Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională transferul transferul a 20% din acțiunile portului către Consiliul Local Constanța, realizat în 2008, ceea ce îngreunează și mai mult preluarea unui nou pachet, promisă de Radu Mazăre. Nici soarta Cazinoului sau prețul la gigacalorie nu se numără printre angajamentele onorate de primar.
Avocatul Poporului le-a dat, ieri, o veste proastă lui Radu Mazăre și parlamentarilor PSD de Constanța. Acesta a constatat „starea de neconstituţionalitate a deciziei privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" – S.A. Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa”. Transferul s-a făcut în 2008, în urma unei propuneri legislative inițiate de mai mulți parlamentari PSD de Constanța, printre care și Alexandru Mazăre, unul din frații primarului. Decizia Avcoatului Poporului vine în urma sesizării a peste 30 de organizaţii sindicale, persoane fizice şi a senatorului Christian Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa.
„În opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului si al unităţilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de art. 136 alin. (2) din Constituţie, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul si unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comune, oraşe, municipii si judeţe, iar nu consiliile locale sau consiliile judeţene, care sunt autorităţi deliberative”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului. De asemenea, se precizează că s-a ajuns la sesizarea Curții Constituţionale, care urmează să se pronunţe în acest caz.
„Autorităţile statului trebuie să le arate baronilor locali, printre care se află şi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, faptul că nu sunt pe tarlaua lor, că nu pot face orice doresc cu bunurile statului, mai ales când dorinţele lor au interese ascunse”, a comentat seantorul PDL. Dacă decizia Curții va fi una pozitivă, aceasta se așteaptă ca ”Mazăre și supușii lui să dea banii inapoi, bani luați cu japcă prin omisiune legislativă”.
Aritmetică: 51 > 21
Vestea a picat cum nu se poate mai rău pentru echipa PSD Constanța, ai cărei parlamentari au promis, în campania electorală, că vor aduce 51% din acțiunile portului la municipalitate. Pe parcurs și-au diminuat pretențiile la 33%. Nu au obținut până acum nimic. Premierul Ponta a declarat că este de acord, dar că s-ar putea opune președintele Traian Băsescu. Ne aducem aminte însă că transferul a 20% din acțiuni s-a făcut în 2008, cu toată opoziția liberalilor, care controlau atunci ministerul Transporturilor, și a președintelui, care nu poate retrimite legea în parlament decât o singură dată.
CET nou? Nu. Gigacalorie mai ieftină? Nu
Nu ar fi însă prima promisiune pe care echipa PSD Constanța o face, dar nu o respectă. Constănțenii își aduc aminte că, în campania pentru alegerile parlamentare, candidații social-democrați, sprijiniți de Radu Mazăre, au promis două lucruri care ar fi trebuit să le schimbe viața în bine. Primul se referă la construirea unui CET nou și la furnizarea unei gigacalorii mai ieftine. Un nou CET nu s-a realizat, cum nu s-a realizat nici măcar preluarea CET-ul de la Electrocentrale SA, companie care aparține Ministerului Economiei, de către Primăria Constanța. Cât despre gigacalorie, aceasta a crescut de la 150 de lei, în 2011, la peste 360 de lei, în prezent, fiind astfel una dintre cele mai scumpe din România. Mazăre a decis să nu subvenționeze gigacaloria, dar acordă ajutoare de încălzire persoanelor cu venituri reduse – metodă unică, de asemenea, în țară.
Cazinoul, cuib pentru porumbei și pescăruși
În ciuda acestor promisiuni nerespectate, care nu ar fi costat nimic Guvernul Ponta din punct de vedere financiar, Radu Mazăre a anunțat, la începutul săptămânii, că este în discuții cu Guvernul pentru a primi peste 10 milioane de euro, pentru renovarea Cazinoului din Constanța. Cazinou care, de peste cinci ani, Cazinoul din Constanța este o biată ruină care se degradează pe zi ce trece, cuib pentru sute de porumbei. De peste cinci ani, autoritățile caută soluții, promit, semnează acte, dar toate acțiunile sfârșesc într-o lamentabilă neputință. În lungul șir al declarațiilor de genul ”vom reabilita Cazinoul” a mai apărut una, la începutul săptămânii.
”Sunt în discuţii cu Guvernul, mai exact cu ministrul Administraţiei, ca să predăm iar Cazinoul către Compania de Investiţii, ca să-l repare cu bani guvernamentali şi cred că se va întâmpla chestiunea asta foarte repede pentru că l-aţi auzit şi pe premier declarând că este un deficit foarte redus şi că sunt bani de cheltuit pentru autorităţile locale”, a declarat primarul Radu Mazăre. Costurile s-ar ridica la 10 – 12 milioane de euro. După reabilitare, clădirea va fi predată din nou Primăria va decide destinaţia acestuia. ”Depinde ce vrea populaţia: muzeu, salon de nunţi sau cazinou”, a spus primarul. Soluția nu este nouă. Primăria a mai predat clădirea către Compania Națională de Investiții, pe vremea Guvernului Boc, dar aceasta nu a reușit să miște un ac.