26.5 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRevolta politistilor

Revolta politistilor

» Politisti din intreaga tara au protestat in fata Ministerului de Interne.

» Sindicalistii au cerut reformarea ministerului si aplicarea legii statutului politistului.

» Participantii au acuzat practicile serviciului secret al MIRA, care a actionat precum fosta Securitate, intimidand sindicalistii.

Aproximativ 150 de politisti si vamesi din toata tara au participat ieri la primul miting de protest organizat de sindicatul "Pro Lex". Ei au cerut respectarea normei prin care s-a legiferat statutul politistului, lege in vigoare, dar care nu este aplicata in totalitate de minister. "Solutia normala ar fi actionarea in instanta a ministerului pentru obtinerea respectivelor drepturi. Aici nu este vorba de morala sau actiune politica. In orice stat de drept se merge in fata judecatorului si se castiga dreptul in instanta", ne-a declarat sociologul Mircea Kivu.
La manifestatia de ieri au participat si politisti din 14 state europene, care s-au solidarizat cu colegii lor din Romania.
Sub o ploaie deasa si rece, politistii si-au strigat doleantele in fata ministerului. Functionarii din fosta cladire a Comitetului Central s-au rezumat la a privi de la ferestrele ministerului protestul breslei.
Inca de la inceput, liderul sindicatului, Vasile Lincu, a precizat ca politistii prezenti sunt in afara programului si ca se astepta la mai multi participanti. El a gasit si explicatia numarului mic de demonstranti: "Au existat presiuni din partea ministerului pentru a-i descuraja pe sindicalisti sa participe la protest. Unele directii din tara au programat exercitiul de tragere anual tocmai astazi (ieri – n.red.) pentru ca politistii sa nu poata veni la protest", a aratat presedintele Pro Lex.
Politistii afiliati sindicatului au explicat ca, din 14 cereri, numai una a fost acceptata de conducerea Ministerului de Interne si al Reformei Administrative (MIRA).
Lincu a mai aratat ca mai multi membri ai sindicatului nu au putut participa la actiunea de protest deoarece sefii de birouri nu le-au semnat cererile prin care voiau sa-si ia o zi libera. "Directia de Protectie Interna a ministerului a actionat precum fosta Securitate. si-a trimis oamenii in teritoriu, care au intimidat si au facut presiuni asupra membrilor nostri sa nu se deplaseze la Bucuresti", ne-a declarat Vasile Lincu.
La microfon a urmat comisarul-sef Mihai Visan, declarand ca nu s-a schimbat mai nimic in Politie si ca reforma s-a efectuat doar pe hartie. Comisarul a explicat ca politistii nu au asigurari de viata si ca nu exista o aplicare unitara a legii, de facilitati beneficiind doar sefii. Mai mult, Visan a aratat ca timp de doi ani politistilor li s-au oprit fara drept din salariu cate 80.000 lei vechi, bani care au ajuns la Corpul National al Politistilor, organizatie nerecunoscuta de Pro Lex.
Alte cereri ale politistilor s-au referit la acordarea primelor de concediu pentru anii 2004-2006 si a sporului de fidelitate pe 2005, mentinerea varstei actuale de pensionare (55 ani), acordarea unei protectii reale politistilor ultragiati si eliminarea subiectivismului cu ocazia evaluarilor profesionale.
Ministerul de Interne a bagatelizat acest protest, sustinand ca revendicarile au fost solutionate si ca "mitingul politistilor este o actiune de imagine a sindicatului", nicidecum o forma a vreunui conflict de munca.

Solidaritate internationala

La protestul de ieri au participat si delegatii ale politistilor din Germania, Franta, Grecia, Cipru, Bosnia Hertzegovina, Olanda, Serbia, Bulgaria si alte state europene. Politistii straini au ajuns cu un autocar in Piata Revolutiei, fiind intampinati cu aplauze de colegii romani. Imediat au primit sepci rosii cu insemnele sindicatului si si-au luat in serios rolul de protestanti, agitand pancarte, nu inainte de a se fotografia in mijlocul politistilor romani.
Desi autorizatia pentru miting era pentru doua ore, dupa 40 de minute protestul s-a incheiat. Politistii, uzi pana la piele, s-au imprastiat ca la comanda la anuntul ca adunarea s-a sfarsit.

Cele mai citite

Meciul pensiilor: Stolojan câștigă la scor, Năstase lovește sub prag

Politica domină terenul. Theodor Stolojan este pe podiumul pensiilor, în vreme ce Ilie Năstase a primit un "rever" politic Theodor Stolojan a fost premier,...

Crimă urmată de sinucidere într-o comună din județul Vâlcea

O crimă tragică a avut loc în localitatea Păușești-Măglași, județul Vâlcea, unde un bărbat de 39 de ani și-a ucis cu brutalitate cumnata. Incidentul...

Aproape 3.000 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în primele 8 luni

Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria, peste 12 milioane de persoane și cu Bulgaria, aproape 7 milioane de persoane O analiză a...
Ultima oră
Pe aceeași temă