Pierderea de catre Electrica Galati a contractului de furnizare a energiei electrice catre ISPAT-SIDEX a degenerat intr-un puternic scandal, dupa ce au inceput sa iasa la iveala anumite detalii ale acestei afaceri. Electrica Galati a pierdut 70% din cifra de afaceri, dar Electrica Bucuresti a recuperat o parte din pierdere, incheind cu ISPAT-SIDEX un contract de furnizare a 120 MWh. Bani mutati de conducerea Electricii dintr-un buzunar in altul! Partea interesanta este ca celalalt furnizor al ISPAT-SIDEX este Petprod SRL Bucuresti, in spatele caruia se afla fostul director al Electricii, Silviu Boghiu. Desi are sediul intr-un apartament din sectorul 4, aceasta firma lucreaza cu ISPAT-SIDEX pe picior de egalitate cu Electrica SA, furnizand 100 MWh.
ISPAT-SIDEX, liber de contract
ISPAT-SIDEX devenise client eligibil de aproximativ un an si jumatate si inca de atunci avea posibilitatea sa se orienteze catre un furnizor mai convenabil de pe piata energiei. Combinatul a facut translatia de la furnizorul traditional Electrica SA abia pe data de 11 decembrie 2004, alegandu-si alti doi furnizori. Faptul a fost anuntat saptamana trecuta, la prezentarea bilantului pe anul 2004, de catre directorul Electrica SA Galati, Vergiliu Vals. Vals preciza ca faptul este perfect normal, pentru ca „deschiderea pietei trebuie sa fie de 100% la 1 ianuarie 2007”, caracterizand reorientarea ISPAT-SIDEX catre alti furnizori ca pe „un lucru logic, care odata si odata tot trebuia sa se intample”.
Problema Electricii este ca a inregistrat prin aceasta miscare a combinatului pierderi considerabile: pentru FDFEE Electrica Galati aceasta inseamna pierderi cifrate la 70% din cifra de afaceri, la nivelul regionalei Muntenia Nord pierderile echivaland cu circa 25%. Cum, in anul 2004, Electrica Galati a avut venituri de 124,7 milioane de euro si cheltuieli de 119,1 euro, realizand un profit de 5,5 milioane euro, este clar ca o afacere la nivelul a 70% din cifra de afaceri a Electricii Galati este extrem de profitabila. Pierderile Electricii Galati sunt estimate la aproximativ 100 milioane de euro.
Noii furnizori, tot Electrica si un SRL
Directorul Vals a preferat sa fie discret in privinta numelor celor doi noi furnizori autorizati care au castigat contractul de furnizare a energiei electrice la ISPAT-SIDEX. Intre timp au inceput sa iasa la iveala variante si detalii. Una dintre ele acredita ideea ca unul dintre furnizori ar fi Petprod SRL Brasov, o firma care pune la dispozitie forta de munca pentru un antreprenor care executa lucrari la Centrala de la Cernavoda. La Galati, insa, se vorbeste despre o cu totul alta varianta. Cei doi furnizori sunt Electrica SA Bucuresti, care furnizeaza ISPAT-SIDEX 120 MWh si o alta firma, Petprod SRL Bucuresti, care are sediul intr-un apartament din sectorul 4. Acest SRL are incheiat cu ISPAT-SIDEX un contract pentru furnizarea a 100 MWh. Se pare ca este de vorba de o intelegere trilaterala, pentru ca in acest caz se vorbeste si despre o clauza contractuala cel putin interesanta, conform careia in cazul in care Petprod SRL nu reuseste sa furnizeze energia electrica contractata, cantitatea respectiva va fi furnizata tot de Electrica SA Bucuresti. Practic, regia nationala este transformata intr-un fel de fata in casa…
Afacerea lui Boghiu!
Alt detaliu este si mai interesant. Firma Petprod SRL mizeaza pe un spate solid, pentru ca cel ce ii administreaza afacerile este fostul director al Electricii, Silviu Boghiu. In acest caz, nu putem evita cateva rationamente.
In primul rand ca Boghiu a avut sansa de a da marea lovitura Electricii, tocmai stiind foarte bine, din postura sa de fost director general, unde si cum pot fi speculate punctele slabe ale regiei de stat. Probabil ca fostul director Boghiu cunostea foarte bine si ISPAT-SIDEX, unul dintre cei mai importanti consumatori ai Electricii SA. Iar in cazul in care clauza conform careia tot Electrica Bucuresti trebuie sa furnizeze si ceea ce n-ar furniza Petprod SRL se dovedeste adevarata…
Apoi, cum este posibil ca un SRL de apartament sa preia aproape jumatate din contractul de furnizare a Electricii Galati, adica un contract pe care calcule sumare l-ar cifra la aproximativ 50 milioane de euro? Iar, in conditiile in care, prin Electrica Galati inregistreaza pierderi cifrate la vreo 100 de milioane, de ce a acceptat conducerea Electrica SA sa furnizeze energia pe care nu ar putea sa o furnizeze Petprod SRL, firma care i-a dat marea lovitura, preluandu-i jumatate din valoarea contractului cu ISPAT-SIDEX, echivalentul a 50 milioane de euro? Iar intrebarea esentiala pentru acest caz se refera la unitatea de masura a conflictelor de interese.