7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Șefa de la Ambulanță, Alis Grasu, se contrazice cu instituția pe...

UPDATE. Șefa de la Ambulanță, Alis Grasu, se contrazice cu instituția pe care o conduce în cazul Gyuri Pascu. Grasu ia apărarea medicului care l-a diagnosticat pe artist cu atac de panică înainte ca acesta să moară de infarct

UPDATE 15.46: Comisia de disciplină a solicitat Comitetului Director al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov reducerea cu 10 la sută, timp de două luni, a salariului medicului de pe prima ambulanţă, potrivit News.ro.

15.02: Managerul Serviciului de Ambulanță, dr. Alis Grasu, a declarat, joi, că medicul a nu a respectat obligaţia de a folosi trusele din dotarea maşinii la toate intervenţiile şi nici nu a consemnat în fişa de intervenţie consimţământul pacientului în ceea ce priveşte refuzul de a fi transportat la spital, deşi declară că a propus acest lucru şi a fost refuzat. 

 „Pentru aceste abateri, comisia a solicitat Comitetului Director al SABIF sancţionarea disciplinară a medicului, în conformitate cu prevederile Codului Muncii”, a declarat Alis Grasu.

12.32: Managerul Serviciului de Ambulanță, Alis Grasu, a declarat că medicul care a sosit la locuința lui Ioan Gyuri Pascu știa că el are diabet, deși într-un comunicat de presă al SABIF, citat de News.ro, se precizează că artistul nu îi comunicase problemele sale de sănătate.

„Am constatat că nu a avut cu dânsa întregul echipament (n.e. – medicul care i-a administrat un calmant lui Ioan Gyuri Pascu) (…) Ea a precizat că toți parametri erau normali, că nu prezenta că ar avea probleme cu inima (…), însă știa că are diabet”, 

Întrebată dacă EKG-ul ar fi trebui făcut, Alis Grasu a precizat că „este o problemă pe care Colegiul Medicilor trebuie să o constate”.

Totodată, managerul Serviciului de Ambulanță a precizat că lui Pascu i s-a solicitat să meargă la spital, însă el ar fi refuzat și ar fi solicitat „ceva” care să îl ajute să doarmă.

––––-

Serviciul de Ambulanță București Ilfov (SABIF) a transmis, joi, cronologia intervenției în cazul artistului Ioan Gyuri Pascu, care a murit luni dimineața. Astfel, în primul apel la 112 a fost invocat un atac de panică, diagnostic pus și de mediul care i-a administrat un calmant, deși tensiunea arterială era în limite normale. Un al doilea apel a fost înregistrat la ora 04.46, precizându-se că pacientul intrase în comă.

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanță precizează, într-un comunicat de presă, că Gyuri Pascu nu le-a comunicat medicilor de la ambulanță alte informații privind starea sa de sănătate, astfel că doctorul a stabilit diagnosticul de atac de panică şi insomnie și i-a administrat tratament cu diazepam ½ f ÎM.( 1 ml.)

„La ora 03:26 s-a primit o solicitare prin 112, motivul invocat fiind atac de panică, la care s-a deplasat un echipaj format din medic şi ambulanţier.  La faţa locului a fost consultat un pacient care acuza atacuri de panică şi insomnie cu debut în urmă cu mai multe  zile. S-a măsurat tensiunea arterială, alura ventriculară, saturaţia O2, toate acestea fiind în limite normale. Pacientul acuza dureri articulare la nivelul genunchiului, fiind în tratament prin fizioterapie”, informează reprezentanţii SABIF.


CITEȘTE ȘI: Tolontan: Ioan Gyuri Pascu chemase Salvarea înainte să moară. Medicul i-a spus că are atac de panică. După două ore, Pascu a făcut infarct. Ministerul Sănătăţii a trimis Corpul de Control şi aşteaptă rezultatul anchetei de la Ambulanţă
 


La ora 04.46 a fost înregistrat un nou apel, motivul solicitări fiind „cianoză, comă”. Primul care a ajuns la pacient a fost un echipaj de prim-ajutor de la SMURD, care a început manevrele de resuscitare. Acesta a fost urmat, aproape simultan, de un echipaj de terapie intensivă de la SMURD şi un echipaj de tip C2 de la SABIF.

 „În conformitate cu procedurile existente, forţele de intervenţie fiind suficienţe la caz, ambulanţa de la SABIF a fost declarată disponibilă la locul solicitării. Pentru analiza unei eventuale răspunderi disciplinare a fost declanşată încă din data de 26.09.2016 procedura stabilită prin Codul Muncii şi RI (regulament intern), prin convocarea comisiei de disciplină, în scopul audierii echipajului care a intervenit la caz. În situaţia în care comisia de disciplină va identifica aspecte care pot constitui abateri de la normele profesionale, de etică şi deontologie medicală, va fi sesizat Colegiul Medicilor din România, care este instituţia competenţă pentru verificarea acestor aspecte. Conducerea SABIF asigură opinia publică de deplină transparenţă în gestionarea acestui caz şi va informa în continuare cu privire la rezultatele finale ale analizelor şi anchetelor aflate în derulare”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Raed Arafat susține medicul nu a făcut electrocardiogramă pacientului

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a lăsat să se înțeleagă, la Digi24, că abordarea medicului care a sosit să îi acorde asistență medicală lui Gyuri Pascu, după primul apel, a fost una superficială. Totodată, el a susținut că, din primele informații, s-ar fi făcut o greșeală, întrucât pacientului nu i s-a făcut o electrocardiogramă.

„Medicul de pe prima ambulanţă nu a făcut, de exemplu, o electrocardiogramă. Poate că alt medic făcea. De asta Colegiul trebuie să discute cu medicul să vadă care era substratul pentru care medicul respectiv a decis să nu facă EKG. Poate că bolnavul era în picioare şi el vorbea cu el şi el a considerat că nu e nevoie să facă EKG-ul. Acest lucru e o chestie medicală, nu e o chestie foarte procedurală, nu e ca la un stop cardiac. La un stop cardiac ştii că te duci, pui defibrilatorul, pui asta, pui asta şi lucrezi. Aici e un caz medical în care medicul analizează, deccide pe baza unei analize şi asta este motivul pentru care medicul trebuie să răspundă la aceste aspecte în faţă colegilor medici”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a mai spus că, după al doilea apel, intervenția a fost catalogată drept cod roșu, de aceea au fost trimise două ambulanțe SMURD și apoi a sosit și un echipaj de la serviciul de ambulanță.

Actorul şi muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit, luni dimineața, la vârsta de 55 de ani. În urma necropsiei făcute, la solicitarea familiei, la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, s-a stabilit drept cauză a decesului afecţiunea de cord de care suferea artistul, pe fondul diabetului preexistent.


CITEȘTE ȘI: Medicul de la Ambulanţă care l-a tratat pe Gyuri Pascu, suspectat că a aplicat un tratament incorect. Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii îl consideră pasibil de culpă medicală


Miercuri, jurnaliştii de la GSP au relatat că artistul a chemat o ambulanţă cu două ore înainte de deces, în noaptea de duminică spre luni, însă medicul i-a pus diagnosticul „atac de panică”, informație confirmată și de managerul Ambulanţei, Alis Grasu. În plus, ea a anunţat că a fost declanşată o anchetă internă.

Totodată, s-a autosesizat și Colegiul Medicilor București. Alte verificări sunt făcute și de reprezentanții Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, inspectori ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti. Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri seară, că echipa de control va înainta un raport ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, informaţiile de până acum denotând o posibilă abordare terapeutică superficială din partea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.


CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV RL. Medicii infirmă ipoteza că decesul lui Gyuri Pascu ar fi putut fi prevenit


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă