16.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania il sustine pe Rasmunssen la sefia NATO

Romania il sustine pe Rasmunssen la sefia NATO

Noul secretar general al NATO ar putea fi desemnat la summitul aniversar care incepe astazi la Strasbourg si Kehl. In cazul in care ar urma sa se ia o decizie, Romania ar merge pe mana lui Anders Fogh Rasmunssen, actualul premier al Danemarcai, in detrimentul celorlalti doi candidati estici.

Secretarul general al NATO, olandezul Jaap de Hoop Scheffer, isi va termina mandatul la sefia Aliantei Nord-Atlantice la sfarsitul lunii iulie. De aceea, este posibil ca la Summitul din Franta si Germania, care incepe astazi si in cadrul caruia se aniverseaza 60 de ani de la infiintarea NATO, sa se ia o decizie in acest sens. In acest caz, analistul militar Cornel Codita ne-a spus ca Romania ar trebui sa il sustina pe prim-ministrul danez, mai ales ca acesta beneficiaza si de suportul SUA, al Marii Britanii, al Frantei si al Germaniei. Cu toate ca Rasmunssen pare a fi cel mai bine cotat, in cursa pentru sefia NATO s-au mai inscris fostul ministru de Externe bulgar Solomon Pasi si actualul sef al diplomatiei poloneze, Radoslaw Sikorski, plus ministrul Apararii canadian, Peter McCay. Cornel Codita argumenteaza ca ar fi "un gest de teribilism" ca Romania sa sprijine candidatul Bulgariei sau pe cel al Poloniei, daca ei nu au sustinere importanta, iar autoritatile de la Bucuresti pot spune ca s-au raliat astfel celor mai puternici.

De altfel, analistul militar argumenteaza ca "nu se justifica o candidatura venita din partea de est a Europei, fiindca este prea devreme" si fiindca tarile care obtin sefia Aliantei Nord-Atlantice "au un depozit la banca de incredere a Aliantei, lucru care tarilor din est le lipseste".
Turcia se opune insa numirii lui Rasmunssen, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, spunand ca a fost rugat de tarile musulmane sa-i blocheze candidatura pentru ca a luat partea ziarelor care au publicat caricaturi cu profetul Mohamed.
Pe de alta parte, Cornel Codita considera ca sefia NATO "este un post mai mult diplomatic decat decizional si e apreciata o persoana cu care se poate lucra". Iar in conditiile in care relatiile cu Moscova sunt si asa tensionate, polonezul Radoslaw Sikorski a facut un gest inedit: i-a propus Rusiei sa devina membru al Aliantei Nord-Atlantice: "Avem nevoie de ea pentru a solutiona problemele europene si mondiale. De aceea, consider ca Rusia trebuie sa adere la NATO".

 

Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, i-a replicat sec: "Marile puteri nu adera la coalitii. Ele fac coalitii, iar Rusia este o mare putere". Cotidianul american "The New York Times" scria in editia de ieri ca secretarii generali ai NATO sunt alesi precum sefii marilor organizatii multinationale, in spatele usilor inchise. Iar daca aceasta secretomanie parea plauzibila in perioada Razboiului Rece, consensul prin care se iau deciziile nu reprezinta decat o forma de a evita discutiile delicate.

Cele mai citite

Manchester City riscă să fie exclusă din toate competițiile! „Procesul secolului” în plină desfășurare

Manchester City se confruntă cu o anchetă istorică pentru 115 nereguli financiare, iar clubul riscă sancțiuni drastice, inclusiv eliminarea din toate competițiile interne. Începând cu...

Adolescent agresat sexual la un bazin de înot din sectorul 2 al Capitalei

Un bărbat de 58 de ani a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti sub acuzația că ar fi agresat sexual,...

Manchester City riscă să fie exclusă din toate competițiile! „Procesul secolului” în plină desfășurare

Manchester City se confruntă cu o anchetă istorică pentru 115 nereguli financiare, iar clubul riscă sancțiuni drastice, inclusiv eliminarea din toate competițiile interne. Începând cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă