Giorgiana Hosu, șef interimar al DIICOT după arestarea Alinei Bica pentru corupție, ar fi dispus un control de fond la serviciul infracțiunilor economico-financiare condus de Codruța Trandafir.
Controlul ar fi fost declanșat la ordinul procurorului general al României, Tiberiu Nițu după ce s-a făcut public faptul că Alina Bica este cercetată și pentru alte fapte penale deoarece ar fi favorizat oameni de afaceri în dosare penale cu infracțiuni economice, instrumentate la DIICOT.
Între cei favorizați de Alina Bica s-ar fi aflat Ioan Niculae, pentru care liderul PSD Liviu Dragnea ar fi făcut trafic de influență la Alina Bica. Mita de la Nicolae ar fi fost de 3,5 milioane de euro. Alți oameni de afaceri ajutați de Bica în dosare penale instrumentate la DIICOT ar fi Ovidiu Tender și Bogdan Buzăianu, apropiați tot de PSD.
În afară de Bica, în dosare DNA sunt vizați cel puțin doi consilieri ai acesteia, respectiv Florentin Ionuț Mihăilescu și Mihail Udroiu. Practic, DNA ar viza cel puțin cinci dosare penale aflate în instrumentare la DIICOT, spun surse judiciare. În aceste favorizări ar putea fi implicați direct sau indirect alți procurori DIICOT.
Actele Alinei Bica s-ar putea răsfrânge atât asupra imaginii adjunctei sale, Giorgiana Hosu, acum șef interimar al DIICOT, cât și asupra imaginii procurorului general Tiberiu Nițu.
Scopul controlului intern la DIICOT ar fi depistarea actelor semnate de Alina Bica în calitate de șef al structurii parchetului, spun surse judiciare, pentru a "preveni mărirea bulgărelui de acuzații de corupție în această structură de parchet". Controlul intern la DIICOT se suprapune pe un control de fond al Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Procurorul general Nițu a infirmat deja o ordonanță prin care Alina Bica a suspendat parțial sechestrul asigurator pe bunurile fostului ministru al Economiei Adriean Videanu și ale omului de afaceri Ioan Niculae, învinuiți în dosarul “Romgaz”. Sechestrul s-a pus pentru prejudiciul de circa 136 milioane de euro creat prin livrarea la preț mult diminuat al gazului către firma lui Niculae.
Videanu și Niculae au fost acuzați inițial de complot și subminarea economiei naționale, fapte dezincriminate de noul Cod Penal. Dosarul “Romgaz” se află în instrumentare la DIICOT de mai mult timp. Ancheta a fost îngreunată și de procedurile impuse de imunitatea ministerială. Spre exemplu, în dosarul “Romgaz”, Senatul a interzis anchetarea fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian, care a vizat și el livrări de gaze la prețuri preferențiale în beneficiul lui Ioan Niculae.
Alina Bica este implicată și ea în dosarul “Romgaz” deoarece, pe vremea când era secretar de stat la Ministerul Justiției, a vizat nota de fundamentare pentru livrarea la preț mic al gazului, solicitată de fostul ministru al Economiei Videanu. De precizat că tot Bica a dispus și începerea urmăririi penale în acest dosar, după ce a ajuns șefa DIICOT.
Actuala șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, a declarat pentru România liberă că a dispus controlul intern la DIICOT pe tematica infracțiunilor de macrocriminalitate economico-financiară pentru a verifica termenele de soluționare a cauzelor.
Controlul declanșat la DIICOT este oarecum ciudat deoarece se suprapune peste un control al Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Inspectorii centralizează motivele pentru care nu au fost soluționate dosare aflate în anchetă de mai mult de cinci ani. De precizat că Giorgiana Hosu a fost adjuncta Alinei Bica la șefia DIICOT și în această calitate asigură interimatul, la dispoziția procurorului general.
Alina Bica a fost arestată preventiv în noiembrie 2014 în dosarul ANRP – despăgubirea foștilor proprietari, prejudiciul fiind de circa 61 de milioane de euro. Faptele au fost săvârșite în perioada în care Bica era secretar de stat la Justiție. Dosarul a fost trimis în judecată în mai puțin de 30 de zile de la arestările operate.
În rechizitoriul de trimitere în judecată a Alinei Bica au fost anunțate și disjungeri. Potrivit disjungerilor DNA, Alina Bica este anchetată separat pentru cel puțin cinci fapte penale de protejare a unor oameni de afaceri cu dosare penale la DIICOT. Aceste anchete ale DNA ar fi speriat câțiva responsabili de la DIICOT si Parchetul General, inclusiv pe procurorul general Tiberiu Nițu, spun surse judiciare, iar controlul ar avea rolul de a arăta disponibilitatea structurii de a face corect anchete penale. Tiberiu Nițu nu a răspuns la telefon pentru a ne face cunoscute explicațiile domniei sale.