» PIB-ul a crescut cu 9,1% in trimestrul al III-lea.
» Motoarele cresterii au fost agricultura si constructiile.
» Alarma: scadere brutala a serviciilor financiare.
Romania a afisat in trimestrul al treilea cel mai rapid ritm de crestere economica din toata Uniunea Europeana, care a depasit atat asteptarile analistilor, cat si viteza de expansiune a economiilor din China si India.
Economia Romaniei a crescut in trimestrul al treilea cu 9,1%, ritm care depaseste asteptarile pietei financiare si plaseaza tara pe primul loc in Uniunea Europeana in clasamentul ritmului de crestere a economiei.
In primele noua luni economia a crescut cu 8,9% fata de intervalul similar din 2007, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Economia Chinei a crescut cu 9% in ultimul trimestru, iar PIB Indiei a urcat cu 7,6% in acelasi interval, potrivit institutelor de statistica din cele doua tari.
Motoarele cresterii spectaculoase a economiei au fost agricultura si constructiile, insa serviciile au incetinit ingrijorator, inca un semnal care ar putea avertiza ca Romania nu-si va mentine performanta actuala, sustin analistii.
"Am depasit China la ritmul de crestere a economiei. Agricultura a sustinut aproximativ 3,4% din cresterea economica, insa influenta ei se va atenua in ultima parte a anului. Cand ai o industrie care are o contributie modesta in PIB, nu poti avea o crestere sustenabila pe termen lung", avertizeaza Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR). Anghel observa ca scaderea constanta a investitiilor in economie este semnalul cel mai ingrijorator pentru viitor.
Analistii avertizeaza ca expansiunea economiei romanesti se va domoli inca in ultimul trimestru din acest an, deoarece semnele incetinirii economiei sunt deja vizibile chiar in trimestrul al treilea.
Cel mai ingrijorator semnal este scaderea brutala a serviciilor, pe care se sprijina jumatate din economie, a observat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. "Semnalul de alarma pentru economie este scaderea serviciilor, datorata in special reducerii serviciilor financiare. Este un semnal grav, deoarece serviciile au o contributie in PIB de peste 50%. In urmatoarele luni va fi o crestere redusa a economiei, deoarece atat agricultura, cat si constructiile vor afisa o crestere inertiala si in ultimul trimestru", spune Chidesciuc.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, se asteapta la o incetinire a economiei in urmatoarele trimestre, provocata de inasprirea conditiilor de creditare, de incetinire a economiilor din zona euro, partenerii principali de comert ai Romaniei, si de politica monetara restrictiva. In trimestrul al patrulea agricultura va continua sa influenteze pozitiv economia, astfel incat in 2008 cresterea economiei romanesti va fi de 8,5%, estimeaza Dumitru.
"Ritmul de crestere a economiei romanesti a fost surprinzator de ridicat, insa ascunde pericolul unei prabusiri ulterioare a economiei. In contextul actual al pietelor financiare internationale, economiile cu mari dezechilibre ale contului curent, cu inflatie accentuata, care au afisat un ritm de crestere puternic al creditarii, cum este si cea a Romaniei, vor incetini brusc. Va fi greu de evitat o aterizare dura", avertizeaza Lars Christensen, analist al Danske Bank.
Christensen spune ca semnele incetinirii economiei romanesti erau vizibile inca din august, opinie care coincide cu aceea a analistului Toshihiko Naito, de la Japan Credit Rating Agency, care remarca scaderea productiei industriale in august cu 1,5%. Exista si o parte buna a incetinirii economiei, care va provoca o reducere a presiunilor inflationiste si a deficitului de cont curent, considera Christensen.
Guvernul trebuie sa discute cu investitorii internationali
"Economia Romaniei depinde masiv de factori conjuncturali, ceea ce ii da o anumita volatilitate. Evolutia economiei in 2009 va depinde intr-o mare masura de programul pe care-l va pune la punct viitorul guvern, de aceea este importanta alcatuirea lui. Noul guvern va trebui sa actioneze si sa discute cu investitorii internationali care vor finanta Romania. Noul guvern trebuie sa ia masuri concrete, nu sunt suficiente semnalele". Lucian Anghel, economist-sef BCR