10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialReacţia lui Iohannis la reforma Justiţiei propusă de Toader: "Multe puncte mi...

Reacţia lui Iohannis la reforma Justiţiei propusă de Toader: “Multe puncte mi se par eronate”

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că este "îngrijorat profund" de propunerile de reforma a Justiţiei promovate de Tudorel Toader, exemple concrete fiind eliminarea preşedintelui din procedura de numire a procurorilor şefi şi trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei.

"Multe puncte de acolo mi se par eronate şi abordările greşite", a spus Iohannis, răspunzând la întrebările ziariştilor.

Acesta a caracterizat drept o "greşeală fundamentală" propunerea că preşedintele României să fie scos din procedura de numire a procurorilor şef, în condiţiile în care doar prin prezenţa preşedintelui în această procedura "România a ajuns să aibă o activitate anticorupţie consistentă, recunoscută la nivel european şi mondial", a argumentat el.

"Preşedintele este garantul că lupta anticorupţie nu e subjugată politic", a subliniat Iohannis.

Al doilea exemplu din această "aşa-zisă reformă care mă îngrijorează profund e că se propune că Inspecţia Judiciară să nu mai fie subordonată CSM, care garantează independenţa Justiţiei, ci să fie subordonată ministerului Justiţiei, un organism eminamente politic", a continuat Iohannis, subliniind şi faptul că "subordonarea Inspecţiei Judiciare unui ministru evident aduce cu ea riscul unei presiuni politice asupra IJ".

Iohannis a mai comentat şi declaraţia făcută în cursul dimineţii de ministrul Justiţie, care spunea că "legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ", apreciind că acesta a "confundat poziţia domniei sale de acum cu poziţia de profesor universitar sau rector".

"Dl Toader nu e profesor universitar iar din poziţia de ministru al Justiţiei dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiţie nu trebuia să facă afirmaţii teoretice ci să vină cu un act prin care corectă codul de procedura civilă".

"Abordarea dl ministru mi se pare inadecvată", a mai comentat Klaus Iohannis.

Cele mai citite

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

“Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public și să explice toate aceste acuzații”, declară liderul PSD, Marcel Ciolacu

"Domnul Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public, în fața presei, și să explice toate aceste acuzații", a declarat liderul PSD, premierul Marcel...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă