Romania se claseaza pe locul 56, alaturi de Honduras, din 70 de state analizate, intr-o ierarhie privind respectarea drepturilor de proprietate fizica si intelectuala, realizata de organizatia americana Property Rights Alliance.
Tarile incluse in clasament, dezvoltate sau in curs de dezvoltare, contribuie cu 95% la formarea Produsului Internt Brut (PIB) mondial, se arata in raportul organizatiei americane, care se concentreaza asupra promovarii dreptului de proprietate la nivel global.
Indicele international al drepturilor de proprietate este calculat pe baza a trei criterii: mediul politic si legislativ, dreptul de proprietate fizica si dreptul de proprietate intelectuala. Pentru fiecare categorie, statele au obtinut minim zero si maxim zece puncte.
Romania a obtinuti un punctaj general de 3,5, comparativ cu o medie de 5,3 puncte la nivelul celor 70 de state. Cel mai mare calificativ a fost acordat Romaniei pentru respectarea proprietatii fizice (3,6), urmat de dreptul de proprietate intelectuala (3,4) puncte si reglementarile legislative (3,3).
Liderul ierarhiei este Norvegia, cu un rating de 8,3, urmata de Olanda – 8,2 puncte, Danemarca, Suedia, Noua Zeelanda, Marea Britanie, Germania si Australia, cu 8,1 puncte fiecare, Elvetia si Austria, cu 8 puncte.
Bulgaria se plaseaza pe pozitia 51, cu 3,8 puncte, alaturi de Argentina, Egipt si Tanzania, iar ultimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Venezuela – 2,9 puncte, Nicaragua si Etiopia – 2,7 puncte, Bolivia – 2,6 puncte si Bangladesh – 2,2 puncte.
Studiul releva o corelatie semnificativa intre respectarea drepturilor de proprietate si nivelul PIB pe cap de locuitor. Statele de pe pozitiile 1-18 ale ierarhiei au un nivel mediu al PIB pe locuitor de 32.994 dolari, de peste sapte ori mai mare decat valoarea inregistrata in statele care ocupa locurile 55-70.
La nivel regional, statele din centrul si estul Europei, alaturi de Rusia, au inregistrat un punctaj mediu de 4,2, comparativ cu 7,4 puncte in cazul Europei de Vest si 6,4 puncte in America de Nord.