22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialReteaua mortii in Mesopotamia, brat al caracatitei teroriste

Reteaua mortii in Mesopotamia, brat al caracatitei teroriste

Organizatia Al Qaeda in Mesopotamia, care reuneste in special majoritatea combatantilor arabi ce opereaza in Irak, era condusa de iordanianul Abu Musab al Zarqawi, considerat principalul responsabil al celor mai sangeroase atentate, al rapirilor si asasinatelor comise in Irak dupa caderea regimului lui Saddam Hussein, in aprilie 2003.
Adepta a salafismului (revenirea la sursele primare ale islamului), organizatia lupta nu doar contra americanilor ca „ocupanti” ai Irakului, ci si ca „necredinciosi” din punct de vedere al dogmei religioase, este legitimata sa ucida musulmanii care colaboreaza cu „ocupantul”. Razboiul lansat in martie 2003 de catre americani in Irak i-a deschis lui Zarqawi o ascensiune irezistibila in ierarhia Al Qaeda. In octombrie 2004, grupul sau, numit pana atunci Tawhid wal Jihad (Unicitate si razboi sfant), jura credinta grupului lui Ossama bin Laden si ia numele de „Organizatia Al Qaeda in Mesopotamia”. Doua luni mai tarziu, Zarqawi este numit de Bin Laden „emir al organizatiei Al Qaeda in Mesopotamia”. Al Qaeda in Irak ramane o organizatie necunoscuta, cu un sef local supranumit „emir” in provinciile cu majoritate sunnita iar functionarea ei interna si legaturile cu diferite celule raman un mister.
Reteaua terorista a lui Ossama bin Laden si a lui Ayman Zawahiri a planificat sau inspirat zeci de atentate in lume dupa cele din 11 septembrie 2001 in SUA. Nebuloasa cu ramificatii ce ating toate continentele, Al Qaeda isi concentreaza energia in jihadul contra Statelor Unite si a aliatilor sai. Formata din fosti mujahedini care au luptat contra sovieticilor in Afganistan, din 1979 pana in 1989, nucleul dur al organizatiei este condus de Bin Laden, omul cel mai cautat in lume, care se ascunde undeva la frontiera afgano-pakistaneza.

Cele mai citite

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă