La nici doua saptamani de la formarea noului guvern, liberalii par decisi sa scape cu orice pret de democratii din posturile de sefi ai serviciilor deconcentrate. Cum operatia se dovedeste dificila pentru ca PD nu renunta de bunavoie, iar desfacerea contractului de munca fara motive de incompetenta s-ar putea lasa cu multe si lungi procese, PNL a gasit solutia in modificarea legii. Dupa cum spune deputatul PNL Horea Uioreanu, functiile de sefi in serviciile deconcentrate ar trebui sa devina functii de demnitate publica si sa existe doar pe durata unui anumit guvern. Proiectul prevede ca inlocuirile sa aiba loc la doi sau patru ani, in functie de remanierile guvernamentale.
Ideea nu este noua si, culmea ironiei, apartine tocmai PD, care a dorit imediat dupa preluarea puterii sa inceapa depesedizarea. Trei deputati – Daniel Buda, Augustin Zegrean si Ioan Oltean – sub pretextul "eficientizarii activitatii serviciilor deconcentrate" au initiat in martie 2005 un proiect de lege prin care propuneau inlocuirea statutului de functionar public cu cel de "personal contractual cu statut de manager".
Daniel Buda admite ca a dorit la vremea respectiva "transarea prin lege a chestiunii, fiind vorba doar de vointa politica". Numai ca Uniunea Europeana s-a opus, motivand ca functiile publice nu pot fi politizate.
Dar nu numai PD si-a schimbat viziunea, ci si PNL si guvernul, care in 2005 a avizat negativ proiectul pedistilor, tocmai din acest motiv. Iata ce scria guvernul sub semnatura premierului Calin Popescu Tariceanu: "In cadrul procesului de reforma a administratiei publice, construirea unui corp profesionist de functionari publici, neutru si comparabil cu cel existent in tarile UE, reprezinta o componenta esentiala".
Mai mult, avantajele mentinerii pentru sefii serviciilor deconcentrate a statutului de functionari publici sunt enumerate pe larg: "intarirea capacitatii institutiilor publice, aplicarea unor reguli specifice de recrutare si evaluare, instituirea regimului incompatiblitatilor si conflictului de interese".
Acestea au fost si argumentele folosite in 2006 la modificarea statutului prefectilor, care au fost pusi sa aleaga intre apartenenta la un partid si functie, devenind inalti functionari publici.
In momentul de fata, PD acuza PNL de "primitivism politic" si de faptul ca se inspira din modelul PSD, clamand ca liberalii nu respecta directivele UE. La randul sau, PNL in lupta pentru depedizare ignora toate argumentele potrivnice actualei actiuni pe care le folosea in 2005.