Sindicatele din RATB anunţă două proteste pe care le vor desfăşura vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi la sediul regiei, faţă de ”fenomenul de tip mafiot din RATB”, care ar fi întreţinut de Primărie, Guvern, partidele politice şi Justiţie.
Sindicatul Realitatea URAC, Sindicatul Transportatorilor Publici de Persoane, Sindicatul Transportatorilor APT din RATB şi Sindicatul Conducătorilor de Bord şi Lucrătorilor din RATB anunţă cele două manifestaţii care se vor desfăşura vineri, de la ora 9.30 la ora 11.00 la sediul DNA şi între orele 11.30 şi 14.30 la sediul RATB din bulevardul Dinicu Golescu.
Protestele sunt suţinute de: Federaţia Sindicatelor Şoferilor din România 2014, Asociaţia Profesională a Transportatorilor A.P.T. şi Asociaţia pentru Drepturile Omului Imaginea României, precizează organizatorii. Potrivit news.ro, ei spun că protestele sunt determinate de: ”abuzurile, corupţia şi mafia care sufocă instituţiile statului român, abuzurile şi corupţia din partidele politice care numesc conducerea RATB, abuzurile şi corupţia din Justiţie care nu finalizează dosarele aflate pe rol, abuzurile şi corupţia din Guvernul României care nu opreşte mafia organizată din RATB, abuzurile şi corupţia din Primăria Municipiului Bucureşti, care numeşte conducerea RATB şi întreţine fenomenul de tip mafiot din RATB”.
Concret, motivele de nemulţumire ale angajaţilor RATB sunt subfinanţarea regiei, ”managmentul neperformant al conducerii RATB, proceduri de licitaţii întârziate”, ”vehicule care nu mai corespund din punct de vedere tehnic şi estetic, cu o durată de viaţă depăşită şi un grad de uzură foarte ridicat”, ”lipsa pieselor de schimb şi a echipamentelor de protecţie”, ”lipsa unui program de construcţii tramvaie la U.R.A.C.”, agresarea conducătorilor de vehicule, controlorilor şi casierelor din cauza reducerii numărului de maşini care circulă şi ”lipsa condiţiilor minime de igienă (WC-uri, apă potabilă), condiţii inumane de muncă, pentru casierele de la tonetă”.
Prin acţiunile de protest, sindicaliştii spun că vor să atragă atenţia asupra condiţiilor de muncă din RATB şi că sunt aşteptaţi să îşi exprime nemulţumirile faţă de conducerea RATB şoferii, controlorii de bilete, casierii, personalul de întreţinere şi celelalte categorii de salariaţi. Cei care nu pot participa la manifestaţii sunt rugaţi să poarte la mâna dreaptă banderola albă reprezentând greva japoneză în timpul programului de lucru.
Iniţiatorii protestului susţin că fondul pentru ajutoare sociale de 2% din fondul de salarii este cheltuit netransparent de conducerea RATB şi sindicatul reprezentativ iar salariaţii bolnavi incurabil sau cu boli profesionale nu mai primesc niciun ajutor din fondul de ajutoare sociale, şi că şoferilor li se anulează programările la concediul de odihnă, din cauza lipsei de angajaţi.
În ceea ce priveşte starea maşinilor din RATB, ei spun că nu sunt asigurate piese de schimb, cer asigurare Casco şi semnalează că în prezent sunt folosite doar 690 de autobuze (69%) din totalul celor 1.000 disponibile (dintre care 500 sunt încadrate în norma de poluare Euro 3 şi au grad de uzură de 9 – 10 ani,iar celelate 500 sunt Euro 4, cu grade de uzură de 7 – 9 ani), 256 de tramvaie (54%) din totalul de 475 (numai 10 tramvaie fiind aproape noi, cu un grad de uzură de până la 25%) şi 172 de troleibuze (59%) din totalul de 297.
Iniţiatorii protestului denunţă şi ”angajările ilegale şi cointeresate” şi ”managementul neperformant şi ilegal”, care ar fi cauzat mai multe prejudicii constatate de Curtea de Conturi şi Camera de Conturi a Municipiului Bucureşti.
Sindicaliştii mai sunt nemulţumiţi şi de modul în care se doreşte transformarea RATB în societate comercială, arătând că acest lucru s-a întâmplat cu alte două regii de transport public din ţară, de la Ploieşti şi de la Iaşi, în 2013, acestea fiind acum în pragul insolvenţei şi falimentului.
Protestatarii mai spun că vor continua acţiunile la Bruxelles, la o dată ce va fi comunicată ulterior.