Guvernul a decis să trimită Parlamentului un proiect de lege „extrem de dur” pentru interzicerea produselor etnobotanice, care permite autorităţilor să confişte marfa şi să suspende provizoriu activitatea comercianţilor, magazinele fiind obligate să ceară o nouă autorizaţie, în condiţii foarte dure, a anunţat premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.
Comercializarea fără autorizaţie va fi sancţionată cu închisoare de la doi la opt ani şi interzicerea unor drepturi. Durata pedepsei cu închisoarea va fi însă între 10 şi 20 ani dacă în urma consumului de etnobotanice sunt înregistrate decese.
Conform proiectului de lege adoptat de Guvern, până la obţinerea unei noi autorizaţii de către comercianţii de produse etnobotanice, activitatea acestora va fi interzisă. Autorizaţia nu va fi eliberată decât dacă, în urma analizei de laborator, se constată că produsul nu face parte din categoria etnobotanicelor.
Autorităţile vor avea însă dreptul să iniţieze oricând acţiuni de control şi să retragă marfa de pe piaţă în cazul în care consideră că acesta prezintă riscuri. În acţiunile de control vor fi implicaţi şi inspectorii Direcţiei de Criminalitate Organizată şi Terorism.
La rândul său, Ministerul Comunicaţiilor va iniţia demersuri de blocare a site-urilor care promovează publicitate pe internet pentru astfel de produse.
„Din nefericire, fenomenul etnobotanicelor a căpătat proporţii mari în România şi este nevoie de o lege extrem de dură”, a spus premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.
În luna martie, s- a prezentat un proiect de act normativ care indica intenţia Guvernului de a interzice vânzarea şi deţinerea substanţelor etnobotanice, a confisca marfa pentru un interval de până la 18 luni cu suspendarea activităţii comerciantului până la analiza de laborator şi a decide amenzi ce ajung la 100.000 lei şi închisoare de 2-8 ani pentru vânzarea acestor produse.
Marfa va putea fi confiscată, iar firma suspendată pe baza unor „indicii temeinice” iniţiale, în care inspectorul îşi poate manifesta „neîncrederea” asupra conformităţii produsului cu documentele însoţitoare, înainte de analiza de laborator.
Sancţiunile vor fi introduse odată cu stabilirea unei definiţii clare a noţiunii de „substitut” care permite fabricarea produselor etnobotanice, se arăta în document.
Deputaţii vor dezbate, luni, moţiunea simplă iniţiată de opoziţie intitulată „Un flagel naţional – plantele etnobotanice„, iniţiată de deputaţi ai PNL şi PSD, care critică Guvernul Boc pentru „incapacitatea” de a gestiona problema drogurilor uşoare.
Precedenta moţiune simplă a opoziţiei pe tema etnobotanicelor, intitulată „PDL – partidul drogurilor uşoare”, a fost restituită săptămâna trecută iniţiatorilor, 140 de deputaţi PSD şi PNL, din cauză că titlul acesteia făcea referire la un partid.