UPDATE 20.00: PNL cere demiterea de urgență a președintelui ANAF pentru „încălcarea în mod grosolan a libertății presei prin folosirea abuzivă a unei instituții a statului împotriva unei publicații de investigații”.
„Un astfel de comportament este intolerabil în orice țară care garantează drepturile și libertățile fundamentale. Nu putem considera drept o coincidență descinderea reprezentanților ANAF în redacția RISE Project, la câteva ore după anunțarea unor dezvăluiri despre președintele partidului de guvernământ, liderul PSD Liviu Dragnea.
A tolera un astfel de comportament al unor instituții ale statului român înseamnă a tolera un precedent care aduce o gravă atingere valorilor democratice, respectiv de a ceda în favoarea abuzului din libertatea de exprimare garantată de Constituție. De asemenea, solicităm demiterea reprezentanților ANAF responsabili de dispunerea acestei măsuri”, se arată într-un comunicat semnat de Ludovic Orban, președintele PNL.
UPDATE 19.45: Președintele ANAF, Bogdan Stan, anunță într-un comunicat de presă, că inspecția care a vizat Rise Projec a avut loc în urma unei „analize de risc”.
„Din primele informaţii puse la dispoziţie de conducerea DGAF (Direcția Generală Antifraudă, n.r.) rezultă că inspecţia desfăşurată la sediul Rise Project a avut loc în urmă unei analize de risc efectuată de către DGAF. Această analiză de risc a fost făcută că urmare a unei sesizări depuse la sediul DGAF Bucureşti. Precizăm că în fiecare zi DGAF desfăşoară sute de controale, bazate pe analize interne minuţioase, care nu au legătură cu conţinutul editorial al unor publicaţii”, precizează șeful ANAF.
Bogdan Stan va face declarații de presă mâine, la sediul Guvernului, dupa întâlnirea cu premierul Mihai Tudose.
UPDATE 19.30: ActiveWatch condamnă "acțiunea de intimidare" desfășurată de ANAF în redacția RISE Project și consideră că aceasta are legătură directă cu investigațiile recente care îl vizează pe președintele PSD, Liviu Dragnea.
"Cu numai două zile în urmă, Liviu Dragnea a amenințat redacția RISE Project cu o acțiune în justiție atunci când jurnaliștii RISE i-au cerut un punct de vedere în legătură cu una din anchetele ce îl vizează pe liderul PSD. Considerăm că avem de-a face cu un efort disperat care încearcă să oprească răspândirea unor informații compromițătoare pentru vârfurile puterii politice și care nu ezită să hărțuiască presa incomodă prin asmuțirea instituțiilor publice, ducând România înapoi cu 15 ani și punând-o în rând cu regimurile autoritare din Ungaria, Polonia sau Turcia în ceea ce privește situația libertății presei", susține ActiveWatch.
ActiveWatch solicită ANAF și instituțiilor statului să își respecte cu bună credință mandatul legal și să nu răspundă unor comenzi politice care le pot compromite grav imaginea și autoritatea.
UPDATE 19.20: Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, le-a cerut, joi, ministrului de Finanțe și șefului ANAF să dea imediat explicații publice cu privire la prezența inspectorilor ANAF în redacția Rise Project, adăugând că nu are nicio implicare în această acțiune, potrivit unui comunicat de presă.
"Am aflat din presă că inspectori ai ANAF au descins în redacția Rise Project. Întrucât, de ceva vreme, Rise Project publică subiecte legate de persoana mea, vreau să fac următoarele declarații: nu am nicio implicare în prezența unor inspectori ANAF în redacția Rise Project, sunt indignat de ceea ce se întâmplă, am sentimentul că se încearcă compromiterea mea, faptul că o instituție de presă scrie despre un om politic nu trebuie să aibă nicio legătură cu implicarea instituțiilor statului în viața acelei instituții de presă", se arată într-un comunicat al președintelui PSD.
El spune că "acest tip de comportament a existat în timpul unui regim prezidențial de tristă amintire, când instituții de presă ostile acestuia erau ținta instituțiilor de forță".
"Cer ca ministrul de Finanțe și șeful ANAF să dea explicații imediat privind prezența inspectorilor ANAF în redacția Rise Project. Vreau ca aceste explicații să fie publice", a subliniat Dragnea.
UPDATE 18.30: Jurnaliștii Rise Project au publicat conversația purtată cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe WhatsApp. Aceștia l-au întrebat pe șeful PSD dacă el a trimis echipa ANAF, însă Dragnea a negat că ar fi avut vreo implicare. Ba mai mult, acesta a declarat că "este indignat".
UPDATE 18.04: Liviu Dragnea a declarat, într-o intervenție telfonică la România TV, că nu are nicio legătură cu descinderea celor de la ANAF.
„Am primit un mesaj de la Rise Project acum 30 de minute. Acum am aflat de această acţiune a ANAF. Se încearcă compromiterea mea. Eu nu am nicio legătură cu venirea ANAF. Sper să existe motivaţii serioase pentru acel control. Nu am agreat niciodată când presa ostilă era călcată de anumite instituţii. Cer explicaţii publice imedait celor de la Ministeur de Finanţe şi ANAF. Libertatea presei şi a celei dde investigaţii nu trebuie pusă în pericol. Sunt extrem de indignat. Nu am agreat niciodată aşa ceva. cer explicaţii publice de la şeful ANAF şi de la ministrul de Finanţe. Nu vreau ca cineva care lucrează în presa din România să fie inhibat. Fiecare cu meseria lui. Nu trebuie implicate instituţiile statului, dar nu vreau şi să fie o acţiune care să pună la cale compromiterea mea. Mîă gândesc la orice în perioada asta. Se poate gândi şi pe logică întoarsă", a spus Liviu Dragnea, la România TV.
Redacția „Rise Project” a fost vizată de un control inopinat al inspectorilor antifraudă de la ANAF, în ziua în care site-ul anunțase publicarea unei anchete.
Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, Rise Project scrie: „Tocmai am fost vizitați la redacție de inspecția Antifraudă de la ANAF, control inopinat. Florin Tunaru, vicepreședinte ANAF, a fost trezorierul PSD Teleorman și asociat în Fundația pentru Politici Social Democrate cu Liviu Dragnea. Publicăm curând articolul <<Serviciul lor secret>>.”
Jurnaliștii RISE Project anunțau, săptămâna trecută, pe Facebook, că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, îi va da în judecată pentru ancheta publicată luni, în care se arată că șeful social-democraților, ar fi mers în Brazilia, de mai multe ori, alături de reprezentanți ai companiei TelDrum, de patronul sinucigaș al Regiotrans, dar și de proaspăt angajata secretară de la minister. Mesajul a fost trimis jurnaliștilor pe WhatsApp.
Șeful PSD, Liviu Dragnea, ar fi mers în Brazilia, de mai multe ori, alături de reprezentanți ai companiei TelDrum, de patronul sinucigaș al Regiotrans, dar și de proaspăt angajata secretară de la minister, scrie Rise Project, care a publicat o anchetă semnată împreună cu reporterii unei televiziuni din Brazilia.
Contactat pentru a comenta informațiile ieșite la iveală în numeroasele anchete din presă, Liviu Dragnea a fost de negăsit, ulterior, însă, șeful PSD i-a înștiințat pe jurnaliștii Rise Project că "au încălcat prevederile articolului 208, alineatul 2 din noul Cod Penal referitor la hărțuire". Președintele Camerei Deputaților a menționat că a luat această măsură ca urmare a "obținerii în mod fraudulos și deținerea datelor cu caracter personal", încălcându-se astfel directiva UE 680 / 2016.