Un proiect de ordin al Ministerului Sanatatii, afisat pe site-ul institutiei, selecteaza pacientii care au nevoie de ingrijire in sectiile de anestezie si terapie intensiva ale spitalelor.
Conform proiectului, pacientii care nu au speranta de recuperare a unei vieti acceptabile nu pot fi admisi in sectiile de reanimare. "Ca orice tratament, decizia de admitere in terapie intensiva (ATI) trebuie sa se bazeze pe conceptul de beneficiu potential – pacientii a caror stare de sanatate este prea buna pentru a beneficia de ATI sau cei la care nu exista speranta de recuperare a unei calitati a vietii acceptabila nu trebuie admisi. Decizia de admisie in ATI se bazeaza pe mai multe modele, utilizand criteriile de prioritate, diagnosticul si parametrii obiectivi. Ea apartine medicului sef de sectie sau specialistului delegat de acesta", se prevede in proiectul de ordin. Prof. dr. serban Bubenek, directorul medical al Institutului de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu", a explicat ca Romania are nevoie de o dezbatere privind imbunatatirea organizarii si functionarii sectiilor de ATI.
"Nu este vorba de nici o selectie incorecta a pacientilor, insa exista anumite pasaje in proiect care nu apartin Societatii de ATI, ci unor persoane care au facut propuneri. In opinia mea, un pacient trebuie ingrijit pana in ultima clipa, ca si cand maine ar fi externat. Pe data de 7 noiembrie va avea loc sedinta societatii si vor fi clarificate aceste lucruri, astfel incat sa nu se incalce deontologia medicala in sensul ei european si crestin". La randul sau, prof. dr. Gheorghe Iana, managerul Spitalului Universitar Bucuresti, a spus ca "este nevoie de stabilirea unor criterii de admisie in ATI. Criteriile de selectie trebuie cuantificabile si afisate in fiecare spital. De exemplu, un pacient fara activitate cerebrala nu are de ce sa mai fie ingrijit in ATI". In tarile UE exista reglementari prin care bolnavii cronici, suferinzi de boala terminala, nu trebuie internati in ATI, ci in Hospice, unitati speciale de ingrijire.