16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSase decedati, sute de case inundate

Sase decedati, sute de case inundate

In judetul Olt a plouat neintrerupt 30 de ore si 500 de persoane au fost deja evacuate, aici inregistrandu-se cele mai multe pagube din cauza ploilor torentiale din ultimele zile. Precipitatiile au afectat 12 judete (in afara de Olt, s-au inregistrat probleme si in Valcea, Dolj, Arges, Arad, Caras-Severin, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Constanta, Hunedoara si Teleorman), 26 de localitati si 744 de gospodarii fiind sub ape.
Defileul Jiului, blocat de aluviunile de pe versanti
Zeci de masini au ramas blocate pe Defileul Jiului in noaptea de vineri spre sambata, dupa ce o cantitate mare de bolovani si pamant s-a prabusit pe carosabil de pe versanti. Circulatia auto a fost intrerupta complet ore in sir si numai sambata seara traficul s-a reluat pe ambele sensuri de mers. Nici la ora actuala insa pericolul nu a trecut si oricand se pot inregistra noi astfel de fenomene.
Din cauza ploilor torentiale inregistrate in ultimele zile in zonele montane si pe Defileul Jiului, pe versanti s-au format numeroase paraie, care au antrenat pamant, lemne si bolovani si le-au pravalit peste DE 79. In unele locuri noroiul adunat pe soseaua care leaga orasul Petrosani de Targu Jiu depasea o jumatate de metru, impiedicand circulatia auto.
Politistii au restrictionat traficul greu inca de la intrarea in Defileu, din ambele sensuri, iar soferii de pe TIR-uri si camioane au fost obligati sa foloseasca rute ocolitoare. Drumul european 79 a fost deblocat abia sambata in jurul orei 21.00, dar exista inca pericolul producerii de noi blocaje in trafic din cauza torentelor de pe versanti.
Si traficul feroviar a fost bulversat cateva zeci de minute vineri noapte, dupa ce pietrele prabusite din munte au rupt o parte din firele prin care se realizeaza comunicatiile CFR. Carmen Cosman

Apele Oltului au inghitit sase oameni
Cel mai afectat a fost judetul Olt, unde au fost distruse sute de case si de gospodarii. Aproape toti afluentii Oltului au iesit din matca, apele inghitind totul in calea lor. Comuna Gavanesti a fost cel mai grav afectata. Acolo torentii au ras 130 de case si au inundat tot atatea gospodarii. Cum spuneam, bilantul la nivelul judetului este tragic. In comuna Schitu au murit inecate doua persoane: o femeie de 58 de ani si nepotul ei de numai 1 an si jumatate. In comuna Serbanesti militarii care au intervenit cu TAB-urile au descoperit patru persoane care au fost omorate de viitura in cursul noptii.
Hectarele de teren agricol acoperit, de asemenea, cu apa se numara cu miile. Numai in comuna Dobrun au fost inundate 710 hectare de culturi, 15 kilometri de drum si trei podete distruse. Tot in Olt, intre Balteni si Recea a fost blocata magistrala CF Bucuresti-Timisoara. O portiune de peste zece metri de cale ferata a fost acoperita de un mal de pamant amestecat cu pietris. In comuna Potcoava s-a inregistrat un record inedit: precipitatiile au atins cota de 196 de litri pe metru patrat. Premierul Calin Popescu Tariceanu, insotit de Vasile Blaga, a survolat zonele afectate de inundatii in Olt, dupa care s-a intalnit cu prefectul Octavian Popescu. In urma constatarilor de la fata locului s-a decretat stare de necesitate.
Nici Doljul nu sta mult mai bine. Din fericire totusi acolo a fost afectat doar nordul judetului, unde s-au inregistrat caderi de precipitatii de aproape 80 de litri pe metru patrat. Comunele Simnic, Mischii si Ghercesti au fost in mare parte izolate de restul judetului. Un afluent al Oltului, paraul Teslui, a iesit din albie, inundand sute de hectare de teren arabil si nenumarate portiuni de sosea, paralizand accesul in mai multe sate ale celor trei comune. Sute de gospodarii au fost inundate, oamenii resemnandu-se dupa ce s-au trezit cu apa in curtile caselor. In alte zeci de imobile apa a patruns atat sambata dimineata, cat si ieri. Pompierii militari spuneau ca toate beciurile din care scosesera apa cu o zi inainte le-au gasit ieri inundate din nou. Asta pentru ca in intreaga regiune a plouat continuu aproape 48 de ore, cel mai abundent insa ieri noapte. In Craiova, ca de fiecare data in astfel de situatii, strada Brestei, pe care, culmea, se afla sediile regiilor de apa, canal si al celei de salubritate, este blocata din cauza canalizarii care nu functioneaza. Un echipaj al politiei rutiere devia circulatia spre iesirea din Craiova, pe rute ocolitoare, din cauza ca apa de pe strada depasea o jumatate de metru adancime. Un fapt mai putin obisnuit s-a petrecut la cimitirul Sineasca. Acolo a cazut zidul care sustinea malul de pamant. Cantitatile de apa care s-au acumulat noaptea trecuta in malul de pamant au fost atat de mari incat zidul de caramida nu a mai rezistat si s-a prabusit peste trotuar. Norocul a constat in faptul ca la acea ora tarzie din noapte si pe acea ploaie torentiala nu trecea nimeni pe acolo. Dupa ce zidul a intrat in colaps pe o portiune de aproximativ 40-50 de metri mormintele au ramas parca suspendate in aer.

In Gorj, viituri mai mari de un metru
Comunele Calnic si Vart din judetul Gorj au fost practic luate pe sus de viiturile ce au depasit chiar si un metru in unele zone. In comuna Vart de langa Rovinari apa a patruns prin casele mai multor localnici, inundandu-le pivnitele si chiar unele camere. In comuna Godinesti drumul dintre Tismana si Ciuperceni a fost erodat pe o portiune de 20 de metri iar in comuna Crasna drumul judetean care traverseaza localitatea este, de asemenea, erodat pe o portiune de 70 de metri. Prefectul de Gorj, Stefan-Marian Popescu-Bejat, a spus ca este vorba de cea mai mare cadere de ploi din ultimii ani: „Am fost la Vart, Samarinesti, Sat Nou si Calnic. Totul era sub ape. Apa era pana la brau. Au fost peste 100 de litri pe metrul patrat. Niciodata nu s-a atins cifra aceasta in judet. Efectiv, podetele si canalele de scurgere nu au mai facut fata”.
Florin Tanovici

Jandarmii, chemati in ajutor
Prefectura si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta din judetul Olt au chemat in ajutor jandarmii pentru limitarea si inlaturarea efectelor inundatiilor din ultimele 24 de ore. Prezenta jandarmilor era necesara pentru asigurarea masurilor de ordine publica in zonele afectate.
Din ordinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, in judetele limitrofe judetului Olt s-au constituit rezerve de interventie de 30-90 de luptatori destinate sa sprijine Inspectoratul de Jandarmi Judetean Olt.
De asemenea, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei (Bucuresti) s-a constituit o rezerva formata din 100 de luptatori din Brigada Speciala de Interventie "Vlad Tepes” a Jandarmeriei, care, in timp operativ, poate interveni in zonele calamitate. C.B.

Arges: Sute de sateni ramasi fara adapost
Precipitatiile ultimelor 36 de ore, pe-alocuri de peste 100 l/mp, au produs inundatii mai ales in sudul judetului Arges, respectiv pe raza comunelor Barla, Harsesti Stolnici si Lunca Corbului, unde peste 7000 de persoane sunt izolate si au fost inundate 500 de gospodarii, iar cateva poduri din lemn au fost daramate, sute de sateni ramanand izolati. La Barla o gravida nu a mai putut ajunge la maternitate cu Ambulanta, fiind necesar transportul cu elicopterul SMURD. In comuna Lunca Corbului au fost afectate 10 gospodarii, apele patrunzand in curtile si casele satenilor. Stefan Dumitru Afrimescu

Hunedoara: 250 de gospodarii afectate
de furia apelor
Peste 250 de gospodarii din judetul Hunedoara inundate, zeci de hectare de teren afectate, un pod avariat. Cel mai lovit a fost orasul Simeria, unde ieri dupa-amiaza se lucra inca la scoaterea apei din gospodariile afectate, dar continua sa ploua torential. Autoritatile locale au afirmat ca apa a intrat in peste 20 de case, dar, incluzand si curtile sau beciurile inundate, au fost afectate peste 200 de gospodarii. In plus, o strada din Simeria, pe o lungime de 1,5 kilometri, a fost inundata. Este a treia oara de la inceputul anului cand judetul Hunedoara este grav lovit de inundatii. In luna mai, 200 de gospodarii, zeci de case si sute de hectare de teren agricol au fost afectate de apele revarsate ale unor paraie formate pe versanti, dupa doar cinci ore de ploaie. C.C.

Tariceanu: problemele din Olt nu sunt atat de grave ca in Timis
Aflat intr-o vizita urgenta in judetul Olt, premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca problemele din judet nu sunt atat de grave pe cat a fost situatia din judetul Timis in urma cu aproximativ doua luni, motiv pentru care nu se impune alocarea unor fonduri de la nivel central pentru masurile de interventie. Insa el a cerut prefectului judetului Olt sa analizeze situatia instalatiilor de evacuare a apei in caz de inundatii, dupa ce a constatat ca aceste echipamente nu functionau. Si ministrul Mediului, Sulfina Barbu, considera ca "nu exista cazuri grave”.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă