13:35 – Directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderele Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Şaramet, învinuit în cazul unei fraude bancare de 22 de milioane de euro, are terenuri, case în Bucureşti şi Snagov, dar şi bijuterii, tablouri şi o colecţie numismatică în valore de 97.000 de euro.
_ _ _ _
13:04 – Mai mulţi angajaţi ai Ministerului Economiei care făceau parte din reţeaua de bancheri cercetată pentru înselăciune şi spălare de bani, destructuraţă joi dimineaţă de DIICOT, au fost concediaţi sau suspendaţi din funcţie.
Mai exact, este vorba despre directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet, şi trei funcţionari din Ministerul Economiei: Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu.
_ _ _ _
12:17 – Activitatea BRD nu este afectată de ancheta DIICOT privind posibile fraude bancare, investigaţie în care apare şi numele directorului general adjunct al instituţiei de credit, Claudiu Cercel, reprezentanţii băncii menţionând că vor furniza autorităţilor orice informaţie necesară.
Citeşte şi BRD: Activitatea băncii nu este afectată de ancheta DIICOT
_ _ _ _
8:30 – Mai multe percheziţii au loc, joi dimineaţă, la bănci din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu şi la bancheri cercetaţi pentru că ar fi acordat credite ilegal, potrivit unui comunicat de presă remis, joi, de DIICOT.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este estimată la suma de 22 de milioane de euro. Băncile prejudiciate sunt BCR, BRD şi CEC.
Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Claudiu Cercel, vicepreşedinte al BRD, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş.
„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor„, se arată în comunicatul citat.
Astfel, joi dimineaţă, procurorii DIICOT, ajutaţi de agenţi ai Serviciului Român de Informaţii (SRI), au efectuat un număr de 50 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor precum şi la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.
În perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel – au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.
Se mai reţine că învinuiţii au obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării.
La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse 100 de persoane in vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale în cauză.