3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomanii, printre cei mai nefericiti europeni

Romanii, printre cei mai nefericiti europeni

Romanii si bulgarii sunt oamenii cei mai nefericiti din Europa. Dintr-un studiu realizat de Centrul de Analiza Strategica al guvernului Frantei reiese ca numai 9% din romani si 8% din bulgari se declara foarte fericiti.

Media europeana este de 26%, iar tara cu cel mai inalt indice de fericire se arata a fi Irlanda: 46%. Printre cauzele pesimismului romanilor si bulgarilor se numara in primul rand saracia. Pragul saraciei este de altfel calculat cu totul diferit in estul si in vestul Europei. Astfel, daca in Romania pragul saraciei este stabilit la 61 de euro pe luna, in Franta el este de 797, iar in Luxemburg 1424 euro pe luna. Sigur, diferentele de la o tara la alta in calcularea pragului saraciei devin mai putin nete atunci cand se ia in considerare puterea de cumparare, dar chiar si asa Romania ramane pe ultimul loc.
Romania este, de asemenea, tara care consacra cea mai mica parte din produsul intern brut invatamantului: numai 3,29%, cand media europeana este de 5,09%.
Tot asa, Romania este penultima in clasamentul realizat in functie de nivelul delincventei denuntate la politie. Numai in Cipru cetatenii se arata a face dovada unui civism si mai mic decat in Romania.
Romanii se mai situeaza pe penultimul loc si atunci cand sunt intrebati daca au incredere in politie (pe ultimul loc fiind Lituania).

Cele doua tari, Romania si Lituania, se claseaza printre ultimele si in legatura cu increderea fata de justitie (laurii neincrederii revenindu-i aici Bulgariei).
Romanii si bulgarii sunt printre cei care se tem cel mai mult de semenii lor (depasiti in neincredere numai de baltici, slovaci si polonezi).
Pe de alta parte, Romania se situeaza printre tarile in care oamenii lucreaza cel mai mult si in care se iese cel mai tarziu la pensie: varsta pensiei este de 63 de ani in Romania, fata de 58,5 in Slovenia.
In sfarsit, dupa calcularea indicelui dezvoltarii umane, urmand parametrii stabiliti de ONU, Romania se situeaza solid pe ultimul loc, imediat dupa… Bulgaria.

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă