16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialProiectul Nabucco a fost avizat de Cabinetul Boc

Proiectul Nabucco a fost avizat de Cabinetul Boc

Acordul pentru participarea Romaniei la construirea gazoductului Nabucco a fost aprobat ieri in sedinta de guvern. Transgaz, compania care reprezinta Romania in proiectul Nabucco, va trebui sa scoata din buzunar 1,35 miliarde de euro, bani pe care autoritatile ar urma sa ii recupereze in mai mult de 25 de ani.
Guvernul a avizat ieri, in sedinta saptamanala, acordul international privind proiectul Nabucco, gazoductul care ar urma sa reduca dependenta energetica a Europei de Rusia. Premierul interimar Emil Boc a cerut Secretariatului General al Guvernului ca proiectul de lege sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere in regim de urgenta.
Cabinetul interimar Boc poate initia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internationale, dupa ce Parlamentul a modificat legea privind organizarea si functionarea Guvernului.

Costul gazoductului Nabucco este estimat, pana in prezent, la 8,1 miliarde de euro, iar Transgaz, compania care va reprezenta Romania in acest proiect, va trebui sa contribuie la finantarea acestuia cu circa 1,35 miliarde euro, reprezentand cota de participare de 16,67 procente. Potrivit motivatiei proiectului de lege, Guvernul Romaniei va acorda garantii guvernamentale ce vor acoperi atat partea care revine Transgaz pentru imprumuturile ce vor fi contractate dupa infiintare de Compania Internationala Nabucco (circa 933 milioane euro conform estimarilor actuale), cat si partea aferenta capitalului propriu de aproximativ 417 milioane euro.

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a explicat ca acordarea de garantii guvernamentale nu inseamna ca banii vor fi luati din vistieria statului, ci faptul ca "Transgaz ia credite pentru finantarea Nabucco, iar avand aceste garantii le poate contracta mai ieftin". Pe de alta parte, analistul economic spune ca "in datoria publica sunt trecute si aceste garantii, pentru ca, in cazul in care Transgaz nu da banii, statul este cel care trebuie sa plateasca in locul companiei".

Lucrarile de constructie urmeaza sa inceapa in 2011, iar inaugurarea conductei este preconizata pentru 2014. Nabucco va avea o lungime totala de aproximativ 3.300 de km si va tranzita cinci tari: Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Gazoductul va traversa Romania pe o portiune de 460 km, cea mai mare lungime, dupa Turcia. Aurelian Dochia argumenteaza ca "pentru acest proiect costurile estimate au tot crescut, iar Transgaz va fi nevoit sa plateasca 16,67% indiferent de costurile finale ale lucrarii". Dupa realizarea investitiei, conform motivatiei proiectului de lege, Romania ar urma sa incaseze, pe o perioada de 25 de ani, aproape un miliard de euro ca impozite din activitatile gazoductului.

Cele mai citite

Hackerii iranieni au trimis informații despre campania lui Trump, în tabăra democraților

Un purtător de cuvânt al campaniei vicepreședintelui Kamala Harris a spus că doar „câteva persoane au fost vizate de aceste e-mailuri” Hackerii iranieni au luat...

Prețul energiei va exploda. Creșteri și de 120% mai mari pe facturi

În prezent, există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arată care...

Kevin de Bruyne s-a accidentat și e incert pentru derby-ul cu Arsenal!

Căpitanul lui Manchester City, Kevin De Bruyne, a suferit o nouă accidentare în meciul din Liga Campionilor contra lui Inter Milano, reluând un șir...
Ultima oră
Pe aceeași temă