5.2 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialProtestul polițiștilor din fața MAI a luat sfârșit. Timp de trei ore...

Protestul polițiștilor din fața MAI a luat sfârșit. Timp de trei ore și jumătate, manifestanții au afișat pancarte pe care scria „Logistica MAI – în continuă degradare”

UPDATE 15.30: Pichetul poliţiştilor din faţa Ministerului Muncii s-a încheiat. Mai bine de trei ore şi jumătate, protestatarii au suflat în vuvuzele, au fluturat steaguri şi au afişat pancarte pe care scria: "Peste 60% din angajaţii MAI au salariul minim pe economie", "Logistica MAI – în continuă degradare" şi "Voi chirie 1.200 de euro, noi 80 de euro".

UPDATE:  Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat că a fost creat un dezechilibru salarial în sistemul public și că la nivelul Ministerului de Interne nu s-au făcut majorări salariale din 2008.

"Avem nemulțumiri pe termen scurt și nemulțumiri pe termen lung. Aș începe cu cele pe termen scurt, strict pe eliminarea disfuncțiilor salariale din sistemul public create nu știu de ce, dacă au fost create cu rea credință sau doar din neștiință, create, spun eu, poate din dorința de a face bine, dar au dezechilibrat sistemul public de salarizare, în sensul că MAI nu a primit nicio majorare salarială din 2008 la zi. Guvernul Cioloș și Guvernul Grindeanu au majorat salariul — pe bună dreptate, nu avem niciun fel de problema în zona aceasta — la Sănătate, Învățământ și Justiție, iar la poliție nimic și sigur că lucrurile scapă de sub control", a spus Dumitru Coarnă.

De asemenea, liderul sindical a precizat că în ultimii doi ani au murit șase polițiști, iar mai mulți au suferit vătămări corporale, unii dintre aceștia fiind chiar în comă.

"Vă dau un exemplu. Noi avem 65% din efective la nivelul salariului de bază minim pe economie, în condițiile în care avem șase morți în ultimii doi ani, vătămați corporali, oameni care sunt în comă, sunt irecuperabili. Din motive profesionale, au fost ultragiați, au fost vătămați corporal și am avut șase polițiști decedați în legătură cu serviciul în ultimii doi ani. Acest lucru trebuie să dea de gândit guvernanților și am solicitat clar, cu celeritate, câteva principii de bază privind eliminarea acestor disfuncții salariale făcute prin OUG — adică nu poimâine, astăzi sau mâine — făcute prin OUG, pentru că nu putem să mai lucrăm în aceste condiții", a explicat Dumitru Coarnă.


Sindicaliștii din Ministerul de Interne pichetează, joi, sediul instituției, între orele 10.00 și 14.00, pentru a cere salarii mai mari, după modelul celor acordate în sistemul sanitar, cât și altor categorii de bugetari, informează News.ro.

Poliţiştii vor sta, joi şi vineri, câte patru ore în faţa Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – între 10.00 şi 14.00, urmând ca, sâmbătă, chiar de Ziua Poliţiei Române, să aibă loc un miting de amploare care se va desfăşura între orele 10.00 şi 12.00 în faţa MAI şi va continua cu un marş până în Piaţa Victoriei, unde protestatarii vor rămâne până la ora 16.00, precizează reprezentanţii celor două sindicate.

La manifestaţii sunt aşteptaţi membri ai celor două sindicate, atât din ţară, cât şi din Bucureşti, dar şi poliţişti neafiliaţi ori afiliaţi altor sindicate.

Poliţiştii susţin că, deşi, în bilanţuri, rezultatele lor sunt din ce în ce mai bune, guvernanţii nu-i iau în calcul atunci când vine vorba despre bani. „Salariile de bază, indemnizaţiile şi sporurile acordate personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale au fost majorate cu 20 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017, iar salariile şi sporurile personalului din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte au fost majorate cu 50 la sută. De majorări substanţiale au beneficiat şi angajaţii din familiile ocupaţionale Învăţământ şi Sănătate”, spun reprezentanţii „Pro Lex" şi SNPPC.

Ei solicită emiterea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului care să prevadă majorarea salariilor funcţiei de bază cu 20 la sută, calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiţii grele, pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale lucrate, pentru judiciarişti) la salariul funcţiei de bază, începând cu data de 1 aprilie.

O altă revendicare priveşte eliminarea plafonului de 30 la sută din salariul funcţiei de bază pentru sporuri, compensaţii, prime şi indemnizaţii individuale, dar şi acordarea unei majorări de 100 la sută (faţă de 75 la sută cât este acum) pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.

 

Cele mai citite

Guvernul are nevoie de împrumuturi record în perioada următoare

Ajustarea bugetară include plata datoriilor vechi și acoperirea deficitului Necesarul de împrumut al Guvernului pentru anul 2024 a fost revizuit la 246 miliarde lei, conform...

Ucraina va primi un nou ajutor militar de 725 milioane de dolari de la SUA

SUA au anunţat luni un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari şi care include în special rachete...

Rareș Bogdan: M-am retras din poziţia de preşedinte al Diaspora. Am luat 60.000 de voturi, AUR a luat 200.000. Ce Dumnezeu să facem?

Rareș Bogdan a declarat că nu i-a cerut nimeni demisia, dar era un demers personal firesc. Siegfrid Mureșan a preluat funcția de președinte interimar...
Ultima oră
Pe aceeași temă