3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Război electronic" împotriva conflictului de interese

„Război electronic” împotriva conflictului de interese

Funcţionarii publici şi aleşii locali nu vor mai avea scuze pentru a întârzia completarea declaraţiilor de avere şi de interese şi nici pentru omisiunile pe care le declarau „greşeli” atunci când se sezisa presa.

Agenţia Naţională de Integritate a lansat ieri un proiect finanţat din bani europeni, în valoare de aproape patru milioane de euro, care îi ajută pe inspectorii de integritate să proceseze şi să analizeze declaraţiile de avere şi de interese ale funcţionarilor publici şi demnitarilor, pe de o parte, şi permite cetăţenilor să acceseze mai uşor aceste informaţii.

Proiectul a fost lansat în prezenţa ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, şi a ministrului Justuţiei Titus Corlăţean.

Noul sistem va duce la eliminarea unui traseu complicat şi birocratic, în care multe declaraţii se pierdeau pe drum, prin promovarea unor formulare electronice standardizate pentru declaraţii. Acestea includ şi generarea automată de cod de bare, semnătură digitală şi marcă temporală.

Astfel, funcţionarii publici, aleşii şi candidaţii la funcţii publice îşi vor completa online declaraţiile de avere şi interese, iar acestea vor ajunge direct pe portalul ANI, iar oamenii interesaţi le pot accesa aproape în timp real, explică managerul de proiect Cristinela Grosu. În plus, portalul declaraţiilor de avere (declaraţii.integritate.eu) are noi opţiuni de căutare pentru a uşua accesul cetăţenilor la documente.

Până acum, funcţionarii îşi completau declaraţiile pe hârtie. Acestea erau apoi scanate, iar o persoană din cadrul instituţiei era desemnată să le posteze pe site-ul instituţiei şi să le trimită mai departe la ANI. Acolo, personalul agenţiei le posta pe portalul declaraţiilor de avere şi de interese. Din cauza întărzierii cu care erau adesea transmise documentele şi a volumului mare de lucru, declaraţiile apăreau cu întărziere pe portal.

Au existat şi cazuri în care persoane cu funcţii publice fie nu îşi completau declaraţiile, fie le ţineau la secret, dând vina pe cei desemnaţi să le transmită mai departe sau să le posteze pe site pentru lipsa informaţiilor despre averile sau interesele lor. Astfel de scuze nu vor mai fi valabile după ce proiectul este implementat în întregime.

Nici greşelile sau omisiunile din declaraţii nu vor mai avea scuze. Formularele electronice vor fi însoţite de un ghid de utilizare, astfel încât funcţionarii şi demnitarii vor şti cum să completeze fiecare rubrică. În plus, inspectorilor de integritate le va fi mult mai uşor să analizeze documentele şi să descopere eventuale cazuri de incompatibilitate sau conflict de interese, în condiţiile în care, potrivit preşedintelui ANI, Horia Georgescu, „drenarea banilor publici către firme prietene a devenit un mod de viaţă”, mai ales la nivel local.

În plus, noul sistem îi ajută pe angajaţii ANI să facă faţă unui număr mare de declaraţii, mai ales că 2012 este an electoral şi candidaţii la alegerile locale şi parlamentare trebuie să-şi depună declaraţiile de avere şi interese. Pe portalul ANI există deja peste 2,8 milioane de declaraţii.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă