1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialRomânia inundată: urmează noi viituri

România inundată: urmează noi viituri

Precipitaţiile abundente căzute în ultimele zile au afectat 85 localităţi din 20 judeţe, 4 drumuri naţionale, 10 drumuri judeţene, 26 de drumuri comunale, 660 gospodării şi anexe şi 740 locuinţe, fiind evacuate 503 persoane, potrivit datelor prezentate de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. Cel mai afectat este judeţul Bacău, cu 28 localităţi inundate. „Avem o persoană decedată în Vrancea şi una dispărută în Bacău, iar totalul începând cu 23 iunie ajunge astfel la 5 persoane decedate şi cea din urmă dispărută”, a spus Blaga. În total, în judeţul Bacău, 218 case şi peste 800 de hectare de teren agricol au fost inundate, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” Bacău. În acest judeţ, un bărbat în vârstă de 68 de ani, din localitatea Palanca a fost luat de o viitură sâmbătă în timp ce lucra la consolidarea malului pârâului Ciugheş.

Inundaţiile au provocat pagube şi în mai multe localităţi din Suceava. Peste 200 de locuinţe din comuna Boroaia erau ieri izolate după ce un drum comunal s-a surpat din cauza alunecărilor de teren, iar alte 25 de case din aceeaşi localitate au fost afectate după ce un pod a fost distrus. O femeie din comuna suceveană Todireşti, care se afla cu vitele la păscut, a fost dată dispărută în urma inundaţiilor. În Botoşani, un număr de 55 de gos-po-dării şi anexe din localitatea Coşula a fost inundate în urma revărsării râului Miletin. Hidrologii au instituit cod roşu de inundaţii pe Prut, în judeţul Botoşani, şi pe râul Negru, în Covasna. Avertizarea a intrat în vigoare ieri la ora 16.00 şi este valabilă până marţi după-amiază.

De asemenea, tot până marţi la ora 16.00 a fost instituit cod portocaliu de inundaţii pe râurile Siret şi Suceava, în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău şi Vrancea, precum şi pe Târnava Mică şi Târnava Mare, pe sectorul Sighişoara-Blaj, în judeţele Sibiu, Mureş şi Alba. Hidrologii au menţinut codul portocaliu pe Oltul superior şi mijlociu, în sectorul Tomeşti-Sebeş Olt şi pe afluenţii acestuia din judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu. De asemenea, a fost instituit cod galben de inundaţii pe râul Târnava Mare, în judeţele Harghita şi Mureş, pe Târnava şi pe Mureş, în judeţul Alba, pe Cibin şi pe râul Olt, în judeţele Sibiu, Vâlcea şi Olt.

„Vine al doilea val de viitură, mai mare decât cel anterior. Avem cod de inundaţii pe sectoare restrânse de râu, ca Târnava Mare. Pe restul râurilor, pe Siret şi Trotuş, nivelurile sunt la cotele de atenţie, iar până luni pot să intre deja în cotele normale”, a spus directorul Institutulul Naţional de Hidrologie (INH), Petre Stanciu. Potrivit acestuia, Dunărea înregistrează un debit de 12.900 metri cubi/secundă, iar astăzi şi mâine va atinge un maxim 13-13.200 metri cubi/secundă. „Vor fi probleme mai deosebite în zona Brăila, Galaţi şi către Del-tă, pentru că prognoza indică debite de peste 16.000 metri cubi/secun-dă la Galaţi şi sec-torul aval de Galaţi”, a adăugat directorul INH.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă