2.8 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialUPDATE. Scandalul Hexi Pharma. SRI: A fost informat și Președintele României. Băsescu...

UPDATE. Scandalul Hexi Pharma. SRI: A fost informat și Președintele României. Băsescu cere desecretizarea documentelor. Reacția Președinției

UPDATE. Președinția a transmis, referindu-se la informările SRI, că acestea sunt ”secrete și strict secrete”.

––

UPDATE. Fostul șef de stat, Traian Băsescu, a reacționat pe Facebook la declarația SRI, conform căreia , ”Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre (legate de infecțiile nosocomiale intraspitalicești, n.r. ) pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, Președintele României”. Băsescu cere desecretizarea documentelor.

”DESECRETIZARE NECESARĂ. Din afirmaţiile purtătorului de cuvînt al SRI înţeleg că în ultimii 5 ani instituţia a informat Preşedinţia cu privire la tratarea infecţiilor din spitale, cu substanţe dezinfectante diluate, furnizate de firma domnului Condrea sau de orice alt furnizor care a diluat (falsificat) substanţele de dezinfecţie.
Cred că este corect şi necesar ca informările adresate Preşedintelui României pe această problemă să fie făcute publice de către SRI”, scrie Băsescu pe Facebook.

–-

UPDATE. Potrivit unui comunicat transmis de SRI, în ultimii cinci ani, instituția a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești.

”Dreptul la sănătate este un drept constituțional. Iar SRI acționează, impreuna cu celalte instituții partenere, pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituționale ale cetățenilor. SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, Președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești. Birou presa SRI”, se arată în comunicat.

––

Numele Serviciului Român de Informații a ajuns în scandalul dezinfectanților diluați. Conform unor investigații publicate pe Tolo.ro, SRI ar fi avut informații despre ce se întâmplă în sistemul de sănătate încă din 2010, dar nu au fost luate măsuri. Instituția a transmis că va publica un punct de vedere oficial în cursul zilei de luni.

Se pare că SRI ar fi primit informații despre loturile cu probleme de la Hexi Pharma și despre licitații trucate în ceea ce privește achizițiil încă din 2008.

Șase miniștri ai Sănătății au primit informări de la SRI în ceea ce privește licitații presupus trucate, relatează surse citate de GSP.

Este vorba despre licitații la nivelul întregii țări. Într-un singur municipiu, probleme privind licitațiile au fost sesizate de trei ori, în 2008, în 2010 și în 2014.

Prin licitații trucate ar fi fost cumpărați dezinfectanți produși în Marea Britanie, Germania, Franța și România, care nu îndeplineau standardele minime europene. Mai mult, Comisia de Biocide avizează dezinfectanți care nu ajung la aceste standarde, mai spun sursele citate de GSP.

SRI se disculpă spunând că a trimis peste 100 de informări tuturor factorilor responsabili, se arată într-un amplu material publicat de GSP. 

Conform jurnaliștilor de la GSP, purtătorul de cuvânt al instituției a transmis că SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate și că ”în documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanți utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară”.

De asemenea, ”printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare potrivit atribuțiilor lui, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”.

În material se mai arată că până și în spitalul SRI au ajuns dezinfectanți diluați de la Hexi Pharma. ”Spitalul SRI nu are un contract cu Hexi Pharma. Însă,  în conformitate cu legislația în vigoare privind achizițiile, la începutul acestui an, au fost achiziționate două produse de la firma menționată de dumneavoastră: săpun dezinfectant și antiseptic pentru mâini. Spitalul SRI nu s-a confruntat cu infecții nosocomiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI pentru reporterii GSP.

Sâmbătă, procurori, polițiști și reprezentanți ai Ministerului Sănătății au făcut verificări la spitalele din țară, în dosarul care vizează dezinfectanții diluați de la Hexi Pharma.

Citește și: Percheziții la Hexi Pharma și la spitalele implicate în scandalul dezinfectanților diluați. Ce caută poliția economică

Organizația ActiveWatch solicită Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii să verifice relaţia SRI cu compania Hexi Pharma.

Citește și: Ce legătură există între SRI și compania Hexi Pharma

Potrivit unei scrisori transmise comisiei parlamentare de ActiveWatch, organizaţia solicită să se verifice dacă: Serviciul Român de Informaţii a deschis, în ultimii 5 ani, vreo investigaţie cu privire la faptele Hexi Pharma şi grupului de societăţi conexate; SRI a informat vreuna dintre autorităţile competente cu privire la faptele constatate. De asemenea, mai solicită să se verifice „dacă există vreo legătură economică între activitatea SRI şi societăţile comerciale Hexi Pharma sau cu vreuna dintre societăţile comerciale care funcţionează în conexiune cu Hexi Pharma”. 

 

 

 

 

Cele mai citite

Circulație restricționată, din nou, pe podul Giurgiu-Ruse: Reparațiile capitale încep din 8 ianuarie

Lucrările vor fi desfășurate pe partea bulgară a podului, pe durata zilei, și vor implica circulație alternativă pe o singură bandă Ministerul român al Afacerilor...

Gerul de Bobotează aduce vânt de primăvară

ANM anunță că vremea se va încălzi săptămâna viitoare, cu temperaturi maxime de 7-9 grade Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo valabilă...

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...
Ultima oră
Pe aceeași temă