25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialReabilitarea termica a blocurilor, in pericol

Reabilitarea termica a blocurilor, in pericol

Programul de reabilitare termica a blocurilor incepe sa sufere, deoarece primariile au dificultati in a asigura cofinantarile necesare. Banii pentru blocuri ajung la executorii judecatoresti, care vin sa recupereze sporurile salariale restante ale functionarilor publici din administratia locala.

Programul de izolare termica a blocurilor intampina deja probleme din cauza ca primariile au fost nevoite sa-si modifice bugetele, dupa ce functionarii si-au castigat la tribunal "sporuri restante de prin anul 2000" si i-au executat pe primari, a atras atentia ieri presedintele Traian Basescu. In aceste conditii, seful statului doreste completarea fondurilor programului cu sume din imprumutul de la Comisia Europeana (CE), in valoare de 5 miliarde euro. "Programul de izolare termica merge, dar toate semnalele de la primarii sunt ca au dificultati in cofinantare. De aceea, cred ca acest imprumut poate fi directionat catre acest program, avand in vedere ca primariile au lovituri foarte grele", a aratat Basescu.

Problemele programului de reabilitare termica vin pe fondul recesiunii economiei si al reducerii incasarilor bugetare, care au efect negativ asupra investitiilor publice. Guvernul a putut sa aloce, de pilda, in 2009, doar 360 milioane lei pentru reabilitarea a 50.000 apartamente, desi primise din partea primariilor solicitari in valoare de 785 milioane lei. Ministrul Dezvoltarii si al Locuintelor, Vasile Blaga, a aratat insa ca luna viitoare, dupa primirea banilor de la CE, vor fi alocate inca 100 milioane euro, pentru a acoperi toate cererile primite, introducand in program alte 45.000-55.000 apartamente.

In perioada 2003-2008 au fost reabilitate doar 89 de blocuri, cu 1.800 de apartamente, iar in prezent se deruleaza licitatii pentru izolarea termica a 45.000-50.000 apartamente. Noul pret mediu de reabilitare a unui apartament calculat de Guvern este de 4.000 euro, fata de o estimare initiala de 3.500 euro. Insa, potrivit ministrului Blaga, costul de reabilitare variaza foarte mult de la un bloc la altul, in functie de structura si de materialele folosite la constructie, precum si de la o localitate la alta (clima aspra mareste costul). In Bucuresti exista blocuri cu opt sau zece etaje la care costurile sunt de 10.000-15.000 euro pe apartament.
Pentru cele 83.000 blocuri cu peste 3,2 milioane apartamente construite inainte de 1990, suma totala necesara reabilitarii termice este de 10 miliarde euro, a estimat Guvernul.

 

Conform legislatiei in vigoare, 50% din valoarea lucrarilor este suportata din bugetul de stat, 30% de primarie, iar diferenta de 20% – de asociatiile proprietarilor. Unele primarii au decis sa preia ele costurile care le revin proprietarilor, dupa modelul aplicat in Germania in 1990, cand statul a suportat sporirea confortului termic al tuturor blocurilor din fosta RDG.
Bucurestiul a beneficiat pana acum de cele mai consistente fonduri pentru reabilitare. Capitala, alaturi de judetele Cluj, Olt, Mehedinti si Brasov, a primit in total peste 55% din totalul fondurilor alocate in 2009. Sectorul 1 al Capitalei este fruntas la reabilitare. Recent, primaria condusa de Andrei Chiliman a inclus in program alte 25 de imobile si a montat schele pe 40 de blocuri. In total, 85 de blocuri din cartierele Aviatiei, Baneasa, Calea Grivitei, Nicolae Titulescu si Bucurestii Noi vor fi reabilitate in acest an.

 

Costurile reabilitarii sunt suportate din bugetul local al sectorului 1 si de bugetul de stat. In timp ce in Bucuresti variantele cromatice pentru fatadele blocului la finalul reabilitarii sunt stabilite dupa consultarile cu proprietarii, la Slatina primaria vrea sa individualizeze prin culori diferite fiecare cartier de locuinte.

Cele mai citite

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Jucătoare de tenis cunoscute la pariuri

Tenisul feminin a oferit, de-a lungul timpului, partide memorabile ce nu pot fi uitate de pasionații acestui sport. Nume importante din circuitul WTA au...

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...
Ultima oră
Pe aceeași temă