12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialPSD si PNL isi dau mana peste tara

PSD si PNL isi dau mana peste tara

» Social-democratii si liberalii au batut palma pentru guvernarea comuna in patru judete, vechea Alianta D.A. s-a refacut in doua, iar minoritatile au luat sub aripa lor PNL si PSD in alte doua judete.

» Aliantele postelectorale sunt "un mariaj pentru bucate de la care nu este exclus nici un partid". Clanurile de nasi, fini, cumetri, aflati in partide diferite, continua sa faca legea in politica locala.

Trei oameni-cheie ai politicii autohtone se straduiesc, in aceste zile, sa intoarca in avantajul partidelor proprii votul popular din primul tur de scrutin: Viorel Hrebenciuc de la PSD, Adriean Videanu de la PD-L si Crin Antonescu de la PNL. Ei sunt negociatorii de aliante. Politologii avertizeaza ca, uneori, acesti negociatori nu au succes, desi ei reusesc sa ajunga la prietenii politice si chiar sa le parafeze. Intelegerile stabilite formal de ei, preponderent PSD-PNL, sunt practic pulverizate de intelegerile reale ale clanurilor de nasi, fini si cumetri aflati in partide diferite, care continua sa domine politica locala.

In judetul Bistrita-Nasaud, PNL a refuzat oferta PD-L, gasindu-si aliatul in PSD, pentru a domina Consiliul Judetean (CJ) si pentru a-si impune primarii in turul doi al alegerilor locale. Cele doua partide isi vor imparti in mod egal functiile de vicepresedinti judeteni si de viceprimari locali. "Este o alianta impotriva naturii si este sortita esecului", a declarat liderul bistritean al PD-L, Ioan Oltean. In judetul Dolj, PSD a luat de mana PNL pentru a-si asigura majoritatea in CJ. "Nu mai exista nici un fel de secret. Alianta politica o facem cu PNL, cu care am colaborat si am avut o relatie buna", a spus seful PSD Dolj si al CJ, Ion Prioteasa. In Botosani, PSD si PNL au cooptat in fratia lor si PRM, asigurandu-si astfel doua treimi din voturile din CJ, in ciuda PD-L, care a castigat sefia judetului. Acelasi lucru s-a intamplat si in judetul Brasov, unde PNL, PSD si UDMR au semnat un protocol de colaborare si sprijin reciproc. Desi presedintele reales al CJ, liberalul Aristotel Cancescu, a negociat si cu PD-L, el a optat in final pentru aceasta alianta: "In ciuda diferentelor de platforma si de program, s-au gasit elemente pentru finalizarea unui protocol in care sa ne regasim si noi propunerile electorale".

In alte judete, unde PSD nu reprezinta o forta, PNL si-a gasit aliati in alte parti. La Timisoara, "Alianta pentru Timisoara", PNTCD-PNL-Forumul Democrat German din Romania (FDGR), are deja traditie, sub bagheta primarului reales Gheorghe Ciuhandu. La Mures, PNL a fost luat sub aripa de UDMR, in spiritul pildei date de liderul maghiarilor, Marko Bela: "In acest moment, suntem intr-o coalitie cu PNL si acest lucru inseamna pentru noi o obligatie de a cauta posibilitatea colaborarii cu PNL". In Sibiu, PSD joaca rolul similar al PNL din Mures, de copil mai mic al unui partid al minoritatilor: FDGR. Primarul reales al Sibiului, liderul FDGR Klaus Johannis, a intins mana PSD, in defavoarea PD-L, care l-ar fi suparat dupa ce i-a rapit un primar si a castigat Primaria Medias.
Vechea Alianta D.A. (PNL si PD-L) s-a refacut doar in judetele Buzau si Neamt, la propunerea lui Cezar Preda, respectiv Gheorghe stefan. Singurul loc, deocamdata, unde PD-L s-a aliat cu PSD este judetul Valcea.

Aliantele postelectorale, pentru care trudesc acum din greu negociatorii tuturor formatiunilor politice semnificative, sunt "un mariaj pentru bucate, de la care nu este exclus nici un partid", apreciaza politologul Cristian Parvulescu. "In unele orase, nu aliantele formale conteaza, ci aliantele reale, bazate pe interese comune de afaceri", mai sustine el. Un punct de vedere apropiat ofera si Adrian Sorescu, specialist in sisteme electorale: "La stabilirea aliantelor conteaza mult interesele de afaceri, prieteniile si dusmaniile". Sorescu spune ca o alianta impotriva naturii, parafata in aceste zile, este cea dintre PSD si PC, care nu are corespondent in nici o tara europeana, unde cele doua partide reprezinta ideologii diferite. In schimb, alianta PNL-PSD poate fi justificata, deoarece la nivel european liberalii sunt de centru-stanga, apreciaza expertul.

 

Atat in orase, cat mai ales in mediul rural, aliantele nu se stabilesc intotdeauna prin negociatorii de la Bucuresti. Clanurile de nasi, fini, cumetri, veri si frati, inregimentati in partide diferite, continua sa faca legea in politica locala, sustine Parvulescu: "Prin nasi si fini se pot controla partidele adverse in vederea accesului la resurse. Din aceasta cauza nu exista viata politica in zona rurala". Relatiile de rudenie sunt folosite si in orase, insa mai putin, in timp ce in judete sunt preferate relatiile clientelare si de afaceri, a conchis politologul.

Cele mai multe aliante "se coc" acum intre PSD si PNL. In timp ce negociatorul "rosiilor", Viorel Hrebenciuc, a confirmat public faptul ca in PSD exista "o miscare de apropiere fata de PNL", liderul PSD, Mircea Geoana, sustine ca scorul bun din alegerile locale ar putea crea premisele pentru ca social-democratii sa formeze singuri guvernul in toamna. Pe de alta parte, negociatorul PNL, Crin Antonescu, a recunoscut si el ca liberalii nu au decat doua solutii: o guvernare comuna cu PSD sau trecerea in opozitie.

 

Potrivit BEC, PSD a obtinut 17 mandate de presedinti de consiliu judetean, PD-L – 13 mandate, PNL si UDMR – cate patru mandate, iar Forumul Democrat al Germanilor – un mandat.

Cele mai citite

Gala Premiilor Literare 2025: O seară dedicată literaturii, artei și ideilor care schimbă vieți

Pe 30 ianuarie 2025, între orele 18:00 și 22:00, Sala Palatului din București va găzdui cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Literare, organizată...

Negocieri tensionate între Jamal Musiala și Bayern Munchen! Clauza de reziliere, motivul principal de conflict

Jamal Musiala, unul dintre cei mai valoroși tineri jucători ai momentului, se află în negocieri dificile cu Bayern Munchen pentru prelungirea contractului, solicitând o...

Căile ferate rămân pe linie moartă: modernizarea, la jumătate față de cea a autostrăzilor

Anul trecut au fost recepționați de trei ori mai puțini kilometri de cale ferată modernizată, decât de autostrăzi și drumuri expres Conform publicației Club Feroviar,...
Ultima oră
Pe aceeași temă