3.8 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomania deconteaza banii platiti de Ford

Romania deconteaza banii platiti de Ford

Comisia Europeana a lansat ieri o investigatie privind legalitatea unei finantari in  valoare de 57 milioane euro pe care autoritatile romane o acorda pentru un program de formare destinat personalului uzinei de automobile Ford Motors din Craiova. Suma reprezinta cheltuieli pe care statul i le va deconta firmei americane.

Comisia "sprijina formarile care imbunatatesc competentele fortei de munca. Cu toate acestea, trebuie sa ne asiguram ca fondurile publice determina, intr-adevar, o formare suplimentara si nu acopera doar costurile operationale normale ale intreprinderilor mari", a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.
Normele CE permit acordarea unui ajutor de stat numai in cazul in care acesta prezinta un efect stimulativ real pentru o formare suplimentara. In caz contrar, ajutorul de stat nu ar avea drept rezultat decat un avantaj nedrept al beneficiarului fata de concurentii sai, prin scutirea de unele costuri de formare necesare desfasurarii activitatii, precizeaza Comisia.

Liderul sindical de la Ford Romania, Ovidiu Cioroianu, precizeaza ca in actualul Contract Colectiv de Munca (CCM), negociat cu noua conducere a societatii, este prevazuta si formarea profesionala. "Formarea profesionala era prevazuta in CCM dupa aprobarea ajutorului de stat de catre CE. In prezent, noi avem programe de formare profesionala, pentru ca sunt obligatorii, cate unul, cel putin, la doi ani, de fiecare angajat. In iunie 2008, am negociat cu Ford Romania un nou CCM, valabil pana in mai 2011", ne-a declarat Cioroianu.
Ford Romania a emis un comunicat de presa in care precizeaza ca in acest caz CE urmeaza procedura standard aplicabila in cazul acordarii ajutoarelor regionale de stat. Autoritatile romane spun ca ajutorul de stat pentru pregatirea personalului este prevazuta in contractul de vanzare-cumparare a uzinei de la Craiova, la Anexa nr.4 "Ajutoare de stat" – tinuta la secret. Numai AVAS si Ford cunosc toate detaliile.
Deocamdata nu se stiu costurile per angajat ale formarii profesionale.

Liderul sindical Cioroianu spune ca depinde de ce traineri alege Ford, ca si de locul unde se va face instruirea.  Ford a preluat anul trecut 72,4% din actiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro. Contractul de privatizare a fost analizat de CE, care a solicitat Romaniei sa recupereze un ajutor de stat ilegal in valoare de 27 milioane de euro. La finele lunii aprilie, CE a aprobat acordarea unui ajutor de stat companiei amerciane, in valoare de 143 milioane de euro, pentru doua proiecte de investitii care vizeaza extinderea, modernizarea si renovarea a doua uzine existente, achizitionate de Ford pentru productia de vehicule si, respectiv, de motoare. In cazul in care CE va aproba acordarea ajutorului de stat pentru formare profesionala, statul roman va sprijini uzina Ford de la Craiova cu fonduri totale de 200 milioane de euro, acordate sub forma de ajutoare de stat.

»VLADESCU:  Statul va deconta o parte din cheltuieli
Statul roman va deconta o parte a cheltuielilor pe care le va face Ford cu pregatirea profesionala in urmatorii cinci ani,  chestiune permisa de reglementarile europene si inclusa in contractul de privatizare a fabricii din Craiova, ne-a declarat Sebastian Vladescu, seful Comisiei de privatizare a Daewoo. "Procedura este conforma cu normele si standardele europene care spun ca poti sa dai inapoi pana la 40% din cheltuielile profesionale", a adaugat Vladescu. El spune ca Romania a notificat Comisia, care va analiza ajutorul de stat si intensitatea sa.

Cele mai citite

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...

INS: Gospodăriile din România au înregistrat, la sfârșitul anului trecut, o creștere modestă a veniturilor

Diferențele dintre urban și rural rămân semnificative, gospodăriile urbane raportând venituri cu 1,3 ori mai mari decât cele rurale Potrivit datelor INS, gospodăriile din România...

România se confruntă cu scăderea accelerată a rezervelor de gaze naturale

Situația nu este specifică doar României, întreaga Europă înregistrând o golire rapidă a rezervelor de gaz Depozitele subterane de gaze naturale ale României se golesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă