţiile în care s-a preluat identic din texte legislative (cf. Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor, art. 9 litera b) textele legale nu se bucură de protecția dreptului de autor) şi rândurile identificate ca fiind similare cu lucrări publicate ulterior susținerii tezei de doctorat analizate. În urma acestui demers, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a constatat că 564 de rânduri din cele 4705 rânduri sesizate, sunt similare cu alte surse.”


Sesizarea de plagiat formulată de Grupul de Investigaţii Politice, privind lucrarea de doctorat a şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, este „parțial îndreptățită și fundamentată”, este una dintre concluziile Comisiei de Etică a Universității de Vest din Timișoara (UVT), au declarat pentru PressOne surse din conducerea UVT.

Potrivit surselor PressOne, Comisia de Etică a UVT a constatat că există similitudini cu lucrări ale altor autori în cazul a peste 500 de rânduri din cele 4.000 vizate de sesizare. Joi, 17 noiembrie, a fost data-limită până la care UVT trebuia să-şi exprime poziţia în legătură cu sesizarea de plagiat formulată de GIP.


Citeşte şi: Raportul oficial care spune că Kovesi nu a plagiat. Documentul a fost întocmit de Consiliul Național de Etică după mai multe audieri și contrazice situația descrisă de Sebastian Ghiță


Universitatea de Vest Timişoara ar fi trebuit să trimită Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) o recomandare privind fie menținerea, fie retragerea titlului de doctor aflat în discuție, însă Senatul UVT a votat joi, cu majoritate covârșitoare, ca Universitatea să își însușească viitoarea decizie a comisiei de lucru a CNATDCU.

Niciunul dintre experţii în Drept de la alte instituţii post-universitare pe care UVT i-ar fi chemat să formeze comisia de analiză a tezei nu și-a asumat această răspundere.

Fiind dată această situaţie, Universitatea de Vest Timişoara nu va face propunere de menținere sau retragere a titlului de doctor deținut de Codruța Kövesi, iar dacă Ministerul nu va accepta acest punct de vedere, atunci Senatul UVT va lua, totuși, o decizie prin vot în acest sens, adaugă sursa citată.

 

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi: Am respectat în totalitate normele academice. Teza mea este corectă

Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-un inteviu pentru Europa FM, că poate demonstra autenticitatea tezei sale de doctorat. Pe parcursul a aproape 250 de pagini, Laura Codruta Kovesi explică, între altele, că publicase în calitate de magistrat o serie de articole în reviste de specialitate şi în mai multe cărţi, atât în calitate de autor, cât şi de coautor, precizează europafm.ro. Acestea fuseseră publicate sub numele de familie „Lascu” pâna în 2002, când actuala procuroare-şefa a DNA s-a căsătorit şi şi-a schimbat numele in Kovesi.


Citeşte şi: VIDEO. Documentele prezentate de șefa DNA, prin care susține autenticitatea lucrării de doctorat. Kovesi: Teza mea este corectă, am muncit la ea șapte ani. Rectorul Universității din Iași: Nu poate fi vorba de plagiat, pentru că ”argumentația este cursivă și logică”


Kovesi susține că paragrafele atribuite altor autori îi aparțin, de fapt, pentru le publicase înaintea includerii lor în lucrările autorilor respectivi. În plus, paragrafele care conțin aprecieri generale și sursele folosite în elaborarea tezei de doctorat sunt citate în bibliografia tezei, chiar dacă în sesizare sunt atribuite altor autori. 

„Eu am fost verificată în anul 2012 de Comisia Națională de Etică. Am fost audiată într-o comisie din care au făcut parte mai mulți profesori. Se poate verifică dacă este aceeași componența (n.r. că în cazul comisiei care a analizat acuzațiile de plagiat în cazul lui Victor Ponta). M-am prezentat la audieri. Am prezentat probele. Am primit un verdict final, definitiv, acum patru ani. Am venit pregătită cu probele pe care eu le-am depus în 2012 la acea comisie (n.r. argumentele prezentate comisiei în 2012). S-a făcut o sesizare în care s-a spus despre 40 de paragrafe dintr-o lucrare de 440 de pagini. Eu va spun că am respectat în totalitate normele academice. Teza mea este corectă. Aveți aici toate probele”, a declarat şefa DNA. 

Întrebată de jurnalistul Cristian Tudor Popescu dacă Consiliul Național de Etică, care a dat verdictul în cazul plagiatului lui Victor Ponta, este același care a decis că lucrarea sa nu este plagiată, Laura Codruța Kovesi a precizat că a fost verificată în anul 2012.

„Teza mea este corectă, am muncit la ea șapte ani. Cine contestă verdictul Comisiei de Etică să vină să facă sesizare”, a mai susțint șefa DNA, întrebată dacă ar cere rediscutarea tezei.

 

Sebastian Ghiță susține că lucrarea de doctorat a șefei DNA ar fi plagiată

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ în care susţine că a participat, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a șefei DNA.


Citeşte şi: Procurorii au început urmărirea penală in rem, după audierea lui Sebastian Ghiță la Parchetul General, în legătură cu autodenunțul privind lucrarea de doctorat a șefei DNA: „În țara asta, toți cetățenii trebuie să fie egali. Chiar dacă este vorba de Kovesi”


„M-am decis să vin la Parchetul General şi să fac un lucru care mă apasă şi cred că este motivul pentru care nmi s-au întâmplat toate astea în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunţ, care vizează felul în care eu şi mai mulţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi”, a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, la intrarea în Parchetul General.

Potrivit acestuia, comisia care trebuia să stabilească daca teza Laurei Codruța Kovesi a plagiat nu s-a întrunit niciodată. Parlamentarul susţine că procurorul-şef DNA avea cunoştinţă de cele întâmplate.

„În momentul în care s-a pus plagiatul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, pentru a o proteja la acel moment pentru că toţi credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport, în baza căruia consiliul din minister a decis că teza nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm, să îl falsificăm. Mai mulţi demnitari ai statului român împreună cu mine. Dânsa (Laura Codruţa Kovesi – n.r.) avea cunoştinţă de ceea ce făceam noi (…) Acea comisie nu a făcut nimic şi acel raport vine şi spune că teza Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat şi eu pot să spun că acea comisie nu s-a întrunit niciodată, iar raportul a fost scris în Guvernul României”, a adăugat Sebastian Ghiţă.

 

Replica Direcţiei Naţionale Anticorupţie

DNA a transmis un punct de vedere al procurorului șef, în care precizează că, în situația în care este depusă o sesizare de orice natură (denunț, autodenunț, plângere), este obligația procurorilor să verifice și să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate și să dispună măsurile legale.

„Cu referire la teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal», ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip. Afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor”, a precizat procurorul-şef DNA, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.


Schimbați-o pe Kövesi, daca a plagiat. Dar consolidați DNA! | OPINIE

Este singura instituție care a rămas activa în lupta cu acest fenomen, din păcate. În Ministerul de Interne este un dezastru, de la Academia de Poliție, sursa de doctorate plagiate, la faptul ca șapte dintre miniștrii care au condus instituția din 2004 până azi au ajuns pe mâna DNA. SRI rămâne o instituție opacă, fără un control parlamentar efectiv. Ș‚i ei acoperă plagiatele de la academia de informații. ANI seamănă tot mai mult cu Parchetul Național Anticorupție, din vremea regimului Iliescu-Nastase: mai prinde doar funcționari de mâna a treia.


Avem nevoie urgent de verdictul oficial în cazul Kovesi. Plagiatul impune demisia | OPINII

Junalista Emilia Șercan a ezitat mai mult timp să se pronunțe cu privire la presupusul plagiat din lucrarea de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. În cele din urmă a făcut-o, ajungând la concluzia că există suspiciuni de plagiat. Intuiesc motivele pentru care s-a ferit să facă asta până acum.


Elita noastră. De la academicieni la bodyguarzi | OPINIE

Acuzaţiile de plagiat aduse doamnei procuror-doctor Kövesi, de pildă, ne îndepărtează atenţia de la o chestiune mai gravă şi mai profundă. Asta nu înseamnă că nu trebuie să lămurim dacă o persoană, indiferent cine ar fi ea, se face vinovată de fraudă intelectuală. Cu atât mai mult când vorbim despre şefa unei instituţii care combate corupţia. Şi chiar dacă acuzatorii ei sunt lipsiţi de o minimă credibilitate sau sunt mânaţi de dosare penale.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

BCE aproape de ținta de inflație: Christine Lagarde avertizează asupra riscurilor din sectorul serviciilor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ținta de inflație pe termen mediu,...

Crin Antonescu: Portretul fostului lider PNL susținut pentru președinția României

Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena...

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...
Ultima oră
Pe aceeași temă