Faima negativa a Arhiepiscopului Tomisului, primul inalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane urmarit penal in ultimii 20 de ani, a ajuns pana in SUA. Cea mai importanta retea de radio americana, National Public Radio (NPR), a relatat ieri despre investigatia Romaniei libere, in care aratam ca IPS Teodosie a fost dispus sa-l faca preot pe un reporter sub acoperire al cotidianului nostru contra unor avantaje materiale (click aici pentru Audio). „Coruptia si mita fac parte din aproape toate aspectele vietii din Romania: sanatate, justitie, educatie si chiar religie” – aceasta este concluzia la care au ajuns jurnalistii postului public de peste Ocean, care are peste 26 milioane de ascultatori numai in aceasta tara. De altfel, americanii s-au aratat surprinsi ca, desi faptele prezentate de Romania libera erau cat se poate de clare, preotul nu a fost deocamdata sanctionat in vreun fel. „In ciuda evidentelor, arhiepiscopul a ramas in postul sau si neaga acuzatiile. Procurorii romani si oficialii bisericii afirma ca investigheaza cazul”, se sustine in reportajul NPR.
In luna mai a acestui an, cotidianul nostru a publicat o investigatie in care demonstra ca in Romania oricine poate ajunge preot daca plateste suficient. Unul dintre cei care au acceptat sa-l ajute pe reporterul incognito sa obtina preotia pe bani a fost chiar Arhiepiscopul Tomisului. Chiar in ziua aparitiei articolului, procurorii s-au autosesizat, iar la finele lunii august, Parchetul General a inceput urmarirea penala impotriva lui IPS Teodosie si a doi dintre preotii din subordinea sa, pentru luare de mita si fals intelectual.
Relatarea National Public Radio despre coruptia din Biserica Ortodoxa se inscrie intr-un reportaj mai amplu despre starea Romaniei la 20 de ani dupa caderea comunismului. „Astazi, tara este membra a Uniunii Europene, cu o economie solida si cu o viata politica pasionala si agitata. Dar continua sa fie dominata de o coruptie in continua crestere, despre care unii cred chiar ca ameninta viitorul acestei natiuni”, sustin reporterii radioului public american.
Printre alte cazuri de coruptie relatate se numara si cel al fostului ministru al Agriculturii Decebal Traian Remes, care, desi a fost filmat de procurori luand mita, a scapat nevatamat. „Scandalul cu tuica si caltabosi a devenit subiect de glume in Romania. Dar in alte cazuri, coruptia a provocat tragedii. Criticii spun ca aceasta cultura a coruptiei a facut ca in sectoare publice cheie, precum cele din justitie si sanatate, sa ajunga la conducere persoane incompetente. Iar responsabilitatea este zero”, continua analiza NPR.
Jurnalistii americani prezinta astfel cazul unei familii din Bucuresti al carei copil are grave probleme de sanatate acum, deoarece doctorii si asistentii medicali nu si-au facut datoria la nastere, desi fusesera platiti la negru, „un lucru obisnuit in Romania”. In momentul nasterii, „principala sa asistenta medicala i-a spus brusc ca tura ei s-a incheiat si a plecat”. La randul sau, intregul reportaj despre situatia din tara noastra a fost inclus intr-un proiect mai amplu al acestui radio despre blocul est-european, la doua decenii dupa caderea comunismului in aceasta zona.
Analiza NPR: Corruption Mars Romania’s Post-Communist Progress