-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Romania nu merge azi pe Insula Serpilor"

„Romania nu merge azi pe Insula Serpilor”

„Pe 15 iunie va fi inaugurata prima croaziera spre Insula serpilor. Potrivit planului general de dezvoltare, aici urmeaza sa se construiasca doua complexuri hoteliere a cate 50 de locuri fiecare.” In urma acestei stiri aparute atat in presa ucraineana, cat si la noi in tara, doi reporteri ai „Romaniei libere” au plecat spre Odessa, acolo unde ar fi trebuit sa fie inaugurate in mod oficial cursele catre noua „destinatie turistica” Insula serpilor. Insa totul s-a dovedit a fi o noua minciuna propagandistica menita a fi folosita in litigiul dintre Romania si tara vecina pentru controlul asupra controversatei stanci din Marea Neagra. Desi erau pe teritoriul Ucrainei in conditii perfect legale, jurnalistii nostri nu au putut urca pe vas din cauza opozitiei autoritatilor care au cautat tot felul de pretexte pentru a-si justifica refuzul.

„Romania segodnea ne edit” (Romania nu merge azi) a fost ultimul argument gasit de ucraineni dupa ce toate celelalte – „cursa este doar pentru jurnalisti”, „nu mai sunt locuri libere” – au fost demontate de reporteri. In mod paradoxal insa, nici macar delegatia oficiala si ziaristii ucraineni nu au mai ajuns in Insula serpilor. Motivul oficial a fost acela ca vremea nefavorabila a impiedicat nava sa acosteze. Autoritatile din tara vecina incearca in ultimul timp sa le demonstreze organismelor internationale ca Insula serpilor este mai mult decat o baza militara.

Insula Serpilor este un subiect aproape tabu in sudul Ucrainei. Am constatat acest lucru saptamana trecuta, cand am plecat spre Odessa dupa ce oficialitatile locale au anuntat cu surle si trambite deschiderea unei curse turistice spre Insula serpilor.
In ciuda insistentelor autoritatilor statale de a demonstra ca stinca din Marea Neagra este, de fapt, un teritoriu locuit si primitor, ucrainenii stiu ca acolo traiesc doar cativa graniceri. Parlamentul de la Kiev a aprobat infiintarea unui oras civil cu numele Belii, dar localnicii povestesc ca nici un civil nu poate ajunge pe insula si nici macar in preajma sa, deoarece acolo, de fapt, este o baza militara. Ei spun ca exista chiar riscul sa fii impuscat fara somatie.

Am vrut si noi sa vedem cine are dreptate: oamenii simpli sau oficialii. Mai intai am vrut sa aflam daca se poate ajunge acolo pe cont propriu. Pescarii cu care am vorbit ne-au avertizat ca e aproape imposibil sa gasim pe cineva care sa ne duca pana in Insula serpilor. „Nimeni nu risca. Nu poti merge mai mult de 20 kilometri in mare, pentru ca te intorc granicerii. Iar pescarii prinsi au probleme dupa aceea cu autorizatiile”, ne-a spus Igor, un localnic dintr-un sat aproape de Odessa. „Nu merg acolo nici pentru 5.000 de euro. Sunt graniceri si nici nu puteti cobori pe insula, nici nu o puteti inconjura. Daca vreti, va duc pe o alta insula pustie, mai aproape”, s-a scuzat in fata noastra si directorul clubului de iahturi Poseidon.
Pentru 60 de dolari, taximetrista Taniuka ne-a plimbat prin orasul-port de la Marea Neagra in cautarea unei persoane dispuse sa ne inchirieze o barca. Femeia si-a amintit in cele din urma ca are o ruda granicer chiar pe Insula serpilor, asa ca a sunat-o de fata cu noi. „Nu se poate. A vorbit cu seful sau si nu e voie acolo, nu se poate obtine aprobarea”, ne-a transmis Taniuka raspunsul militarului. Nici oferta noastra de a-l plati pe granicer nu a avut efect in tara in care de obicei banii rezolva orice problema cu autoritatile.

Sasa, un marinar de pe un iaht din portul Odessa, ne-a oferit o asa-zisa solutie. Pretul cerut a fost insa, mai degraba, descurajant. „Puteti merge pana la insula. Costa 100 de dolari pe ora, iar pana acolo facem 60 de ore. Rezolv eu cu documentele, in doua ore”, ne-a asigurat Sasa intr-o discutie telefonica pe care am inregistrat-o. Ulterior am aflat ca, in realitate, drumul pana la insula nu dureaza mai mult de opt ore dus- intors.

Cursa oficiala, organizata de guvernator
Cea mai sigura cale de a ajunge in Insula serpilor ar fi ramas in aceste conditii croaziera promisa de guvernatorul Regiunii Odessa, Nikolai Serdiuk. Comunicatele aparute in presa ucraineana anuntau ca prima cursa urma sa plece din port duminica, 15 iunie, la ora 9.00.
„Potrivit Planului general de dezvoltare a insulei, care a fost aprobat de guvernul de la Kiev anul trecut, in Insula serpilor vor fi construite doua complexuri hoteliere a cate 50 de locuri fiecare, cu camere speciale pentru VIP. Aceste complexuri hoteliere reprezinta casute-vilisoare, prevazute pentru doua persoane fiecare, cu fata spre mare”, se arata in comunicatul oficial citat de un cotidian central. Demersurile noastre de a obtine bilete pentru croaziera au inceput sambata. Initial am pretins ca suntem simpli turisti romani. Conform unui cotidian din Odessa, biletul pentru croaziera costa 400 de grivne, adica aproximativ 80 de dolari. Am mers mai intai la compania London Sky Travel, desemnata de oficialii odeseni sa administreze croaziera.

 

Raspunsul primit a fost negativ. „Excursia e doar pentru mass-media”, ne-a explicat Oleg, reprezentantul agentiei. „si noi suntem jurnalisti”, i-am spus acestuia . „E doar pentru presa din Ucraina si, oricum, ati venit prea tarziu, nu mai sunt locuri”, a schimbat-o agentul de turism. „Amabil”, omul ne-a recomandat urmatoarea excursie. „Cand va avea loc aceasta?”, l-am intrebat. „Nu stiu”, ne-a raspuns agentul. In privinta documentelor, reprezentantul London Sky Travel ne-a asigurat ca nu sunt probleme cu aprobarile, pasaportul fiind singurul act de care aveam nevoie.

Vamesii, pusi pe razbunari
Cu o ora inainte de plecarea vasului de croaziera, le cerem din nou oficialilor sa ne primeasca pe ambarcatiune, fie cumparand bilet, fie ca jurnalisti. Cand aud insa ca suntem din Romania, oficialii se schimba la fata si incep sa dea din colt in colt. Un fotoreporter ucrainean ne face discret poze la cererea unui apropiat al guvernatorului. Nikolai Serdiuk se face ca nu ne vede cand incercam sa-l abordam pentru o aprobare speciala. Intrigati, incercam si ultima varianta: sa intram incognito. Reusim sa urcam un metru pe punte, neobservati. Dar vaporul e intesat cu vamesi, agenti si camere de filmat. „Parasiti vasul imediat”, ne cere imperios seful pazei. O ultima speranta apare cand un alt oficial ne trage inapoi pe punte. Mai sunt locuri libere pe vapor. Avertizat ca suntem romani, oficialul se razgandeste brusc si apoi ne arunca un zeflemitor „Romania nu merge azi”. Dupa plecarea vaporului, dar, mai ales, a presei, vamesii din portul Odessa vin fiorosi spre noi si ne comanda sa le aratam actele.
Par porniti sa se razbune pentru ca le-am filmat, fotografiat si deranjat momentul propagandistic. Dupa ce vad ca avem actele in regula, ne lasa in pace, desi e evident ca asta nu le face nici o placere.

» Insula serpilor, in litigiu
Insula serpilor se afla in Marea Neagra, la 45 kilometri de Sulina. Stanca se afla in litigiu intre Romania si Ucraina, fiecare dintre tari reclamand dreptul de proprietate asupra sa. In timp ce tara noastra sustine ca e vorba doar de o stanca de 17 hectare care nu poate fi locuita pentru ca nu dispune de apa potabila, deci nu poate avea nici statut juridic, ucrainenii se straduiesc sa demonstreze ca e o insula locuita, care are astfel toate atributele unui teritoriu. Conflictul are de fapt o alta miza: fiecare dintre cele doua tari doreste sa includa in apele sale teritoriale acea zona bogata in petrol. Insula serpilor este insula principala a unui total de cinci insule din Marea Neagra. Acestea au apartinut Romaniei pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cand au fost preluate fortat de URSS apoi transferate Ucrainei. In prezent, la Curtea Internationala de la Haga are loc un proces privind Insula serpilor, sentinta urmand a se da la finalul acestui an sau anul viitor.

Jurnalistii, „lamuriti” sa ne evite?
Pentru a obtine macar imagini din Insula serpilor, daca noua nu ne-a fost permis sa ajungem acolo, ne-am oferit sa cumparam fotografii de la ziaristii locali. Inainte de a urca pe vas, doi dintre ei au acceptat bucurosi si ne-au dat numerele de telefon sa-i sunam cand se intorc din croaziera. sase ore mai tarziu, cand vaporul a revenit in portul Odessa, nici unul nu a mai vrut sa discute. Un fotoreporter ne-a inchis telefonul, iar dupa insistentele noastre a pus un copil sa raspunda si sa afirme ca numarul e gresit. Un cameraman a refuzat de asemenea sa mai raspunda, iar cand l-am descoperit in port, ne-a strigat speriat ca nu a filmat nimic.

Nu au ajuns pe insula, dar au mancat si baut
Ironic, croaziera propagandistica spre Insula serpilor a esuat, potrivit unora dintre jurnalistii ucraineni prezenti pe vas. Acestia ne-au declarat ca, din cauza valurilor prea mari, vaporul nu a mai putut acosta. „Nu am ajuns pe insula, nu s-a mai putut. Nu am filmat decat de la distanta. Intrebati-i si pe ceilalti, va vor spune acelasi lucru”, a afirmat Alexandr Jukov, reporter al Municipalnia Teleradio Compania din Odessa. De altfel, chiar un cotidian din oras recunoaste ca delegatia a avut probleme pe mare. „In timpul calatoriei spre insula, pe vasul care transporta oficialitatile si invitatii, a avut loc o conferinta cu titlul «Perspectivele dezvoltarii infrastructurii si activitatilor economice in Insula serpilor».Vasul a avut dificultati la efectuarea manevrelor de ancorare la chei”, scrie Mediafax, citand ziarul Ria Glass.
Faptul ca aceasta cursa a avut atatea probleme nu i-a afectat prea tare pe oficialii ucraineni si pe ziaristi, care la intoarcere au coborat de pe vasul de croaziera veseli si, unii dintre ei, in mod evident beti. Mancarea si bautura fusesera asigurate de organizatori.

Cele mai citite

INS: Gospodăriile din România au înregistrat, la sfârșitul anului trecut, o creștere modestă a veniturilor

Diferențele dintre urban și rural rămân semnificative, gospodăriile urbane raportând venituri cu 1,3 ori mai mari decât cele rurale Potrivit datelor INS, gospodăriile din România...

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă