Ceausescu vroia sa construiasca statiunea „Olimpica” in Muntii Bucegi. Guvernul PSD a preluat ideea si a intocmit proiectul „Statiunea turistica Pestera-Padina”. Intamplator sau nu, drumul de acces era proiectat pe langa cabanele si fondurile de vanatoare unde obisnuiau sa vina Adrian Nastase si Ilie Sarbu. Proiectul mai prevedea construirea unui heliport, 16 herghelii pentru vanatoarea calare, zeci de hoteluri si minihoteluri, scoli de schi. Soseaua urma sa treaca si prin fata proprietatii unor parlamentari PSD. Un raport de control al ROMSILVA sustine ca proiectul, pentru care urmau sa fie cheltuite de la buget miliarde de lei, nu justifica interesul public, ci este gandit in folosul proprietarilor din zona. Controlul a scos la iveala deturnari de fonduri si afaceri ilegale cu paduri. Fostul director ROMSILVA sustine insa ca proiectul a fost elaborat pentru dezvoltarea turistica a zonei si sustine ca nu-si aminteste ca Nastase sa fi venit la vanatoare in Bucegi. Nastase, in schimb, isi aminteste, dar spune ca n-a dormit la cabane. Fostul premier afirma ca n-a semnat nici un act referitor la construirea vreunui drum special in Dambovita, desi exista doua hotarari de guvern emise in stransa legatura cu proiectul de la Busteni.
Un raport al ROMSILVA intocmit in luna noiembrie de inspectorii fiscali dezvaluie itele unei afaceri puse la cale in 2004 de deputatul PSD Ion Dumitru, fostul director general al Regiei Nationale a Padurilor. Este vorba de construirea unui drum forestier in valoare de 260 de miliarde de lei. Surse din cadrul ROMSILVA ne-au declarat ca drumul a fost proiectat special pentru cabanele si fondurile de vanatoare care ii aveau ca oaspeti pe liderii PSD, printre care Adrian Nastase si Ilie Sarbu. Ion Dumitru sustine ca proiectul a fost elaborat pentru dezvoltarea turistica a zonei. „Nastase nu a fost niciodata in aceasta zona la vanatoare. Nu stiu sa fi venit. Nu a dormit la cabana”. Acesta isi aminteste insa ca Ilie Sarbu a vanat in zona Bucegi din judetul Dambovita. Proiectul PSD viza zona cuprinsa intre Cheile Tatarului-Padina-Horoabele-Laptici-Piatra Arsa-Moeciu. Un traseu turistic care trece prin Muntii Bucegi si se intinde pe trei judete: Dambovita, Prahova si Brasov. Statiunea turistica montana de partid poarta denumirea „Padina-Pestera”. Locatia statiunii: Parcul National Bucegi, zona strict protejata prin lege! S-a inceput punerea in aplicare a proiectului prin reamenajarea drumului care parcurgea statiunea si care devenea drum forestier.
Helioport si herghelii de cai pentru „vanatoarea de imagini”
Statiunea de agrement urma sa aiba hoteluri si minihoteluri care se intind de o parte si de alta a drumului forestier, restaurante, o scoala de schi, partii de schi, un heliport in varful muntelui, numeroase parcari, o sala a sporturilor, cabane de vanatoare. Ion Dumitru ne-a declarat ca proiectul includea si asa-numita „vanatoare de imagini”. Adica amatorii de senzatii tari urmau sa se plimbe prin padure cu camera de luat vederi pe umar si sa „vaneze” astfel animale salbatice. In acest scop urmau sa fie aduse 16 herghelii din toata tara. Deputatul ne-a dezvaluit planurile sale: „Ne-am gandit ca in Parcul National este interzisa vanatoarea. Vanat aveam din belsug. Veneau oamenii si aveau parte de asa-zisa vanatoare cu camerei video. Noi stiam care sunt tabieturile ursului sau ale caprei negre. Si oamenii puteau privi”. Acest proiect prevede construirea unui drum forestier care sa traverseze muntii pana la Moeciu si care sa duca la cabanele de vanatoare si in zonele de vanat, dar si in curtea proprietatilor a numerosi lideri PSD, parlamentari si oameni de afaceri, sponsori ai fostului partid de guvernamant.
Drumuri curatate cu buldotancul
Drumul forestier urma sa fie intretinut cu un buldotanc, achizitionat din Ucraina cu suma de peste 7 miliarde de lei. „Acest utilaj este foarte important. Treaba era gandita bine. Acolo se facea drumul. In zona sunt sase-sapte luni iarna pe an. Au loc dislocari de roci, zona de stanca este de trei-patru km. Era nevoie de tanc pentru intretinerea drumului”, ne-a declarat Ion Dumitru. Buldotancul nu a fost folosit niciodata. „Avand in vedere gabaritul acestui tanc, greutatea, sistemul de rulare, precum si consumul de motorina de circa 90 l/ora, acest utilaj nu poate fi folosit pentru lucrari de pregatire a terenului sau de intretinere si reparatii la drumurile forestiere”, se arata in Raportul ROMSILVA.
Nastase si Sarbu, pe vremea cand vanau prin Bucegi
Padurari din zona Moroeni ne-au declarat ca Adrian Nastase obisnuia sa vina in zona pentru vanat. „Cum sa nu vina la noi? Avem de toate: ursi, cocosi de munte, cerbi, mistreti. Este un obisnuit al locului”, ne-a spus si secretara primariei din Moroeni. Sursele citate au adaugat ca Nastase se ducea in special in regiunea Horoabele si Laptici, cu vanat masiv, unde se afla si doua cabane ale ROMSILVA. Aceleasi surse ne-au mai spus ca cele doua cabane sunt cu circuit inchis, facute special pentru oficialitati si unde „cam nimeni” nu are acces. „Am facut frumos la Horoabele si Laptici. Am investit mult acolo. Am facut si parcaj. Este foarte frumos”, ne-a spus Dumitru.
Acesta s-a cam balbait cand a venit vorba despre vanatorile lui Nastase: „Nu a fost niciodata, va spun. Eu nu stiu sa fi fost la vanatoare in muntele ala… Nu a dormit acolo. Si, daca a participat… Este un cetatean al Romaniei”. Dumitru isi amineste ca Ilie Sarbu, fostul ministru al Agriculturii, a vanat la Horoabele un cocos de munte si a dormit la Horoabele.
Proprietatile PSD, puse in valoare
Drumul forestier construit pe banii ROMSILVA, adica din bani publici, traversa, ca din intamplare, proprietatile liderilor PSD. Si, cum zona devenea de interes turistic, prin punerea in aplicare a proiectului „Padina-Pestera”, valoarea terenurilor urma sa creasca. Cei care aveau de profitat erau cativa parlamentari PSD, dar si o serie de oameni de afaceri apropiati ai PSD din judetul Dambovita. Numai Ion Dumitru are in zona cabanei Padina, pe raza localitatii Moroeni, 4,5 hectare pe numele sau si pe numele tatalui sau un alt hectar. Tatal deputatului a primit hectarul in virtutea calitatii sale de veteran de razboi, dupa cum ne-a declarat primarul din Moroeni. Surse din cadrul ROMSILVA sustin insa ca Dumitru impreuna cu fostul director al padurarilor din Dambovita si cu alti lideri PSD din judet ar avea in zona golului alpin de la Pestera si Padina peste 100 de ha. Senatorul Traian Novolan si-a transferat pe numele sotiei un hectar in zona Pietrosita-Moroeni tocmai din Godinesti, judetul Gorj.
Traian Novolan este senator de Dambovita, astfel ca i-a fost probabil usor sa faca transferul. Valoarea terenului urma sa creasca daca proiectul statiunii era pus in aplicare.
„Nu se justifica o astfel de investitie”
Alte personaje locale, dar si de la Bucuresti au reusit sa-si transfere terenuri in regiunea statiunii montane: Ion Petrescu, fost ministru al Silviculturii pe vremea lui Ceausescu, Ion Davitoiu, fost director FPS Dambovita. Schimb de terenuri au facut primarul din Pucioasa, Simiona Florea, si secretarul primariei din Moroeni, Diaconescu Maria. In zona a investit in terenuri si o cabana firma DIANA SRL, o societate care ar fi sponsorizat PSD in campania electorala. Raportul ROMSILVA dezvaluie itele afacerii cu terenuri in zona Muntilor Bucegi si scoate la iveala ilegalitatile legate de construirea drumului forestier: „Controlul retine ca nu se justifica o astfel de investitie care mai degraba ar servi turismului in zona, nicidecum domeniului silvic, cunoscut fiind faptul ca obiectivele turistice din zona (cabanele Scropoasa, Zanoaga, Bolboci, Padina, Pestera) sunt in proprietatea unor societati comerciale cu capital privat. De asemenea o mare parte din terenurile aflate in stanga si in dreapta drumului dintre Cheile Tatarului si cabana Pestera sunt in proprietate privata. In aceste conditii, pentru indeplinirea obiectivului propus se impunea nu asumarea intregului efort financiar de catre ROMSILVA, ci eventual de un parteneriat privat”.
Afacerile ilegale cu teren, evidentiate de controlul ROMSILVA
Fostul director de la ROMSILVA Dambovita, Traian Stanciu, ne vorbeste si despre o alta fata a afacerilor cu paduri in zona Muntilor Bucegi. In afacere erau implicate directia silvica din acest judet si primaria Moroeni: „Afacerea era simpla: se incheia un precontract de punere in posesie in zona Moroeni pe numele unor persoane din diferite localitati din tara. Pe acest act nu exista nici o semnatura a celui pus in posesie, nici pe fisa de punere in valoare, nici pe procesul-verbal. Asa-zisul proprietar vindea, pe o suma modica, 10 milioane/ha, acel teren oamenilor apropiati lui Ion Dumitru si fostului director silvic, Costel Preda. Terenul era dat in exploatare unei firme care radea hectare de padure. Exploatarea aducea 500 de milioane de lei profit societatii respective. Ca apoi terenurile rase sa fie vandute ROMSILVA cu 40 milioane lei/ha pentru reimpadurire”. Acest fapt este prezentat in Raportul ROMSILVA: „Varianta mal stang Bolboci a fost introdusa in mod evident pentru punerea in valoare a fondului forestier existent intr-un masiv de circa 500 ha padure brad, cu care au fost improprietarite diverse persoane, paduri care ulterior au fost achizitionate de la acestea de catre persoane in cunostinta de perspectiva crearii posibilitatii de exploatare masiva a acestora. Dupa exploatare, mare parte din terenurile despadurite urmau a fi vandute pentru impadurire”.
Raportul ROMSILVA vorbeste despre deturnare de fonduri
Raportul ROMSILVA vorbeste clar de deturnare de fonduri in cazul modernizarii drumului forestier pe traseul statiunii montane, gandite in proiectul PSD. „Redirectionarea a circa 249 miliarde de lei din care 59,9 miliarde lei in anul 2004 de la obiective productive la un drum modernizat arbitrar cu costuri de peste 6 miliarde/km fara a accesibiliza masa lemnoasa reprezinta o grava incalcare a atributiilor legale ale ordonatorului de credite. Modernizarea drumului ce leaga localitatea Moroeni cu zona turistica alpina din preajma izvoarelor Ialomitei s-a facut prin schimbarea de destinatie a fondurilor”, se arata in raport. Mai mult, anchetatorii constata ca „in perioada 2002-2004, Directia Silvica Targoviste a cheltuit mai mult cu cateva miliarde decat prevedea bugetul. „Mare parte din aceste fonduri au fost utilizate pentru reteaua de drumuri Sanatoriu Moroeni-Lespezi-Scropoasa-Bolboci-Cheile Tatarului”.
Hotarari de guvern pentru trecerea drumului la directia silvica
Soarta juridica a drumului PSD a avut o evolutie sinuoasa, cu un singur scop: trecerea lui in administrarea ROMSILVA, care putea dispune de sume consistente pentru reamenajare, fapt evidentiat de Raportul ROMSILVA. Initial, drumul a fost trecut la consiliul judetean prin doua ordonante de guvern in 2000 si 2001. Ordonantele nu au fost puse in aplicare deoarece consiliul judetean n-a dat bani pentru proiectul PSD. Prin urmare, drumul a fost pasat catre ROMSILVA, prin doua hotarari de guvern. „Invocandu-se statutul juridic confuz si faptul ca drumurile in cauza nu pot fi intretinute corespunzator de catre Consiliul Judetean Dambovita, au fost promovate doua hotarari de guvern pentru transmiterea drumului din domeniul public al judetului in administrarea RNP”, relateaza raportul. Mai mult, ROMSILVA a dispus de fonduri extrabugetare masive pentru a-si pune in aplicare planurile. Ca sa puna mana pe aceste fonduri, oficialii silvici au apelat la numeroase tertipuri ilegale, consemnate in ancheta intreprinsa de organele abilitate: „In scopul obtinerii de fonduri masive din fondul extrabugetar constituit la nivelul RNP pentru construirea de drumuri forestiere si in foarte scurt timp (9-16 2004), Directia Silvica Targoviste a solicitat si obtinut de la CA al RNP aprobarea de casare a acestei retele de drumuri (adica drum nepracticabil), invocandu-se pierderi cauzate de factori naturali (calamitati).
In aceste conditii, controlul constata ca intocmirea documentatiei de casare nu intruneste conditiile legale”, concluzioneaza anchetatorii.
Controlul silvic semnaleaza si alte ilegalitati savarsite de fosta conducere. „Directia Silvica Targoviste a achizitionat prin cumparare de la persoane fizice suprafata de 405,6 ha in 2003 si 417,3 ha in anul 2004. Din aceste suprafete, 4,6 ha sunt pasune din afara fondului forestier, in golul alpin din Muntii Bucegi, ceea ce este ilegal. Suprafetele aferente sunt pentru construirea unui drum de legatura intre judetul Dambovita si Brasov”. Suma totala pentru achizitionarea acestor terenuri, special pentru drumul forestier, a fost de peste 1 miliard de lei.
Lucrarile pentru drumul forestier au fost sistate
Proiectul privind construirea drumului forestier costa ROMSILVA 270 de miliarde de lei. Pana acum au fost alocate 60 de miliarde de lei. Actuala conducere a Regiei Nationale a Padurilor a decis, anul acesta, sistarea lucrarilor. Pe anumite trasee au fost executate deja lucrari in cursul anului 2004. O serie de firme, unele apropiate PSD, au primit deja sume consistente pentru amenajarea acestui drum. Astfel, firma SC DIANA SRL, apropiata PSD si cu proprietati in zona turistica, a beneficiat de cele mai multe lucrari. Firma a primit peste 40 de miliarde de lei pentru lucrari pe traseele Scropoasa-Bolboci, Cheile Tatarului-Pestera, Padina-Horoabele si altele. Firma DIANA SRL figureaza insa intr-un raport de control al finantelor Dambovita, fiind acuzata ca a primit in mod ilegal returnari ilegale de TVA in valoare de 1 milion de euro. Alte firme care au primit bani de la ROMSILVA au fost SC CONIRED Pucioasa, SC COBADI Targoviste.
Nastase: „Am fost la mai multe cabane de vanatoare, dar nu am fost cazat”
Ex-presedintele PSD a stat de vorba cu noi prin intermediul avocatului sau si ne-a declarat: „Cu ocazia vanatorilor, domnul Nastase a fost pe la mai multe cabane din judetul Dambovita, dar nu a fost cazat la nici una dintre acestea”. Liderul PSD a afirmat ca, in conformitate cu normele „privind organizarea si practicarea vanatorii, cu prilejul oricarei vanatori se intocmesc documente care cuprind informatii referitoare la participantii la aceste actiuni”. Totodata, Nastase mai spune ca „aceste documente sunt pastrate in arhiva gestionarului fondului de vanatoare in cauza (teritoriul pe ca-re s-a desfasurat vanatoarea). Pentru o documentare riguroasa a chestiunilor de amanunt pe care le-ati ridicat, aceste acte pot fi consultate de orice persoana, fiind supuse regimului liberului acces la informatiile de interes public”. Adrian Nastase declara faptul ca „din cele peste 6.000 de hotarari emise de Guvernul Nastase pe durata mandatului sau nici una nu a reglementat construirea unui drum special in judetul Dambovita care sa faca legatura cu cabanele de Bolboci, Horoabele, Laptici, Padina, Pestera si care sa ajunga la Moeciu”.