Anuntata cu mare pompa, deschiderea sezonului estival 2008, programata pentru 1 Mai, s-ar putea transforma intr-un fiasco. Hotelierii nu au terminat pregatirile, iar in statiuni nu vedeai ieri picior de turist. Atat in statiunile din nord, cat mai ales in cele din sudul litoralului, zonele verzi si hotelurile vopsite alterneaza cu santierele pline de moloz, gunoaie si gramezile de lemn utilizat in constructii. O serie de hoteluri nu vor putea fi deschise maine din simplu motiv ca inca nu s-au definitivat amenajarile exterioare si interioare. In plus, vremea nefavorabila i-a determinat pe multi dintre proprietarii de hoteluri sa nu se grabeasca cu reparatiile, convinsi fiind ca1 Mai va fi o sarbatoare saraca pe litoral. Specialistii din domeniu sunt ceva mai putin pesimisti si prognozeaza o crestere de pana la 10% a numarului de locuri de cazare contractate prin intermediul agentiilor interne si internationale. La fel de increzatoare s-au aratat autoritatile locale si centrale, care vor sa marcheze deschiderea sezonului prin spectacole. Bugetul alocat promovarii turismului romanesc se ridica la 2 milioane de euro. Ceva mai bine din punctul de vedere al pregatirilor stau proprietarii de pensiuni, care sunt gata sa intampine primii turisti. "Mai trebuie sa facem aprovizionarea cu alimente. In rest, totul este pregatit. Nu ramane decat sa fie vreme frumoasa", a precizat Vasile Musat, proprietarul unei pensiuni din Eforie. Omul s-a ferit sa faca pronosticuri referitoare la cum va fi sezonul 2008.
Plajele constituie o mare problema. Licitatiile intarziate, conflictele dintre stat si agentii economici privati au agravat si mai mult situatia dificila in care se afla litoralul romanesc. Mai putin de un sfert dintre operatorii de plaje au definitivat amenajarile conform cerintelor contractuale incheiate cu Directia Apelor Dobrogea Litoral, iar anumite clauze au devenit motiv de disputa intre chiriasi si autoritati.
Pana anii trecuti, desi nu era considerata data oficiala a deschiderii sezonului estival, 1 Mai aducea la malul marii zeci de mii de turisti, care in doua sau trei zile le aduceau incasari substantiale hotelierilor.