2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialSebastian Ghiță, despre ”afacerea Microsoft”: Noi am cumpărat nimicul cu 400 de...

Sebastian Ghiță, despre ”afacerea Microsoft”: Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani

Sebastian Ghiță, aflat sub control judiciar într-un dosar de fraudare a fondurilor europene, a declarat într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor că nu s-au cumpărat licențe în dosarul Microsoft. Deputatul argumentează că, calculatoarele Ministerului aveau deja licențe, lucru de care Microsoft era conștient, însă s-au oferit să vândă variante upgradate adică au oferit statului posibilitatea de a descărca variante îmbunătățite ale softului. Însă, spune Ghiță, acele variante nici măcar nu au fost descărcate. 

”Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Și de aici s-au luat șpăgile pe care le vedem astăzi la televizor.  Eu spun că s-au descărcat spre zero licenţe! Eu spun că am asistat la o operaţiune de furt din bugetul României de 400 de milioane de euro. Și Microsoft nu e singurul exemplu. Mai am să vă povestesc”, a spus deputatul.

Citește și: Sebastian Ghiță se retrage din baschet. Campioana României, lăsată fără finanțare

Ghiță a declarat că șefii Microsoft din România știau ce se petrece și că toată această afacere a fost oprită de Uniunea Europeană. 

”Șefii Microsoft din România, nu unul, ci mai mulți care s-au succedat, ofereau privilegiul reprezentării unor intermediari. Cum era Florică, celebrul Florică. Dacă o parte din bani se întorceau la ei, cred că procurorii pot afla. După cum, banii dinspre Florică plecau și la partide. Poate s-o motiveze ei oricum acum! Ce nevoie avea SUA să băgăm noi bani în buzunarul Microsoft? E adevărat că Microsoft făcea drumuri la Guvern și la Ambasada SUA. Ei ne-au mințit și Guvernul nostru și și-au mințit și Ambasada lor. Cert e că s-au luat șpăgi imense și, dacă vrei să te minți, zici că le-au luat pentru țară. O porcărie imensă, asta este afacerea Microsoft cu România! Știți că nu noi, ci Uniunea Europeană a oprit-o? Cînd și-a dat seama că se întîmplă în mai multe țări din Est a zis să le plătim la o valoare reziduală și să ne lase Microsoft în pace. Ne-au vîndut o hîrtie pe 400 de milioane de euro. Microsoft știa că noi avem licențe că de la ei le luaserăm! Și totuși, a pus Guvernul să cumpăre suport. Funeriu, Sandu și alții de i-am pus noi, românii, miniștri au semnat. Nu ne trebuiau aceste servicii! E o profundă și mare porcărie organizată de această companie Microsoft”, a precizat Ghiță.

Citește și: Dosarul Microsoft: Blaga, denunțat de Cocoș

Sebastian Ghiță a declarat că și Oracle a dorit să încheie un contract cu statul. 

”Oracle a vrut de curînd să facă același lucru. Ne-a vîndut softuri de sute de milioane de euro. Și acum veniseră, după formula Microsoft, să le cumpărăm upgradarea. Să ne fure și Oracle o tură! Am reușit să evităm asta! Știți că Ministerul de Finanțe nu are nici acum un soft integrat? Au zis că-l fac multinaționalele, că noi nu știm. Uite că softul de la APIA, cu plăți de un miliard de euro pentru România, l-a făcut o firmă românească, Siveco. La Casa de Sănătate l-a făcut Teamnet. UTI a făcut SEAP-ul. Nu sîntem chiar ultimii oameni!”, a subliniat deputatul.

Deputatul a subliniat că 70 % dintre afacerile din România sunt controlate de străini.

”Lupta anticorupție este importantă. Vă mai zic o dată! Eu voi accepta orice decizie dă judecătorul, dacă voi fi trimis în instanță. Așa facem dacă vrem să trăim într-o societate civilizată. Dacă nu, facem ca Buzăianu și renunțăm la cetățenie și mergem în Elveția că nu credem în justiția de aici. Nu e cazul la mine. Eu în România vreau să trăiesc. Am impresia că 99% dintre corupți sînt români, în timp ce 70% dintre afacerile din România le controlează străinii. Eu nu cred că noi sîntem un neam de hoți, ci cred că justiția trebuie să ne trateze egal pe toți!”, spune Ghiță. 

Citește și: VIDEO. Dosarul Microsoft: Gheorghe Ștefan recunoaște faptele, după patru luni de arest

Sebastian Ghiță a argumentat că doar afacerile deținute de români sunt percheziționate, respectiv cercetate de DNA.

Eu știu multe companii care dau bani. Și în 10 ani eu n-am văzut companiile străine controlate de DNA. Aproape că sîntem scoși de pe piața românească. Dacă ești companie românească, ești corupt și ești hoț și faci afaceri cu statul. Dacă ești cu capital străin, atunci poți să faci caiete de sarcini, să dai șpagă. Și asta nu-mi place. Nu numai mie, e o îngrijorare generală. Văd că Ambasada SUA a făcut un concurs de caricaturi pe tema anticorupției. Mă gîndesc să ne punem și noi, românii, în piept o insignă pe care să scrie “Sînt corupt, dar mă tratez!”. Serios, poate așa, dacă ne uităm unul la altul, vedem ce greșim și ne facem bine. În calitate de cetățean român mă întreb mereu: de ce Microsoft nu e urmărită de procurori? Calculatoarele Guvernului aveau deja licențe legal cumpărate de importatorii care vînduseră calculatoarele. Microsoft știa. Și atunci a vîndut Guvernului suport. Adică o hîrtie cu dreptul de a suna la un call center din America. Nu aveam nevoie de acest serviciu. Acesta este adevărul îngrozitor”, a spus Ghiță. 

Deputatul a declarat că va accepta orice decizie va fi dată în dosarul în care este cercetat și că nu va cere ”clemență” de la procurori. 

Cele mai citite

Polul nord magnetic al Pământului este în mișcare. Oamenii de știință au actualizat poziția

Polul nord magnetic al Pământului este în mișcare, iar oamenii de știință au actualizat poziția. Polul nord magnetic al Pământului este în mișcare În timp ce...

Ilie Bolojan rămâne ferm: Bugetarii din Senat vor da concursuri

Ilie Bolojan își menține decizia de a reduce personalul din Senat de la 796 la 618 angajați. Președintele camerei superioare a Parlamentului a explicat la...

Investiții masive în gestionarea gunoiului de grajd și producția de biometan în România cu bani din PNRR

Prin intermediul componentei C3 – managementul deșeurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), peste 200 de investiții vor fi realizate pentru înființarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă