La câteva zile după condamnarea în Marea Britanie a grupării din Ţăndărei care a fraudat sistemul de asigurări sociale britanic cu 800.000 de lire, presa britanică scrie despre portiţele în sistem găsite de românii nedoriţi pe locurile de muncă de pe teritoriul englez.
Speriată de valul de imigranţi din Polonia care au intrat pe piaţa muncii o dată cu integrarea ţării lor în UE, Marea Britanie a impus restricţii pentru accesul pe piaţa forţei de muncă pentru România şi Bulgaria, atunci când cele două au intrat în UE, în 2007.
Aşa că Adrian Oprea, un bărbat de etnie romă dintr-un sat din Vrancea, s-a văzut în faţa unei probleme, acum doi ani, scrie Daily Telegraph. Avea dreptul să viziteze Marea Britanie, dar nu şi să lucreze aici.
Nu aduce salariul ce aduce ajutorul social
Salvarea a venit din partea unui prieten, deja stabilit în Manchester, care i-a povestit că o revistă britanică – The Big Issue – oferă persoanelor fără adăpost posibilitatea să vândă publicaţia pe străzile oraşelor. Doritorii cumpără revista cu o liră sterlină şi o vând cu două lire, păstrând profitul. Vânzătorii se înregistrează astfel ca liber-profesionişti şi câştigă dreptul de a primi ajutor social.
Adrian Oprea n-a stat mult pe gânduri şi, în august 2009, s-a mutat cu soţia şi cu fiul lor de trei ani în Manchester. Acum, doi ani mai târziu, familia Oprea şi-a găsit locuri de muncă mai bune, îşi permite să locuiască într-o casă cochetă închiriată şi are în parcare un Peugeot 406. Între timp, li s-au alăturat alte şase rude, care au folosit aceeaşi portiţă oferită de revista britanică.
Această metodă i-a înfuriat pe mai mulţi consilieri municipali din Manchester, care spun că mulţi imigranţi români devin vânzători la The Big Issue doar pentru a câştiga dreptul la ajutor social şi la muncă pentru familiile lor.
„Unele familii câştigă mai mult decât salariul mediu din Manchester – în jur de 21.000 de lire pe an – numai din ajutorul social“, a spus consilierul municipal Simon Ashley pentru Daily Telegraph.
Reprezentanţii revistei spun însă că nu încurajează imigranţii să se înregistreze ca vânzători. „Noi ajutăm pe oricine doreşte să vândă ziare. Nu discriminăm“, a spus Caroline Price, directoarea companiei editoare a revistei, potrivit căreia mai mult de jumătate dinte vânzători sunt români şi bulgari şi, dintre aceştia, aproape jumătate sunt de etnie romă.
Vilele din Ţăndărei, pe banii statului britanic
Subiectul exploatării sistemului social din Marea Britanie de către imigranţi a revenit în atenţia presei britanice după ce nouă români au fost condamnaţi la zece ani de închisoare săptămâna trecută pentru fraude de 800.000 de lire sterline cu beneficii sociale.
Însă, dacă familia Oprea a găsit o portiţă legală de acces pe piaţa muncii, gruparea din Ţăndărei a folosit metode mult mai puţin ortodoxe. Membrii grupării falsificau certificate de naştere, documente de rezidenţă şi referinţe de muncă pentru obţinrea Numerelor Naţionale de Asigurare. Obţineau astfel ajutoare de stat precum beneficii pentru copii şi pentru acomodare. Operaţiunea a fost numită de către judecătorul care a decis arestarea membrilor grupării drept „un atac flagrant la adresa sistemului naţional britanic de asitenţă socială“.
„Gangsterii de România“, aşa cum i-au numit jurnaliştii de la The Sun, plecau des în localitatea de baştină, Ţăndărei, transformată dintr-o văgăună într-o zonă prosperă, împânzită cu vile şi maşini de lux.
Despre „conacele de prost gust“ construite în România scriu şi cei de la Daily Mail, care-i atenţionează pe cititorii lor că romii şi-au ridicat case cu banii contribuabililor britanici. „Unele case (vopsite în culori ţipătoare şi părând oarecum nelalocul lor într-o zonă în care fermierii încă mai folosesc căruţe trae de cai), sunt atat de elegante încât au fost comparate cu Beverly Hills“, scrie publicaţia Daily Mail.