16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialProteste in toata tara pentru pensii mai mari

Proteste in toata tara pentru pensii mai mari

"Vrem pensii majorate, nu necazuri indexate!" – scria pe una dintre pancartele arborate, astazi, de miile de pensionari din intreaga tara, care, ignorand canicula, au iesit in strada pentru a protesta impotriva pensiilor mici si a nivelului de trai la limita subzistentei.

Incercand sa ii sensibilizeze la problemele lor pe parlamentari, care isi datoreaza posturile gras remunerate si datorita voturilor pensionarilor, peste 100 de protestatarilor au patruns pe holurile Camerei Deputatilor si chiar in sala plenului, pentru a vedea de ce sustinere din partea deputatilor se bucura proiectul legislativ initiat de deputatii PSD privind majorarea punctului de pensie de la 31% la minimum 45% din salariul mediu brut pe economie. Initial, lojele au fost pline de varstnici, dar, avand in vedere ca disputele pe tema acestui proiect legislativ s-au intetit si au durat mai bine de doua ore, majoritatea pensionarilor au inceput sa paraseasca sala. Nemultumirea acestora este legata de faptul ca presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a dispus retrimiterea la Comisia pentru munca a articolului din lege care vizeaza majorarea punctului de pensie de la 31% la 45%.

Cateva zeci de pensionari au pichetat sediul Guvernului din Piata Victoriei si i-au expus revendicarile ministrului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru.

Confederatiile sindicale CNSLR-Fratia si Cartel ALFA, la care sunt afiliate organizatiile de pensionari, sustin revendicarile acestora si anunta ca vor sesiza organismele internationale.

Protestele – organizate in Botosani, Buzau, Neamt, Teleorman, Targu-Jiu, Drobeta – Turnu-Severin, Mures, Brasov, Vrancea, Hunedoara, Oradea, Resita s.a. – s-au tinut in fata prefecturilor locale.

Circa 100 de pensionari din Botosani au iesit in strada, in semn de protest fata de conditiile de viata, informeaza corespondentul Rompres. Ei au pichetat sediul Prefecturii, cerand majorarea valorii punctului de pensie, acordarea de ajutoare sociale pentru pensionarii cu venituri mai mici de 350 de lei, medicamente mai ieftine si acces gratuit la analizele medicale. "Sunt oameni cu un statut social, cu studii superioare, care au muncit o viata si care acum cauta la gunoi pentru o bucata de paine", a afirmat unul dintre pensionarii protestatari.

Peste 50 de pensionari buzoieni au pichetat Prefectura Buzau, pentru a cere pensii mai mari si conditii de trai mai bune, transmite corespondentul Rompres. Doi reprezentanti ai pensionarilor au fost primiti de prefectul Gabriel Balaban care a promis ca va transmite Guvernului doleantele celor peste 90.000 de pensionari din judetul Buzau. Petre Zahiu, unul dintre reprezentantii pensionarilor, a declarat, dupa dialogul cu prefectul, ca au fost bine primiti si li s-a sugerat ca nu sunt organizati "pentru a reprezenta o voce care poate fi ascultata la nivel decizional".

Aproximativ 100 de membri ai Sindicatului pensionarilor din Judetul Neamt au pichetat, timp de o ora, prefectura, alaturi de ei fiind prezenti si liderii CNSLR Fratia, informeaza corespondentul Rompres. Pensionarii au tinut discursuri in care i-au acuzat pe parlamentari ca "au grija doar de propriile buzunare". In mijlocul protestatarilor a venit subprefectul Vasile Sendrea, care a preluat lista cu revendicarile si a promis ca o va inainta Guvernului. Au fost prezenti si directorii Casei de Asigurari de Sanatate, Autoritatii de Sanatate Publica si Casei de Pensii, care au raspuns punctual la cererile pensionarilor. Printre altele, pensionarii cer aplicarea imediata a prevederilor Legii 578/2004, privind acordarea pentru sotul supravietuitor a unui ajutor lunar de 25% din nivelul pensiei sotului decedat. Acestia mai solicita includerea in calculul pensiei a veniturilor obtinute din munca in acord, pentru care au platit contributii la asigurarile sociale. De asemenea, pensionarii cer majorarea valorii punctului de pensie, la prima rectificare a bugetului pe 2007, astfel incat acesta sa reprezinte 40% din salariul mediu brut pe economie.

Cateva zeci de pensionari, infruntand canicula, au protestat timp de o ora, in fata sediului Prefecturii Teleorman, Alexandria, transmite corespondentul Rompres. Protestul a fost unul pasnic, civilizat, pensionarii aflati aici limitandu-se, in principal, la inmanarea unei note cu mai multe revendicari prefectului judetului, Ionel Izina, pentru a fi remisa Guvernului. Dupa cum a precizat Constantin Ivan, presedintele Sindicatului Pensionarilor din judetul Teleorman, doleantele celor ce poarta "hainele grele ale batranetii" se refera, in principal, la cresterea valorii punctului de pensie la nivelul echivalentului a 45% din salariul mediu brut pe economie, reglementarea intr-o forma mai decenta a distributiei medicamentelor compensate si gratuite, asigurarea unui trai civilizat acestei categorii defavorizate.

Protestul pensionarilor gorjeni, desfasurat in Piata Prefecturii din Targu-Jiu, s-a limitat la numai o ora, din cauza caldurii, transmite corespondentul Rompres. Circa 50 de pensionari, reprezentanti ai Ligii Judetene a Pensionarilor Gorj, Asociatiei Pensionarilor Petrolisti si Sindicatului Pensionarilor din Bazinul minier Motru, au cerut majorarea valorii punctului de pensie la 40% din salariul mediu brut pe economie, acordarea de ajutoare sociale lunare de la bugetul de stat, revenirea la reglementarile existente pana in 2005 privind compensarea medicamentelor, analize medicale gratuite, cresterea procentajului de compensare a serviciilor stomatologice, pastrarea vechilor locuinte aflate in case nationalizate pana la rezolvarea situatiei chiriasilor, suplimentarea numarului de bilete de tratament balnear, includerea in calculul pensiei a veniturilor obtinute din munca in acord, pentru care s-au platit contributii la asigurari sociale. Prefectul judetului Gorj, Stefan-Marian Popescu-Bejat, a primit o delegatie formata din reprezentanti ai pensionarilor protestatari, promitandu-le sprijinul in solutionarea legala a revendicarilor acestora.

Pensionarii mehedinteni au pichetat Prefectura judetului de la o distanta de circa 300 metri, din zona Casei municipale de cultura din Drobeta – Turnu Severin, transmite corespondentul Rompres. Presedintele sindicatului pensionarilor, Romulus Predescu, s-a aratat iritat de faptul ca autoritatile au aprobat desfasurarea protestului acestora la o asa mare distanta si a spus ca, in atare conditii, va forma o delegatie pentru a inmana reprezentantilor Guvernului in teritoriu revendicarile celor peste 57.000 de pensionari din Mehedinti. "Decizia edililor de a permite pichetarea Prefecturii Mehedinti de la o asa mare distanta este o sfidare la adresa drepturilor noastre", a afirmat Romulus Predescu. Viceprimarul municipiului Drobeta-Turnu Severin, Mihai Demian, a precizat ca nimeni nu-i ignora pe pensionari, dar s-a luat hotararea ca protestul acestora sa nu se desfasoare in zona Prefecturii Mehedinti pentru a nu bloca transportul in comun si accesul altor autovehicule in zona centrala a orasului.

Aproximativ 50 de pensionari din Judetul Mures, impreuna cu lideri ai CNSLR-Fratia Mures, au pichetat, mai bine de o ora, sediul prefecturii si au prezentat o lista de revendicari stabilita la nivel national, transmite corespondentul Rompres. Pensionarii mureseni au cerut majorarea valorii punctului de pensie, astfel incat acesta sa reprezinte 40% din salariul mediu brut pe economie, acordarea de ajutoare sociale lunare persoanelor varstnice ale caror pensii sunt mai mici decat salariul minim brut pe economie. Alte revendicari au vizat suplimentarea numarului de bilete de tratament, cresterea procentajului de compensare a serviciilor stomatologice, precum si efectuarea gratuita a investigatiilor medicale. La discutiile cu pensionarii mureseni s-au prezentat subprefectii de Mures, Zamfira Pora si Barczi Gyozo, care au aratat ca nu sunt insensibili la problemele pensionarilor. Pentru a nu suferi din cauza caldurii, Prefectura Mures a pus la dispozitia protestatarilor sticle cu apa.

 

Aproximativ 400 de pensionari au protestat in fata Prefecturii Brasov, pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta, transmite corespondentul Rompres. Pensionarii au cerut majorarea valorii punctului de pensie, la prima rectificare a bugetului din acest an, astfel incat acesta sa reprezinte 40% din salariul mediu brut pe economie. Protestatarii au mai cerut acordarea de la buget de ajutoare sociale lunare pensionarilor de asigurari sociale de stat, ale caror pensii sunt mai mici decat salariul minim brut pe economie, astfel incat sa permita aducerea pensiilor respective la nivelul de 350 de lei. Ei au solicitat revenirea la reglementarile existente pana in luna aprilie 2005, privind compensarea medicamentelor, iar livrarea acestora sa se faca la pretul de raft. Intre revendicarile pensionarilor, se mai afla efectuarea gratuita, pentru pensionari, a investigatiilor medicale recomandate de medicii de familie si de specialisti, atat in ambulatoriu, cat si in spitale; cresterea procentajului de compensare a serviciilor stomatologice prestate persoanelor varstnice; suplimentarea numarului de bilete pentru tratamentul balnear. Pensionarii au mai solicitat aprobarea in regim de urgenta a unui act normativ care sa garanteze familiilor de pensionari, care locuiesc in imobilele nationalizate si care se retrocedeaza, pastrarea vechiului domiciliu, pana cand li se va oferi alta locuinta, si modificarea prevederilor OU nr.4/2005, pentru a se permite includerea in calculul pensiei a veniturilor obtinute din munca in acord, pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale. Prefectul Aurelian Danu s-a intalnit cu reprezentantii pensionarilor si le-a promis tot sprijinul, atat cat se poate, la nivel local, iar revendicarile vor fi trimise in cursul zilei la Guvern.

Circa 50 de pensionari, membri ai Asociatiei Judetene a Pensionarilor Vrancea, au pichetat Prefectura Vrancea, incercand, totusi, sa evite cat mai mult posibil soarele puternic care a inceput sa incinga inca de dimineata Piata Unirii din Focsani, informeaza corespondentul Rompres. Pensionarii au cerut reprezentantului Guvernului in teritoriu sa le sustina revendicarile, respectiv pensii mai mari, mai multe bilete de tratament, analize medicale gratuite si controale stomatologice gratuite. "Am venit aici pentru drepturile noastre. Avem pensie mica, de 290 de lei, si nu ne ajunge", a spus o pensionara, in timp ce alta comenta: "Aaa, pai 290 de lei e bun, eu am 134 de lei". "Iesim mereu in strada, pana ne-o da ceva sau pana ne-om duce la cimitir. Sunt bolnava, am pastile la mine, ca soarele acesta e puternic", spunea Nicoleta Chirila, 66 de ani, aflata sub umbra unui copac. Protestatarii si-au citit revendicarile la o porta-voce stricata, astfel incat acestea nu prea s-au auzit in Piata Unirii, insa o delegatie a pensionarilor a avut posibilitatea sa le aduca la cunostinta prefectului Ion Oprea direct. Dupa ce a ascultat dorintele celor iesiti la pensie, prefectul a declarat ca stie de revendicarile pensionarilor, deoarece locuieste intr-un bloc cu multi oameni in varsta.

Reprezentantii Ligii Pensionarilor din Judetul Hunedoara nu au primit aprobare sa picheteze sediul Prefecturii din Deva, dar aproximativ 30 de persoane au venit, totusi, in fata institutiei administrative, sa solicite majorarea pensiilor, transmite corespondentul Rompres. Secretarul Ligii, Octavian Darasteanu, a explicat ca protestul nu a fost autorizat din cauza unor probleme de comunicare ce au facut ca solicitarea pentru pichetarea Prefecturii Hunedoara sa fie depusa la Primaria Deva mai tarziu decat prevede legea, cu trei zile inainte. Cu toate acestea, o delegatie a pensionarilor a fost primita la discutii cu reprezentantii Prefecturii Hunedoara, carora le-au fost prezentate revendicarile, printre acestea numarandu-se majorarea punctului de pensie la 40% din valoarea salariului mediu brut pe economie. "In perioada in care am lucrat am avut venituri in acord, ore de noapte, prime, pentru care ni s-au retinut bani. Este nedrept ca, acum, aceste sume sa nu conteze la pensie", a spus Romulus Stoica, presedintele Ligii Pensionarilor din municipiul Hunedoara. O parte dintre pensionari s-au aratat nemultumiti de modul in care a fost organizat protestul si de faptul ca nu au putut participa la intalnirea cu autoritatile.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă