-0.9 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăSpecialServiciile secrete isi fac loc in radioul public

Serviciile secrete isi fac loc in radioul public

Consiliul de Administratie al radioului public trimite astazi catre trei comisii parlamentare un document prin care cere punctul de vedere cu privire la crearea unui birou pentru secrete de stat in interiorul Radiodifuziunii. Verestoy Attila, secretarul Comisiei pentru Controlul SRI, spune ca infiintarea acestui departament "nu are sens".

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a decis brusc sa intinda tentaculele serviciilor secrete pana in interiorul societatilor publice de media prin infiintarea unui compartiment pentru secrete de stat. Decizia CSAT nu are sens, este de parere senatorul UDMR Verestoy Attila, secretarul Comisiei parlamentare pentru controlul SRI: "Nu vad utilitatea acestui compartiment. Noi ne straduim sa limitam numarul structurilor care pot afecta libertatile cetatenesti si care lucreaza ca servicii secrete".

Documentul Consiliului Suprem este unul secret si a fost discutat in sedinta CSAT la inceputul lunii martie, spun surse din Consiliul de Administratie al Radiodifuziunii, organism care a votat vineri impotriva reinfiintarii in institutie a unei replici a Biroului de documente secrete desfiintat in urma cu cativa ani de Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS). Acesta "gazduia", dupa spusele membrilor Initiativei Profesionale Radio Romania (IPRR), "documente de personal, dosare ale informatorilor si ofiterilor de Securitate din radioul public".

Cu 6 voturi impotriva, trei abtineri si un vot neexprimat, CA al Radiodifuziunii a impiedicat infiintarea in institutie a "compartimentului care sa gestioneze secrete de stat". "Nimeni n-a fost pentru. Ne-am trezit cu hotararea CSAT in consiliu si ne-am intrebat de ce acum, daca legea permitea infiintarea acestui compartiment inca din 2002? Exista sanctiuni daca nu punem in aplicare decizia CSAT? Pentru ca noi nu am primit nici o documentatie legata de acest departament nou si nu stiam nimic despre asta", ne-au povestit surse din Consiliul de Administratie care au participat la vot.

 

Dupa sedinta CA au aparut discutii, deoarece presedintele radioului public, Maria Toghina, nu a votat impotriva infiintarii acestui departament controversat. Refuzul Mariei Toghina de a vota este cu atat mai curios cu cat si ea se declarase impotriva oportunitatii unui astfel de compartiment. IPRR o acuza ca isi protejeaza oamenii, care ar fi ofiteri acoperiti, dar Maria Toghina neaga si ne-a declarat ca nu are nici un astfel de interes.

Membri ai CA povestesc ca li s-a spus ca departamentul ar fi trebuit pus pe picioare inca din 2005, dar nu s-a intamplat asta pentru ca presedintele radioului public, Maria Toghina, ar fi considerat "ca se vor inflama spiritele". "Acum n-a avut incotro, a venit decizia CSAT. Noi am decis ca mai avem nevoie de informatii cu privire la acest compartiment", ne-au declarat sursele din CA.

Membrii CA au intrebat care  ar fi marile secrete detinute de radioul public, iar singurele explicatii pe care le-au gasit au fost posibilul secret privind serviciile de paza si protectie in institutie ori "informatiile legate de o locatie secreta din care, in conditii de razboi sau calamitati, radioul national sa poata transmite catre tara informatii importante".

Cerasela Radulescu, presedintele IPRR, este mai transanta: "Este o tentativa a actualei conduceri a radioului public, aservita Palatului Cotroceni, de a remilitariza institutia si de a reveni la statutul pe care-l avea Radiodifuziunea pe vremea lui Ceausescu, perioada in care intreaga conducere a institutiei era formata din ofiteri de Securitate acoperiti sau oameni ai serviciilor secrete ale armatei".

Reinfiintarea controlului asupra acestui birou de documente secrete, sub noua sa denumire, da fiori conducerii Radiodifuziunii, spun membri ai IPRR. "Maria Toghina trebuia, conform hotararii CNSAS, sa faca publice documentele secrete din acest birou, dar nu a facut asta pentru ca oamenii din echipa ei sunt suspectati ca ar fi ofiteri acoperiti", ne-a explicat Cerasela Radulescu.

Decizia CSAT prevede crearea lui pana pe 15 iunie. "Legea trebuie respectata, dar trebuie intai sa ne lamurim daca in radio avem nevoie de compartimentul de secrete de stat", ne-au spus surse din RRA.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Donald Trump se va opune ca Gaza să redevină un ‘refugiu pentru teroriști’

Președintele ales al SUA Donald Trump a declarat miercuri că nu va permite ca Gaza să redevină un 'refugiu pentru teroriști', după anunțarea de...

Netanyahu le este recunoscător lui Trump și Biden pentru sprijinul dat în „eliberarea ostaticilor” din Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a mulțumit lui Donald Trump și Joe Biden pentru ajutorul acordat în acordul privind 'eliberarea ostaticilor', potrivit unui comunicat al...

Artistului Grigore Leșe i s-a făcut rău și a ajuns la spital după un recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”

Interpretul de muzică populară Grigore Leșe a fost dus de urgență la spital în urma unui recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie...
Ultima oră
Pe aceeași temă