6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialReacţia firmei de lactate, acuzată că ar fi îmbolnăvit bebeluşii din Argeş

Reacţia firmei de lactate, acuzată că ar fi îmbolnăvit bebeluşii din Argeş

Firma de lactate indicată de ANSVSA că ar fi comercializat o cantitate de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vacă cu bacteria E-coli, societatea Lactate Brădet din Curtea de Argeş, a postat pe contul de Facebook marţi un mesaj în care neagă aceste acuzaţii, argumentând prin lipsa unor rezultate finale concludente şi faptul că testele anterioare nu au confirmat prezenţa bacteriei.

Vă mulţumim mult de tot celor ce ne sunteţi alaturi, ne cerem scuze celor, pe care, poate, i-am supărat. Este foarte greu ca în această ţară, unde mass-media te ridică şi tot ea te distruge, să ne exprimăm punctul de vedere. Aşa cum s-a scris, suntem o fabrică mică, acea fabrică în care toată familia a fost implicată şi de unde noi, toată familia, de la mic la mare consumăm produsele. Din această fabrică, în toată această perioadă, au plecat produse şi în comunitatea europeană şi nu am avut niciodată niciun incident. Până în acest moment, nu ştim ce să vă spunem, fiindcă rezultatele analizelor nu sunt finale; tocmai de aceea nu vrem să facem vreo declaraţie în acest sens; dar, aşa cum părinţi de la Marie Curie au ieşit şi au declarat că NU brânza proaspată a fost alimentul consumat de copilaşi şi atâta timp cât analizele făcute până la această dată atât la personal, cât şi la produse au ieşit bune, haideţi să nu ne mai dăm cu părerea şi să lăsăm persoanele abilitate să-şi facă treaba. Suntem părinţi, suntem persoane cu frică de Dumnezeu şi ne este foarte greu în aceste momente să înţelegem ce se întâmplă”.

ANSVSA a dispus sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspătă analizată, până la elucidarea situaţiei şi efectuarea dezinfecţiei în această secţie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi a suprafeţelor de lucru. Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizării. 

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că nu exclude posibilitatea ca fermele să fi furnizat lapte şi altor fabrici. „Inspectorii veterinari şi-au extins verificările şi la cele două ferme de vaci din Dolj şi Argeş care au livrat laptele nepasteurizat unităţii din Curtea de Argeş. Cele 337 de probe prelevate de veterinari nu au vizat doar fabrica din Argeş ci s-au luat probe şi din comerţ şi din gospodăriile populaţiei precum şi din alte zone în care s-au identificat produse agroalimentare. Ieri (luni n.r.) am avut rezultatele la finalizarea testelor pe 194 de eşantioane din care s-a identificat E-coli la brânza proaspătă de vaci şi la carnea de pasăre dintr-o gospodărie din Bacău şi de aceea veterinarii au mers şi la fermele care au furnizat laptele nepasteurizat pentru că nu exclud varianta să fii furnizat şi altor fabrici de brânză. Este posibil şi vom verifica pentru că, potrivit specialiştilor, contaminarea ar fi fost de la lapte, laptele este acuzat ca sursa principală. Personalul din fabrică este sănătos, nu este purtător şi este greu de crezut că în comerţ s-ar fi putut realiza contaminarea”.

Mai mult, el a spus că, în prezent, nu deţine date referitoare la capacitatea celor două ferme din Dolj şi Argeş şi la proprietarul lor. 

În ceea ce priveşte informaţia că brânza proaspătă de vaci era vândută ca produs tradiţional, Irimescu a arătat că în cazul acestei fabrici din judeţul Argeş s-a făcut eroare, chiar de către MADR, pentru că i-a oferit şi statut pentru produse tradiţionale, deşi avea deja o linie industrială de producţie. 

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş, şi anume o tulpină de E-coli. El a recomandat ca alimentele să se achiziţioneze din surse autorizate, ambalate corespunzător, iar produsele din carne să aibă autorizaţie sanitar-veterinară. 

Citește și: ANSVSA a găsit E.coli în alimente puse la vânzare în județele Argeș și Dolj

Trei copii diagnosticaţi cu sindromul hemolitic uremic au decedat în ultimele trei săptămâni. În prezent, pe Secţia de Nefrologie a Spitalului ”Marie Curie” sunt internaţi cinci copii cu sindrom hemolitic-uremic, unul dintre aceştia fiind în stare gravă. 

 

 

Cele mai citite

4 idei ingenioase de depozitare pentru chiriașii cu spațiu limitat  

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

FRF acuză Federația de Fotbal din Kosovo de premeditare. Sloganul „Kosovo este Serbia” nu e rasist

Federaţia Română de Fotbal susţine, într-un comunicat de presă remis în urma incidentelor de la meciul din Liga Naţiunilor România - Kosovo de pe...

Zelenski despre finalul războiului: „Diplomația este necesară, dar Putin nu vrea pace, ci să rupă izolarea”

Președintele ucrainean avertizează asupra intențiilor lui Putin și subliniază importanța sprijinului occidental, în timp ce Ucraina se confruntă cu provocări militare și întârzieri în...
Ultima oră
Pe aceeași temă